母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Wah, so poor of u!!!
Dont be unhappy! As U are milk queen, will soon build it up again!
Use those milk to do spa for Nam Nam lar ...
原文章由 nan_nan 於 08-7-16 19:11 發表
好唔開心 今日放工番嚟, 順手將個冰種放番入冰箱, 再視察吓啲冰奶. 點知 ....... 俾我發現啲冰奶係曾經融過再冰番, 咁即係全軍覆沒啦. 工人當然例牌否認, 只係不停話唔知, 唔知, 又唔知係咪 papa 今朝將 ...

男爵府

Proclear 免費每日即棄隱形眼鏡十五對

由即日起至8月15日進入 http://www.proclear.com.hk
填妥表格,並致電「眼鏡88」預約驗眼,
即有15天免費試戴優惠!

大宅

原文章由 nan_nan 於 08-7-16 19:11 發表
好唔開心 今日放工番嚟, 順手將個冰種放番入冰箱, 再視察吓啲冰奶. 點知 ....... 俾我發現啲冰奶係曾經融過再冰番, 咁即係全軍覆沒啦. 工人當然例牌否認, 只係不停話唔知, 唔知, 又唔知係咪 papa 今朝將 ...

唔係呀嘛...........直簡係銀行比人打劫, 股市大潟, 股票變癈紙!!!!!!

唯有做人奶 spa 啦, 我對呢件事致意深切嘅慰問!!!!!

大宅

咁大鑊!好慘啊!

我唔想因工人疏忽而損失, 所以上一胎已用以下措施, 去保護冰奶庫. 工人唔敢開冰箱, 怕背鑊, luckily冇事發生過!
Touchwood如果有事, 工人冇得唔誠實否認(除非冰箱壞了)!

措施如下:

1. 用粗膠紙貼住冰箱門 & 外面貼著 "Don't Open"字條, as a reminder for everyone in this house;
2. 下令全屋只有我本人可開冰箱;
3. 如要取冰鮮食物 or 要開冰箱務必先知會我;
4. 取用冰奶全由我本人Manage.

God is here with us! ^ ^

大宅

仲有係: 唔見晒手頭所有可動用既現金!!!

原文章由 Cyntoby 於 08-7-17 09:58 發表
...........直簡係銀行比人打劫, 股市大潟, 股票變癈紙!!!!!!

男爵府

nan_nan,

真係見者傷心, 聞者流淚呀! 我都戥你肉赤呀! 好彩你平時都夠嵐嵐食有突, 唯有努力再儲過啦! 加油呀!

男爵府

想問下你哋個b 如果出世黃, 食人奶要幾耐先全完退黃? 叔仔個仔 (其實即係我邊個呢? 即係知佢叫我做伯娘, 叫老晒...) 十二日大都仲係黃, 佢哋有啲擔心, 成日驚佢食人奶唔夠喎.

大宅

原文章由 fsy 於 08-7-17 10:50 發表
想問下你哋個b 如果出世黃, 食人奶要幾耐先全完退黃? 叔仔個仔 (其實即係我邊個呢? 即係知佢叫我做伯娘, 叫老晒...) 十二日大都仲係黃, 佢哋有啲擔心, 成日驚佢食人奶唔夠喎. ...

都幾因人而異, 妹妹出世第2日醫生已經話佢退哂黃, 但有d bb要成個月咖, 我諗要有足夠嘅(每日6條)濕片, 就 sure 佢夠唔夠.

退黃要睇 bb 自己嘅吸收同代謝系統工作做得叻唔叻喇. 我諗如果有去健康院 check 住d黃疸指數有 step by step 退就 ok 啦!!!!

大宅

Each BB has different pacing of 全退黃! Relax la!!

Hayes 全退黃 after 14 days born.

Hughes 全退黃 after 2 months born.

Both them are pretty healthy!!!

My doctor said, "Mama milk surely is the best food for YELLOW BB!"

想問下你哋個b 如果出世黃, 食人奶要幾耐先全完退黃? 叔仔個仔 (其實即係我邊個呢? 即係知佢叫我做伯娘, 叫老晒...) 十二日大都仲係黃, 佢哋有啲擔心, 成日驚佢食人奶唔夠喎. ...

大宅

Tingfai,

Good Jetso bor! Register lar, thanks!!!

Hey, I just thought that you DRINK OIL directly everyday, horrible ar!:lol or you add it in your meal or ???

原文章由 tingfai 於 08-7-17 09:46 發表
Proclear 免費每日即棄隱形眼鏡十五對

由即日起至8月15日進入 http://www.proclear.com.hk
填妥表格,並致電「眼鏡88」預約驗眼,
即有15天免費試戴優惠!

男爵府

原文章由 honey2h 於 08-7-17 11:07 發表
Each BB has different pacing of 全退黃! Relax la!!

Hughes 全退黃 after 2 months born.

Both them are pretty healthy!!!

My doctor said, "Mama milk surely is the bes ...

我都同佢講可以好耐先退晒, 不過諗住比啲例子佢等佢個心定啲囉. 你知啦, 一企唔隠好容易比人大到架嘛. 佢成日想泵出黎比佢食, 諗住咁先知佢食得夠飽喎, 我梗係盡說佢埋身啦.

大宅

If pump, mama would be more tired & easier to quit ga...

Getting used to direct breastfeeding sure can prolong the nursing period due to much convenient!!!

Tell her my case that everything's alright, no worry!

原文章由 fsy 於 08-7-17 11:23 發表

我都同佢講可以好耐先退晒, 不過諗住比啲例子佢等佢個心定啲囉. 你知啦, 一企唔隠好容易比人大到架嘛. 佢成日想泵出黎比佢食, 諗住咁先知佢食得夠飽喎, 我梗係盡說佢埋身啦. ...

男爵府

原文章由 honey2h 於 08-7-17 11:31 發表
If pump, mama would be more tired & easier to quit ga...

Getting used to direct breastfeeding sure can prolong the nursing period due to much convenient!!!

Tell her my case that everything's alrigh ...

以前 (子進歲幾前) 我都好有熱誠去叫人餵人奶, 遇著有朋友大肚都會盡說, 不過可能見個個都無咁既恒心, 而家有時都費時講咁多. 所以遇著個真係好有心去餵既, 我都想盡幫. 最怕啲人同我講: 我真係唔夠奶呀, 咁唯有比奶粉佢食囉...

男爵府

啱啱叔仔個老婆又同我呻完 99 啲嘢, 講到好爽, 好有共鳴呀!

伯爵府

好媽媽勳章

Both Evan and Ivy were a bit yellow, but were still within safety range.

I don't know when they 全退黃 since I didn't take them to the maternal/child health center. I think as long as it doesn't get worse and get enough diapers it is ok!

I stopped persuading my friends to be fully breastfeed too. Out of all the moms in my church fellowship, only me and 1 other mom fully bf!

原文章由 honey2h 於 08-7-17 11:07 發表

My doctor said, "Mama milk surely is the bes ...

伯爵府

好媽媽勳章

Delete..dup post...

[ 本文章最後由 ivyscyip 於 08-7-17 12:56 編輯 ]

男爵府

Today is busy!

Morning: attend seminar

Now having lunch!

Afternoon: attend meeting

Evening: bring Dingding to school (make up class in 杜杜)!

男爵府

聽到真係好唔開心!點會發生呢樣事件!

唉!唔係奶媽,真係唔會明冰奶的價值!

唯有努力再儲啦!

唔係打擊你,嵐嵐咁大,再要有咁大筆存款,真係唔容易.你似呀婆比人呃左錢!

男爵府

個個BB都唔同.

I have a colleague who exclusively bf, her baby need 3 months time

Dingding - 2weeks
Dongdong - more than 1 month

(I dont know why I sometimes cannot type Chinese when replying post. Do you have the same problems?)

男爵府

以前我都會好熱心咁叫人餵人奶,但現在都唔會喇!

除了BK母乳版外,都幫過好多人,解答過好多問題,但總結,媽媽要有決心,肯涯苦的,就必定可以餵到和必定夠奶.

當我同你講:只有極少數媽媽會不夠乳汁
你唔好同我講:我就是這少數媽媽,我唔夠奶,要補奶粉!

又唔好同我講:因為晚上想睡好點,所以要餵奶粉!

以前我聽到呢D說話,我會解釋,現在我只會說:如果你想餵母乳一定餵到,但如果你唔想夾硬,你願意,你就餵奶粉啦!

慢慢明白點解母乳版有時會有媽媽投訴健康院姑娘叫人餵奶粉!

原文章由 fsy 於 08-7-17 11:41 發表

以前 (子進歲幾前) 我都好有熱誠去叫人餵人奶, 遇著有朋友大肚都會盡說, 不過可能見個個都無咁既恒心, 而家有時都費時講咁多. 所以遇著個真係好有心去餵既, 我都想盡幫. 最怕啲人同我講: 我真係唔夠奶呀, 咁唯有比 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊