自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

patpatchu604 發表於 24-6-15 07:24
我上年都有回應過㗎 hello,話咁快過多2個月(半職)就做滿一年啦 ,下個月做 Appraisal 睇吓係咪renew 新 ...

Hello我記得你呀,咁你都做得好好呀,我都恭喜你

男爵府

patpatchu604 發表於 24-6-15 07:43
比我分享下:

就係重出江湖之後,儲返D錢再一炮過用哂佢 (比我任性一次),就係用自己$ $暑假我自己帶個 ...

我都係呀,我都喺呢個暑假一家去旅行

男爵府

小馮 發表於 24-6-15 07:47
我眼淺,唔係同啲後生好夾,佢哋又冇乜口得,例如叫: 老野

咁你啲後生同事都真係好賤喎,都冇可能叫我老野呀!我就幸好冇人咁叫過我,不過我估背後有嘅,而家我就覺得佢哋啲嘴臉真係好差啫,你都唔好唔開心,唔好理佢哋啦

男爵府

jollyma 發表於 24-6-15 07:53
咁公司有冇幫你買MPF, 假期都應該有人工

公司有的

男爵府

Bloomberg 發表於 24-6-15 08:33
一個公司嘅同事比說話比新入職員工聽係不分年齡界限。
未必係後生嫌年紀大,有時年紀大會嫌後生嘅,或者年 ...

多謝你嘅鼓勵,我會繼續加油

男爵府

Astra00 發表於 24-6-15 09:17
是,有一種係四川變臉類,佢不是不識禮貌,只是看人不起就無禮;如果佢有求於人或人地權力大過佢,佢咪扮 ...

係呀,你直程講中哂,嗰個後生對住啲大粒嘅,笑哂口,我真係係心裏面想講粗口

男爵府

tseleebb 發表於 24-6-15 08:48
好過份,係年齡歧視。如果你去平機會投訴,佢哋會有麻煩。
其實唔只後生一代,我有啲同事同我年齡相若,做 ...

冇錯,我都係咁同自己講,如果我個仔咁樣藐人,對人冇禮貌,我一定鬧爆佢,一定要教好自己個仔

男爵府

活出彩虹 發表於 24-6-15 11:07
你班後生同事好無品,無家教,別人年紀較大,即人生閱歷較豐富,其實大家各有所長,應互相尊重

其實我地 ...

你講得啱,但其實我同啲後生又唔係完全冇話題,不過一開始佢已經對我冇禮貌,我返工通常會早過佢出現,佢都唔會同我講早晨,我都係自己主動同佢早晨,佢都未必會應我㗎,真係一啲基本嘅尊重都冇。而家我就直程除咗公事,都唔會同佢講野

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

hazelnutcake 發表於 24-6-15 19:28
謝謝你
我話以前冇做過文員,所以呢度一做長時間對住電腦,全部又英文,真係頭都暈
我一般英文都ok,一般 ...

咁我覺得一開始識基本..慢慢就會越識越多...

我覺得長時間對住電腦..用腦..好過要我長時間企..
或者要做體力活...因為我真係冇乜體力的..

男爵府

alicewong18 發表於 24-6-15 13:38
咁你未生仔之前做咩㗎?未做過文員都做到文員嘅嘢。你識電腦嗎?好勁喎你!
...

多謝你,但我唔勁呀,我後生其實都識基本電腦嘢嘅,但係我就選擇做零售服務業,因為我個人係比較跳跳扎扎坐唔定嘅人,不過生完仔之後始終要照顧小朋友,就唔可以返嗰一種工種,因為收工通常比較夜,所以就試吓做兼職文員。
咁又好彩做呢10幾年FTM,都有幫吓仔搞吓啲功課啊,keep住有睇吓電腦野咁,變咗都好彩唔係太脫節

男爵府

lalalumlum 發表於 24-6-15 13:46

FTM 9 年,重出江湖。首先搵啲半年一年嘅temp 工,易搵啲,唔使太大壓力,準時返工準時放工 ...

多謝你嘅鼓勵同留言,我欣賞你

至於你最尾嗰個問題,做咗咁多年FTM,為自己增值咗啲乜嘢。說來慚愧,我未做媽媽之前,我真係米都唔識洗。咁多年我學嘅,係點樣照顧屋企,照顧小朋友,但係呢啲,對我現在嘅工作又好似冇乜幫助,至於話要裝備自己,我咁多年又真係冇諗過,亦冇諗過會返出嚟做嘢嘅一日。點都好,我都要繼續努力,重新為自己打算下

珊瑚宮

hazelnutcake 發表於 24-6-13 16:36
今日喺公海見到有人開post講關於中年嘅工作,我都無謂騎劫人哋個post,所以我都想喺度update下大家。
我做 ...

你已經好叻加油呀

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

hazelnutcake 發表於 24-6-15 19:44
你講得啱,但其實我同啲後生又唔係完全冇話題,不過一開始佢已經對我冇禮貌,我返工通常會早過佢出現,佢 ...

而家啲後生係唔會講早晨,連對眼都唔會望人,有交流!唔洗介意架!

BTW 加油

男爵府

hazelnutcake 發表於 24-6-15 20:39
多謝你嘅鼓勵同留言,我欣賞你

至於你最尾嗰個問題,做咗咁多年FTM,為自己增值咗啲乜嘢。說來慚愧 ...

樓主加油、努力,支持你呀

大宅

hazelnutcake 發表於 24-6-15 19:44
你講得啱,但其實我同啲後生又唔係完全冇話題,不過一開始佢已經對我冇禮貌,我返工通常會早過佢出現,佢 ...

你依家仲有冇主動同佢講早晨 ,我覺得你可以慳番了~

大宅

hazelnutcake 發表於 24-6-15 19:38
係呀,你直程講中哂,嗰個後生對住啲大粒嘅,笑哂口,我真係係心裏面想講粗口
...

哩啲叫跟紅頂白, 唔係淨係後生獨有, 老嘅都會, 你職位低微, 人地就可能會踐踏你。

別墅

hazelnutcake 發表於 24-6-15 19:33
Hello我記得你呀,咁你都做得好好呀,我都恭喜你

多謝你,
我都有2/3同事細過我1x幾年, 可能工種上有分別,佢哋平常都比較忙,我又返半日其實都冇乜特別嘢講

你係大公司,要適應嘅嘢都多D,加油,
我都要繼續努力

侯爵府

回覆樓主:

我中年,一直都full time, 岩岩轉工一年都有遇衰同事,我自問工作上記性唔差,學野會抄低,但有啲同事除教得差,我唔明又唔願答,又扮聽唔到,人品勁差,對上司就另一個樣,好彩當做熟左唔洗再睇佢面色。做野要年資,就儲到江湖地位,當然工作都要有保證喇,唔好太計較,日子耐左就會好好過。人大左唔太鐘意做大公司,幾人公司清淨舒服多。

樓主加油!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

而家啲後生算吧啦, 後生朋友話乜仲有炒人架?(佢地興自己炒老闆), 又話最少揾份工都2萬起啦, sorry我都想但要人地肯比先得, 我都想3萬蚊文員囉, 況且大把後生同你爭

好彩啱啱返新工, 少同事又個個都ok易相處, 人工減左但福利都叫ok, 人到中年真係揾工話易唔易, 工唔難揾你肯乜都做唔介意一定有得返, 但好工就未必咁易揾到, 不過見過幾間公司睇但個款都係想請中年, 因為工作地點/工作量比我係後生既一定唔會諗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊