自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 ac321 於 10-3-27 15:58 發表
Do you have any daughter?
冇~~

侯爵府

好媽媽勳章

I want to share another case in HK.
As I remember (I read from newspaper):
A father send his son to study overseas. The father use all his $ (around 1M) and the son promised that when he work, he will give $ to his father monthly.
However, when the son back to HK, he marry a girl as his wife. Then, he never give $1 to his father. His father was poor, and old at that moment. Do anyone remember the result of that case? The court said that the son should give back the 1M to his fatehr (as I remember), is that right?

侯爵府

好媽媽勳章

Then, consider to have one more kid. 50% is a daughter!

原帖由 百厭豬 於 10-3-27 16:04 發表
冇~~

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

For daughter, 大了就如朋友般, they may be visit you onec a week with her kids.
For son, ............... may be once a year, by himself!!

原帖由 EVA222 於 10-3-27 16:11 發表

其實不論仔女,我覺得大了就如朋友般,有女都一樣,對女婿亦不能苛求,我得一個女,也不想她婚後同我地住,同住自然多磨擦.
我家姐個 fd 一早有美籍,有對仔女,中學後就去us升大學,之後長居當地,我 fd 恨同個仔住,佢老公反對,話佢身體不好,去到會佗累佢地.
早排新抱生第二個[url=http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?n=acc9358c&cb=%n]BB [/url] ,兩老請纓飛去幫手,共同生活兩個多月,回來時一直話要跟仔的念頭就打消了. ...

大宅

咁我有2個仔米好悲慘!

水晶宮

畀面勳章

學乜鬼吖, 一陣比第時個"好"新抱開POST
同人話講話 "我99好惡頂, 成日迫人食佢整
D蛋糕, 又唔知自已整得難食........"仲激氣

......

原帖由 ac321 於 10-3-27 16:02 發表
we are talk about 'the power of cakes' now!

水晶宮

畀面勳章

唉 ~ 唔通真係咁"可悲" ?? 我得一粒仔咋
mouth: mouth: mouth:

......

原帖由 莎莎莉莉 於 10-3-27 14:04 發表

我細佬, 一年都都返唔到五次呀~!~~
仲要次次都係佢自己一個人返來咋.
過年連去拜年都無呀....
呢D先係真正要forget it的仔囉...

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 小妮子 於 10-3-26 15:33 發表
去完婆媳果邊....次次睇完都好驚.....食件cake姐.....都要打電話問過比唔比.....

唉.....點解而家D新袍咁樣諗野架.....咁自我中心....樣樣野咁計較既....

睇完真係好驚呀....我有兩個囝.....第時所有野使唔使要老 ...
我對上一次去, 果d人(簡直心理變態到極點, 但仍有不少志同道合嘅人) 咀咒6299早死早著....話哂, 6299湊大自己c6, 咁嘅說話都講得出, 人在做, 天在看, 他朝君體也相同。:;pppp:

大宅

原帖由 牛精仔 於 10-3-27 18:16 發表
我對上一次去, 果d人(簡直心理變態到極點, 但仍有不少志同道合嘅人) 咀咒6299早死早著....話哂, 6299湊大自己c6, 咁嘅說話都講得出, 人在做, 天在看, 他朝君體也相同。:;pppp: ...

但佢地自命將來會係一個開通99,一定唔會點唔會點。幫99講說話既人唔識企喺新抱角度諗,將來一定係衰99。
講真而家自己做緊人新抱就要人企係新抱角度諗啦,但唔會企喺99個角度諗,到第時做左人99係米真係會企喺新抱角度諗呢?

大宅

我覺得就算點開通都無用~
99o個一代同我地唔同,正如我地呢一代都同仔女佢地唔同.

原帖由 glory911 於 10-3-27 18:25 發表

但佢地自命將來會係一個開通99,一定唔會點唔會點。幫99講說話既人唔識企喺新抱角度諗,將來一定係衰99。
講真而家自己做緊人新抱就要人企係新抱角度諗啦,但唔會企喺99個角度諗,到第時做左人99係米真係會企喺新抱角度諗 ...

男爵府

原帖由 ac321 於 10-3-27 16:09 發表
I want to share another case in HK.
As I remember (I read from newspaper):
A father send his son to study overseas. The father use all his $ (around 1M) and the son promised that when he work, he wi ...
我都記得哩單新聞~

男爵府

原帖由 ac321 於 10-3-27 16:10 發表
Then, consider to have one more kid. 50% is a daughter!
一來冇錢養,二來如果又係仔,咪大件事???

王國長老

王國長老

我對上一次去, 果d人(簡直心理變態到極點, 但仍有不少志同道合嘅人) 咀咒6299早死早著....話哂, 6299湊大自己c6, 咁嘅說話都講得出, 人在做, 天在看, 他朝君體也相同。:;pppp: ...

雖然冇違反版規, 但絕對唔想o係一個健康既親子網見到呢類文章..... 非常不健康呢.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

原帖由 glory911 於 10-3-27 18:25 發表

講真而家自己做緊人新抱就要人企係新抱角度諗啦,但唔會企喺99個角度諗,到第時做左人99係米真係會企喺新抱角度諗 ...

看到你這個,哦,我又沒想到,你這角度看,似乎又推斷得很有道理咁﹗哈﹗

大宅

原帖由 叮鈴 於 10-3-27 20:55 發表

看到你這個,哦,我又沒想到,你這角度看,似乎又推斷得很有道理咁﹗哈﹗

我只係覺得現在唔會企係他人角度諗,只會要求人地企喺自己角度諗既人,到老左都未必會變。。。最終都係苦了身邊人。而且嗰啲細字並唔係我推論,係啲被迫害既白雪公主的控訴

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 ac321 於 10-3-27 16:03 發表
Some of them are 對親家 now!

水晶宮

畀面勳章

點解唔諗下如果老公同樣咁咒自已媽咪,
佢地會開心嗎 ?? 難道只有佢地自已先
可以有呀媽 ? 佢地自已呀媽先係人 ??
99 就一定係十惡不赦 ?

.....

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

好悲衰啊
3,5年先見一次

原帖由 paradiso 於 10-3-27 14:45 發表
我個仔而家係外國讀緊大學,佢同我講話畢業後想留係外國生活,唔返香港

初時我有d唔捨得,覺得好似無左個仔咁,但睇完呢個case 後,我一陣都係 msn 佢叫佢唔好返黎囉,最好係外國置埋頭家,開枝散業,然後每3、5年返開香港shopping, ...

水晶宮

畀面勳章

好搞笑 ~ 岩岩c6 問我晌度咁努力回什麼post ?
我就將成個story 話比佢聽啦, 點知佢第一個反應
係 "吓 ~ 個99有無搞錯 ? 同個新抱爭野食 ?
明知個新抱陀仔辛苦無胃口食其它野都要同佢爭件
cake, 係咪特登咖......"咁喎, 竟然出乎我意料之外
不過講到尾, 佢都話兩個都唔抵爭, 係d女人麻煩
乜都鐘意爭一餐喎

.....

首頁

尾頁

跳至