自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Max20080525 發表於 19-1-4 14:20
唔該唔好再想當年啦 當年你會考放榜係唔在意成績 你唔合格一樣搵到野做 開街邊檔都養到家 什至有家長你讀到 ...
有幾個ID係甘㗎,講野句句有骨,每次佢地出現我當時運高睇唔倒,飛左佢地 post, 因為實冇好野講。認住佢地,唔駛甘認真。

複式洋房

回覆樓主:

我個仔讀緊中五。我問我仔为何這個女孩子有這個要求。我仔解釋話通常高材生,指band one 那種要取最高分,會在最後搏殺階段倾盡全力,但因閉關讀書會較孤单,或會想親人陪吓。仔話他就無咁嘅需要,一來自己不是band one, 二來我陪他作用不大。

男爵府

野原美冴 發表於 19-1-4 08:35
我係可以放到一個月大假。

阿女考校內試、報jupus、揾試場、買收音機等等都係佢自己搞掂,無叫過我幫手。

如果佢平時好自立但開到聲就最好幫佢,係情緒上的支持,因為佢地自己好大壓力架

利申:教育界

洋房

公司比就放啦,難得啊女開到聲,陪伴下支持下都好

珍珠宮

好媽媽勳章

如果個女出聲叫到, 我會.

男爵府

準戰DSE 要拎1個月時間陪個女? 其實甘大個女要自己去面對公開考試 , 作為媽媽可以精神上, 或其他方法去支持佢考試 , 例如:整D好野比佢食, 煲D湯水佢飲, 佢溫得辛苦時, 可以多D 為佢打氣, 寫下紙仔鼓勵佢 , 我覺得已經足夠 !

要請1個月假陪住佢, 我覺得冇需要 , 陪完1個月考完, 甘點? 我地以前讀書會考都係自己搞掂 , 讀書你自己, 學到既知識都係自己, 唔通阿媽又有份? 做父母要學懂放手

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

choc_choc 發表於 19-1-4 16:43
真係唔明點解咁多人話會喺仔女考試時會煮佢鍾意嘅餸,煲靚湯打氣,平時無餐好食㗎? 要到考試先有湯飲?
...

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

vivibabyvivi 發表於 19-1-4 17:19

呢個真係笑左

禁止訪問

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實我果個同事係舊制公務員(即請咗一個月假陪小朋友DSE,最後入咗hku medic ),有成40日假一年,佢果時積咗成百幾日,果時DSE無同事放,上司同其他同事都開心佢去咗放假,因為唔洗煩日後d假期安排,唔會爭新年聖誕假期

所以都好睇你工作性質
我果度有同事試過即日拎半日下午假,原因係佢昨晚煲劇睇到好夜,好眼睏,佢真是咁講

上司又批,原因係有位放假點解唔俾人放?家家有求

水晶宮

好睇你女女咩性格,同埋心理上點解要你陪。
好難一兩句就話好定唔好。
我小朋友仲細所以唔知到時會點。
但當年身我媽媽係ftm。
我係外國,爸爸係開考時飛過黎support
家人support好important

珍珠宮

我要做媽媽 發表於 19-1-4 15:01
我都唔會,你話你識既話好閑,但重點系你都唔識

其实陪伴都係支持同佢一齊面對考试既一種方法

可以爸爸陪一段,媽妈陪一段

珍珠宮

puppydingo 發表於 19-1-4 18:01
好睇你女女咩性格,同埋心理上點解要你陪。
好難一兩句就話好定唔好。
我小朋友仲細所以唔知到時會點。

完全認同,佢冇開囗就話啫

開到囗,我会陪,但可能未必陪到一個月

水晶宮

野原美冴 發表於 19-1-4 08:35
我係可以放到一個月大假。

阿女考校內試、報jupus、揾試場、買收音機等等都係佢自己搞掂,無叫過我幫手。

放到就放,支持你!
淨係放考試前?考試期間點呀諗住?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

野原美冴 發表於 19-1-3 23:04
自從佢升高中開始,我已經完全放手,呢三年都係佢自己顧自己功課測驗考試。
仲有個零月考DSE, 阿女叫我放一 ...

你個女讀書壓力好大下,陪到就儘量陪吧!

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

我會。仔女要求到,要諗到咁複雜咩?

子爵府

野原美冴 發表於 19-1-3 23:04
自從佢升高中開始,我已經完全放手,呢三年都係佢自己顧自己功課測驗考試。
仲有個零月考DSE, 阿女叫我放一 ...

唔知你囡囡expect你會點幫佢? 如果係我囡出到聲,我都會放下假,但係咪成個月,要了解佢實際expectation.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Max20080525 發表於 19-1-4 14:35
好多人都覺得比飽飯有衫著就夠咁 完全漠視青少年心理健康 有研究都話唔係舊時人抗壓力高 係佢地個世界易玩 ...

如果真係dse先黎出問題, 就真係要認真對待喇! 溫書唔係應該自己靜靜地溫先入腦架咩? 當然實有人話溫書要開大喇叭
放下自在

大宅

choc_choc 發表於 19-1-4 16:43
真係唔明點解咁多人話會喺仔女考試時會煮佢鍾意嘅餸,煲靚湯打氣,平時無餐好食㗎? 要到考試先有湯飲?
...

笑死啦

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至