婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆+寫我心情+的帖子 佢地有咩資格借+200

原帖由 cky34979 於 13-01-10 發表
回覆 寫我心情 的帖子

佢地有咩資格借 200萬????仲有原來一蚊都無出添ㄚ
唔係6299,淨係99咋,唔好搞錯,62淨係要一層冇話要其他野,咁當然唔知6299私下有冇扯貓尾啦

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+dbbp+於+13-01-10+發表佢地唔

原帖由 B媽-Blue 於 13-01-10 發表
我滿意,仲感激我老爺,我係一路覺得,開聲嘅應該係62,你明嗎?
始終6299係兩公婆,suppose財產係共同擁有,唔可以話99無權出聲!等於你老公借一大筆錢俾人,老公闊佬唔追人還錢,咁你又識呢個人,你覺得你係咪無資格出聲叫人還呢?仲有,究竟而家層出租樓有幾錢租金收?如果多過5000,無理由你話還多5000俾99就咁唔掂架!如果你話無呢份租金收入,你老公份人工係養唔起頭家,咁點解你又話有d揀寧願住公屋,你地邊有錢交租呀?

瑪瑙宮

回覆:唔覆喇,交由老公處理

樓主搞掂就上黎單聲,唔好搞到大家講唔停

別墅

引用:其實樓主係話佢放棄都無問題!佢開支大咗但

原帖由 kENNiX1222 於 13-01-10 發表
其實樓主係話佢放棄都無問題!佢開支大咗但係最少都4、5年先轉到名,收入無多點應付,又放唔到!而且要照顧 ...
係啦!d人睇d唔睇d !

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 fanny3315 的帖子

其實6299系一體 二公婆真系樓主所想咁既 一早離左婚啦
6299之間既野 樓主其實知既有幾多系真幾多系假佢自己都未分得清啦!
樓主口口聲聲話62怕99食左佢副身家..
咁62死左就一定系分比99同仔女架啦!
吾好怪我講"食"呢個字 系怕外人食就真 呢橦樓都無可能會加媳婦個名 因為只系怕外人食左D錢
或者6299系想親呢次機會睇清楚 自己個仔同媳婦會否因為錢計較 日後既身家應該比仔定女呢?

大宅

睇左幾版,有少少戥樓主唔抵,因為大把新界地產公司願意用建築費換一層丁屋,如果樓主老公唔搵62出$,都一樣有兩層樓業權,仲唔洗咁煩惱!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:睇左幾版,有少少戥樓主唔抵,因為大把新界

原帖由 六安 於 13-01-11 發表
睇左幾版,有少少戥樓主唔抵,因為大把新界地產公司願意用建築費換一層丁屋,如果樓主老公唔搵62出$,都一 ...
介紹下

我uncle專營丁屋生意,比錢果位多數要兩層

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

樓主提提你,村屋自住係可以申請免地租架,同埋而家仲免緊gov rate,所以gov rent and rate 有兩層唔洗比,仲有物業稅可計埋落income tax,你地couple 加2kids,唔洗比好多

侯爵府

畀面勳章

睇咗幾頁,其實起一楝丁屋只須大約200萬,相信樓主老公係唔洗出$就賺到一楝丁屋,而丁權同地係因為老爺留落先有,樓主話比咗一層奶奶(不過要等5年後先可轉名),而你話一層巿值over 300萬,有得lee個價應該係西貢區先做到,咁你老公唔洗出$已經賺咗2層over 600萬嘅樓返來,如果老爺冇賣樓比$你地起屋,老爺自己有2個業權加埋比你老公起屋塊私人地,你知唔知現在塊地賣出去都成百萬?而你老公最多只係得一個丁權,冇$起冇地留落根本冇用,只得賣咗個丁權賺幾十萬,所以現在應感激老爺奶奶,相信當初如果奶奶真係反對,老爺亦不會比$你地起屋,同佢地好好傾下,人就係咁,永遠只會睇到人地賺咗幾多,但自己賺咗果D,就當係理所當然,希望問題可完滿解決

男爵府

我反而覺得要好睇樓主同6299係借錢定合夥關係wor

如果只係借錢, 咁62借200萬比樓主一家, 佢地只需要還番200萬+利息比62, 就好似問財仔借錢拎去賭, 無理由過完大海贏到錢, 還完本金+利息後仲要比財仔分佢淨羸的錢架

但如果係合夥投資的關係, 咁營利有幾多就可以照之前訂的協議去分, 但同樣地, 如果呢個投資有蝕, 兩邊都係要一齊蝕, 兩邊都要承擔風險, 唔可以輸打贏要

我個人覺得呢件事上, 樓主99就唔多均真, 見到仔同新抱有錢賺就點都要分一份, 咁個仔成世人一家點樣生活落去? 如果佢地老人家係一心搵個仔的丁權當"投資", 咁雙方都應該係要在62賣樓套現時傾清楚, 個仔可以say no架!

成日話無62個200萬樓主一家就唔會有3層樓, 咁不如咁講啦, 我地去完X佳/屈X氏買野, +X哥攞賺左我地的錢再去錢搵錢, 咁我地係唔係可以合理地去分+X哥身家?

侯爵府

好媽媽勳章

對唔住, 真係唔知講咩好, 奶奶問要5000係唔岩, 因起屋前冇講; 但, 比5000奶奶又係岩WOR, 因為要養佢..............

伯爵府

引用:我反而覺得要好睇樓主同6299係借錢定合夥關

原帖由 vivi_meow 於 13-01-11 發表
我反而覺得要好睇樓主同6299係借錢定合夥關係wor

如果只係借錢, 咁62借200萬比樓主一家, 佢地只需要還番20 ...
比個good你呀!

基本上係62有心幫個仔,係99睇吾開要欏番d著數姐

樓主講咗好多次,呢個吾係62借200萬比個仔ge意思,如果係62要收果5k,樓主都講明比得順冇意見啦

慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

瑪瑙宮

哈爾濱 發表於 13-1-11 08:19
對唔住, 真係唔知講咩好, 奶奶問要5000係唔岩, 因起屋前冇講; 但, 比5000奶奶又係岩WOR, 因為要養佢....... ...

但係佢一路都有俾家用喎.....就算搬左都冇減...變相同俾左有咩分別????

男爵府

fanny3315 發表於 13-1-11 08:44
但係佢一路都有俾家用喎.....就算搬左都冇減...變相同俾左有咩分別????
我都係咁覺, 家用=養左佢99

男爵府

寫我心情 發表於 13-1-11 08:31
比個good你呀!

基本上係62有心幫個仔,係99睇吾開要欏番d著數姐

其實我有時覺得同上一代有金錢關係真係好無引, 好多時D數又唔均真, 講過的說話又可以隨時推翻, 又有唔少長輩為左利益去蝦D細, 下下就出話孝唔孝順同顧唔顧親情, 玩晒

瑪瑙宮

vivi_meow 發表於 13-1-11 08:46
我都係咁覺, 家用=養左佢99

仲有我諗62舊居係樓主一家同6299佢地住既地方,依家起左樓,6299一間,舊居又變相租左出去,其實咪積係4間屋,2間自住,2間租出去,一人收一間囉.....

瑪瑙宮

vivi_meow 發表於 13-1-11 08:50
其實我有時覺得同上一代有金錢關係真係好無引, 好多時D數又唔均真, 講過的說話又可以隨時推翻, 又有唔少長 ...

重點係佢62係圍村人,圍村男人咩都係幫個仔.......佢地既思想就係咩都係留俾男既,女人冇得理咁多,所以99係62面前係順德人

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

瑪瑙宮

我想生三個 發表於 13-1-11 09:07
係我就唔會出聲,一來,我自己女家有錢,唔洗靠男家,二來,我唔會過問我老公果邊d財政狀況,三來,所有物業都係我 ...

所以話一個人有冇錢都會決定佢對件事既睇法
你99係唔係想你分D俾佢

子爵府

fanny3315 發表於 13-1-11 08:54
仲有我諗62舊居係樓主一家同6299佢地住既地方,依家起左樓,6299一間,舊居又變相租左出去,其實咪積係4間屋,2 ...
其實樓主都無講過話唔養6299, 無話唔俾家用, 只係想係佢原本份家用度拎返 交保險同交稅 +伙食個份啫...
佢99 肯減返出黎, 佢地咪俾到5000囉... 就係咁解啫..

都唔明點解會睇到變成唔俾家用..唔養6299...

首頁

尾頁

跳至