婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:CopperCopper 的帖子

用壞來形容有點嚴重了!只不過佢同弟婦立場不同,角度吾同,心態吾同!佢由始至終無講過弟婦一句惡毒說話!

已刪除用户

引用:我覺得樓主終於都明白,係好事,只不過,都

大宅

anidacat 發表於 15-10-22 09:01
所以,唔好理男家嘅事永遠係最明智!
但係要睇清楚啲假人先會明白呢個道理

別墅

回覆:jlam 的帖子

別墅

引用:我覺得樓主終於都明白,係好事,只不過,都

原帖由 jlam 於 15-10-22 發表
我覺得樓主終於都明白,係好事,只不過,都不用將自己放在一個唔開心的位置。你當左奶奶係呀媽,並樂在其中 ...

大宅

回覆:以前似一家人,而家似陌生人⋯(長)

拉仔拉心肝,我有4歲大女女同3個月大仔仔,本黎距幫我湊開仔仔ge.1聽到叔仔老婆有佐,距仔都唔幫我湊,走佐去湊媳婦,我叔仔同條女識佐1個月,條女突然間話有佐,有佐原來真系大曬,咩都變曬,我同我奶奶住埋1齊已經有7年,距都仲系噤對我,好灰!!

男爵府

回覆:Cc_w88 的帖子

你有無反工呀?我自己要反工呀!自己湊三件,依家請左工人幫手,叫奶奶耐吾耐過來睇下,係暫時性咋,因為工人新來,驚佢搞吾掂,奶奶都話驚叔仔老婆搞吾掂佢自己果個小朋友,我叔仔一個反k1,一個8個月大,叔仔老婆仲要吾使反工!都話驚佢搞吾掂!之後我無再出聲要求奶奶了!有咩自己搞掂!廢事日後比較更加多呀!

水晶宮

回覆:Cc_w88 的帖子

你唔諗歪左啦、99都幫你湊左最辛苦果幾年,大既都返學啦、如果唔幫叔仔湊、就到叔仔覺99偏心你們了。

複式洋房

回覆:queenie3y 的帖子

同意! 叔仔老婆知個情況都搬入嚟住就要compromise 一下。起碼大家就下set 下一個時段俾樓主用客廳廚房。如果叔仔老婆一定只能二人世界,咁佢地應該搬囉。

複式洋房

回覆:YoYoHello 的帖子

同意

洋房

回覆:lovehugo1314 的帖子

大宅

引用:同意!+叔仔老婆知個情況都搬入嚟住就要com

原帖由 Avocadosushu 於 15-10-23 發表
同意! 叔仔老婆知個情況都搬入嚟住就要compromise 一下。起碼大家就下set 下一個時段俾樓主用客廳廚房。如 ...
多謝你⋯講番句公道說話⋯

奶奶剛去咗台灣,佢地真係可以二人世界了!而為咗成全佢地嘅二人世界,我仔發住燒都要跟我早出晚歸咁返工,返到黎,工人係樓下慢慢地煮飯,我就一個睇兩個,餵飯呀沖涼呀都係自己,同冇工人差不多。我應該就黎被訓練到連工人都唔使要了⋯真係要多謝佢地!!

大宅

Oh.. Sorry!! 我唔應該講「成全」,係我自己攞黎兼且係應份的。雖然我俾最大份家用,都唔等於可以隨便帶住細路落去人地屋企,用家中唯一的廚房。我女尋晚返到黎,話要去樓下,係門口喊得好淒涼,問我點解唔可以去樓下,樓下係佢屋企。我唯有扯住佢上番去,解釋俾佢聽話樓下唔係我地屋企,不過佢仲細,應該未接受到。咁呢個都係我嘅責任,冇一出世就俾佢係天台,又自私,淨係諗住佢可以生活得舒服少少同見多啲嫲嫲,就成日帶佢落樓下。我而家咪日日同佢洗腦,樓上先係我地屋企啊,樓下唔係我地屋企啊⋯希望佢早日接受到啦!

翡翠宮

畀面勳章

anidacat 發表於 15-10-24 18:47
Oh.. Sorry!! 我唔應該講「成全」,係我自己攞黎兼且係應份的。雖然我俾最大份家用,都唔等於可以隨便帶住 ...
你心情好差?

唔好再講晦氣話黎令自己更唔開心,既然事已至此,好好為自己一家打氣,早日儲夠錢搬家

細路仔一時三刻適應唔到,慢慢黎,佢地唔明大人之間咁多問題,總之要cheer up自己先為上算
日日是好日

男爵府

回覆:anidacat 的帖子

不要因為kd某些人既意見(批評?)而去逼得自己甘緊!你吾需要同呢度d人去交代自有無去解決問題,或者改變到某d人所講既(大方)!呢度好人多聽完個story! 都係會好理性去分析!同埋講同做係好難架!好似小朋友甘!不嬲都係樓下玩開,真係吾會好似大人講樓上樓下分兩家個喎!仲要你果兩個甘細個!點會想到阿叔嬸阿嫲吾中意呀!不過我覺得小朋友好慘,甘細個搞到甘複雜!你叔仔兩公婆又係既,吾使甘快甘絕一刀切!
樓主!你可以忍讓!可以留在樓上如何重組你個家,可以想辦法去哄小朋友,改變小朋友習慣!但你做這一切,不是因為你覺得自己自私,不是你沒有為人著想!不是你吾夠大方!只你為自己爭取反面子,自己同老公去handle反個家庭,吾使睇人面色,自己撤走廢事比人趕,爭取反尊嚴!你撤走吾係你問題!係想遠離問題!

大宅

你性格勁似我,一樣咁難頂,希望我咁講你唔好介意

我明你個處境,不過屋又係你99既,佢依家冇出聲你又可以點呢,你自己又冇法搬出去,只可以忍嫁姐小朋友果到就盡量5好講啲負面說話喇,佢地知同明嫁,要以身作則,努力啲草錢唔洗靠人咪一天都光晒囉,要記住唔好要自己圍住佢地轉,有能力既自轉都活得好精彩,甚至要佢地圍返你轉,我咁講希望你明我講咩

伯爵府

引用:Quote:anidacat 發表於 15-10-19 11:53 好

原帖由 ipipipip 於 15-10-19 發表
唔駛勞氣
亦唔駛心灰
請記住
agree, 做定兩手準備

大宅

回覆:anidacat 的帖子

當一家有左變化。多左人自然會有是非同唔同既想法。人麻。始終係自私的。 所以一多人就好考大家既包容力同遷就尊重了。依刻有左既可能脾氣會易有上落。 當距生埋距會感受倒,有左個小朋友唔到你唔吵。 大家忍耐下囉。冇法。 你奶奶方面。 在距角度真係2邊都肉。 或者你叔仔有同你奶奶講左想點。 而距又知既。甘距再答你也只是謊言而已。

子爵府

引用:我同老公住緊奶奶嘅樓,係頂樓連天台,奶奶

原帖由 anidacat 於 15-10-18 發表
我同老公住緊奶奶嘅樓,係頂樓連天台,奶奶住樓下,我地住樓上。一直以黎,樓下就好似大廳咁,大家會係度睇 ...
完全無錯

公爵府

引用:Quote:原帖由 Avocadosushu 於 15-10-23 發

原帖由 anidacat 於 15-10-24 發表
多謝你⋯講番句公道說話⋯

奶奶剛去咗台灣,佢地真係可以二人世界了!而為咗成全佢地嘅二人世界,我仔發住 ...
買個電磁爐在家煮好過啦
工人都唔好share比佢地,要分就分清d,無謂再接觸

首頁

尾頁

跳至