懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

自從上星期有少少流啡,最後等左一日都係決定睇醫生...

醫生照過BB,亦都幫我做埋婦科檢查,都同大家所講差唔多,就係唔知咩原因,只係話抖吓會好D...所以就俾左幾日SICK LEAVE,前後抖左四日...今日先返工~

其實休息在家就唔覺得有咩唔妥,但當有時落街買嘢,或者今朝趕時間坐巴士就知咩事,會有D扯住痛...相信就係我哩D平日唔習慣「慢動作」所致囉...所以真係要改嘞!

另外星期六都照左結構,都係一切安好啦...係BB的大脾骨比起20週應該有的比例,差了幾日,其他全部超班至20週,甚至21週有多添...不過醫生都話係AVERAGE之內,唔需要擔心...

睇番D留言,其實我都ALWAYS會實左一舊,轉頭又冇左,哩D就係「宮縮」咁大鑊?我通常瞓覺轉身完一定有喎~係唔係真係咁就叫「宮縮」?我又未問過醫生喎~最快要月尾覆診先有得問添...

大宅

我想知大家現在比起未有BB時,重左幾多磅呀?
我五個月了,重咗11-12磅,我D朋友&屋企人都話我重得太少了...

男爵府

原文章由 smb329 於 08-12-14 21:02 發表
尋日去睇醫生, BB 好健康. 但我就血糖高. 要提早飲糖水呀.
有無人好似我咁 咁早就血糖過高呀.

希望聽日驗血順利過關LA..

我十一週就超標lou, 依家食緊1800cal餐單, 一星期拮兩日手指(每日四次), 係出街食就冇咩選擇, 不過so far 仲輕過未有之前一兩磅

大宅

原文章由 ivypooh 於 08-12-14 22:45 發表
係呀, 但我在政府照左結構, 所以唔會再去c+照結構, 留番d錢照4d

唔好意思, 請問有什麼唔同,可唔可以講解一下,同埋照4d要幾錢?

kristy

子爵府

好媽媽勳章

陰公....咁搞法, 咪隻隻手指都有好多針loan.

我都係未返到去未有之前既體重.

原文章由 BeBeeBu 於 08-12-15 09:28 發表

我十一週就超標lou, 依家食緊1800cal餐單, 一星期拮兩日手指(每日四次), 係出街食就冇咩選擇, 不過so far 仲輕過未有之前一兩磅
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

大宅

QQ2006

加油呀! 祝你一切順利!等你好消息!

NOPAN,

多謝你呀! 係啦! 一齊織啦! 一路織時想像第時BB著起時, 真係好Warm, 同埋BB仔衫好快架咋, 三幾舊冷就搞點!

Lara.Poon,

多謝你呀! 一齊織啦!我都係好耐無織架啦!幾好笑, 我老公話我咁多年泥頸巾都無織過條比佢, 家下阿B未出世已經織定……佢話阿B出左世, 佢仲有定企…..

複式洋房

我重咗大約5磅, 我家人話我個肚好大, 我宜家有32吋腰呀!

原文章由 mc_baby 於 08-12-15 09:05 發表
我五個月了,重咗11-12磅,我D朋友&屋企人都話我重得太少了...

男爵府

今次係第二胎, so 除左起初有照 U/S, 之後就係照 OSCAR 見一下BB, 之後都未再照過了, 因為都係覺得對BB, 唔係咁好.

下個月5號, 就會去威記照結構, 又可以再睇下阿B. 唔知, 係唔係真係仔呢.

複式洋房

我有時都會實, 我以為係正常, 有時轉身上落床都會扯住痛.
我發覺每次飲完我99煲比我的南瓜魚湯個肚就一定好實, 唔知係咪唔飲得呢?

原文章由 carrie0106 於 08-12-14 22:51 發表
尋日返咗去覆診, 由於我仲有流啡, 所以醫生建議拎少少分泌去化驗, 睇下會唔會係因為陰道發炎而導致流啡, 最快星期二先有結果. 另外, 我尋日問醫生點解個肚有時實咗一舊, 係咪代表BB郁...點知醫生答我, 呢啲原來係宮 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實重幾多係人人唔同. 如果你係瘦的, 醫生話全程都只會重20磅咋... 當然有d人會去到50磅啦... 不過bb大唔大隻唔係睇mama重幾多, 有d人個肚唔大同唔係好肥, 個b都有8磅. 所以唔好食d脂肪高食物, 因為只會去了mama道.

原文章由 mc_baby 於 08-12-15 09:05 發表

男爵府

AIYA.. 咁快就超標..
我今朝去左飲糖水同抽血. 報告要呢個wk 先知.. 希望無事la>

咩係1800cal 餐單呀.. 仲要拮手指tim ar.. 我以為食葯控制tim
咁你28週仲要唔要去check 多次血糖ga..

原文章由 BeBeeBu 於 08-12-15 09:28 發表

禁止訪問

複式洋房

陳柳娟醫生:
尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心806室
Tel:23689232

原文章由 雙子座bb 於 08-12-15 16:55 發表

Sally, 嘩,$650包dvd及相 ?? 好平喎 !! 可唔可以介紹我 ?? Thanks !!

男爵府

唔係佢地重, 佢地梗係話少啦
我而家5個月, 都係重左2磅之嘛

男爵府

我冇試過個肚實咗一舊 ...

原文章由 carrie0106 於 08-12-14 22:51 發表
尋日返咗去覆診, 由於我仲有流啡, 所以醫生建議拎少少分泌去化驗, 睇下會唔會係因為陰道發炎而導致流啡, 最快星期二先有結果. 另外, 我尋日問醫生點解個肚有時實咗一舊, 係咪代表BB郁...點知醫生答我, 呢啲原來係宮 ...

男爵府

我16周時照過一下4D bb既樣, 見到佢初步既樣喇
遲d 28周我都要去照4D 呀

我係政府照結構, 個monitor比起私家實在好唔清楚
雖然姑娘都話bb正常
我都係唔安心囉, 要去私家照多次

原文章由 ivypooh 於 08-12-14 21:59 發表
我在政府照完結構, 都好詳細, 所以我cancel左在林勇行醫生照結構的 booking, 另外, 林勇行醫生的相係2d, 我會留番d錢同bb影4d相, 我在上見到影4d相亦係$800, 包10張相&dvd, 4d相比2d相清楚好多, 仲可以見到bb個樣呀: ...

複式洋房

我媽成日話我個肚好大, 好似7個月咁, 叫我唔好再飲咁多湯水, 但佢又仍然繼續煲比我飲喎!

原文章由 babycute2009 於 08-12-15 21:04 發表
唔係佢地重, 佢地梗係話少啦
我而家5個月, 都係重左2磅之嘛

複式洋房

林醫生個monitor係一部約40吋的lcd電視, 勁大勁清楚, 我老公話醫生睇果個就仲清楚, 唔怪得我見我老公有時會睇醫生果個mon啦!

原文章由 babycute2009 於 08-12-15 21:10 發表
我16周時照過一下4D bb既樣, 見到佢初步既樣喇
遲d 28周我都要去照4D 呀

我係政府照結構, 個monitor比起私家實在好唔清楚
雖然姑娘都話bb正常
我都係唔安心囉, 要去私家照多次

...

子爵府

原文章由 kristysiu 於 08-12-14 10:44 PM 發表

唔好意思, 請問有什麼唔同,可唔可以講解一下,同埋照4d要幾錢?

我印象中兩者分別如下, 其他姊妹補充...

照結構是一個幾重要的檢查, 是利用2d u/s 觀察胎兒身體結構是否正常, 包括心臟, 腎臟等內臟器官, 身體四肢是否正常, 基本上如果檢查準確, 胎兒身體正常定異常, 已經一目了然, . 但由於是2d, 一般人是不容易看懂, 要由受訓人員才可以清楚了解, 要大約18-22周內作此檢查較理想.

照4d是利用4d u/s 觀察胎兒外觀, 看起來帶啡而立體影像, 可以看到bb外貌, 其實於胎兒檢查, 相對2d, 沒有那麼重要, 因為2d 是透視胎兒身體內部結構, 而4d 是外表, 但可以看到樣貌表面上情形, 例如兔唇等, 但不是必要檢查, 因為大約28周照最清楚..

當你照結構時, 如果醫生部機有4d function, 可能他會撥去4d 給你看bb樣子. 但未必會如28周時清楚

調轉如果你在28周照4d時, 醫生可能也會撥去2d 再check 一下bb身體結構, 但如果bb有問題,因為過了24周, 已經不可以人工流產, 所以照結構一般不會遲於22周.
(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥

子爵府

好媽媽勳章

check PM la.

原文章由 3so 於 08-12-12 21:06 發表
Thank you so much !!
i will search by myself gar lar
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

首頁

尾頁

跳至