烹飪搵食

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

Chumeiying 發表於 14-3-13 20:40
我都是用柏翠8800, 到現在差不多一年,仍然對它很滿意。
一年前還有這個舊model 賣? 是單管定雙管的?
其實想問下, 幾年前買左這部機的jm, 現在仲有幾多人用緊? 還是已壞左, 或轉左用P仔...

jenniecatcat  我個桶花左之後轉左包神介紹另一牌子,但呢部死左會買反栢翠!洋蔥包等我反公司找找。士多啤梨xxxxx包睇名就知死得,水果咁多水,水份超難控制!  發表於 14-3-15 09:14

大宅

今晚挑戰高難度, 想整士多啤梨香蕉提子包.....結果, 挑機失敗....整左個凹頭包....

好明顯, 係水落得太多....本來, 已經比計數加多10ml水, 因為試用牛油後下, 見到舊粉好似幾乾下, 手多多再加多15~20ml水, 結果落埋牛油後, 就覺得粉團太濕....

因經驗不足, 判斷唔到應否加粉, 臨近烤焗時, 已見發唔起, 用暫停制加長發酵時間15分鐘, 仍然救唔番....結果出黎的包, 攤凍後就縮頭, 切開後包肉好濕....

另一死因, 可能今次冇加蛋, 也會影響左發酵能力....

總之, 整加濕料的包, 就有一定難度, 水量會比較難控制到.....

大宅

回覆:pangdeng 的帖子

用壞部柏翠的jm係唔會買P仔㗎,真心玩柏翠要用力裁培它。P仔呢啲自我功能强勁嘅唔同玩法。我都有部曰本機精工,始終都對柏翠偏心啲。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:柏翠PE8990SUG 麵包機新手區

大宅

昨天經過荃灣區, 上左南豐中心行7~10樓的baking shops....

原來都有唔少平野執.....去二記買左水手牌全麥粉....10/F 買左平牛油.....

大宅

前日整果個水果包, 雖然是發唔起, 但隔夜後質感還可以, 只是偏濕, 及食唔到水果味....

可見街外賣的水果味包, 是落了唔少水果香精及糖精, 先有咁重口味.....

大宅

昨晚, 因比較夜歸家, 所以要用預交時間模式, 等今朝出爐....

今次整個簡單一些的包: 朱古力提子包....

沿用舊的配方, 只是加入可可粉及朱古力碎....

高筋粉: 355g (數字屋韓粉)
蛋: 一隻 (約60g)
糖: 30g
鹽: 4g
牛油: 30g
水: 195 ml
奶粉: 30g
可可粉: 15 g
朱古力碎: 13 g
即溶酵母(IDY): 4.5g提子乾: 30g

用 Mode 2 法包模式, 重量700g, 燒色: 淺色

大宅

交功課....

大宅

食後口感: 雖然同前一次的配方差不多, 但好明顯, 包身更鬆軟, 前次果個包是用價X棧的泰國粉, 這個是用數字屋的韓國粉, 估計應是個韓粉造出來的包, 比泰粉更軟更好食...

造了三次包想覺得部機唔嘈, 但昨晚用預較程式, 凌晨四點鐘就被部機嘈醒左....

起身目測一下, 發覺水量唔太夠, 粉團太乾, 於是後加了5ml水, 今朝做出黎的包就好正...

另外, 可可粉及朱古力碎也比得太少, 朱古力味不夠濃, 應最少用 25~30g才夠味...

大宅

修正後食譜: 朱古力提子包

高筋粉: 345g (數字屋韓粉)
蛋: 一隻 (約60g)
糖: 30g
水: 200 ml
可可粉: 25 g
朱古力碎: 25 g
即溶酵母(IDY): 4g
提子乾: 30g

Mode 2: 法包模式, 燒色: 淺, 重量: 700g
P.S. 得到飽神指點, 原來自己搞錯了粉及酵母之間的關係, 食譜又要修正....

男爵府

期待 + 支持

珍珠宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆:柏翠PE8990SUG 麵包機新手區

多謝分享,雖然我冇買機但都收藏左先

大宅

昨晚又試新野, 整吉仔果醬.....

吉仔是星期日行山時經過新界東北的廢村摘的, 保証有機及沒有農藥....

因冇人淋水, 所以吉仔甜但乾水, 就咁食唔到, 連去核都有難度, 索性去皮後放落個攪拌度加少少水打爛, 跟住放落麵包機度加水及糖, 用果醬mode煮個幾鐘, 跟住就入樽....

因連核打爛, 果膠好夠唔洗加澄粉, 但味帶苦澀.....不過我鐘意食dark chocolate及飲coffee....苦味岩晒我.....

大宅

醒目開學勳章 陪月勳章

回覆 Chumeiying 的帖子

我都想買好耐......本身手搓開....但返工又唔係成日都有心機搓....,P仔成千銀又唔捨得買, 請問用唔用到新鮮酵母架??

大宅

今晚又玩新野, 前幾日個生果包失敗左, 今晚再接再勵, 再整多一次, 今次只用香蕉, 而且加番隻蛋

高筋粉: 370g (數字屋韓粉)
蛋: 一隻 (約55g)
糖: 40g
水: 65 ml
香蕉: 145g (兩隻)
酵母(IDY): 4g
提子乾: 30g

大宅

今晚跟人玩新招, 用預約程序, 等明日朝早出爐.....但就牛油及酵母後下, 先用 mode 7(和西 I), 將材料先搓15 mins, 跟住放牛油在麵團面, 酵母在不接觸到麵團的一角, 用 mode 2 (法包程序)預約半夜起動, 第二朝出爐....

大宅

小kb 發表於 14-3-18 16:20
回覆 Chumeiying 的帖子

我都想買好耐......本身手搓開....但返工又唔係成日都有心機搓....,P仔成千銀又唔 ...
why not?
鮮酵母要用多些份量, 及發酵的時間要更長.....

其他平機唔得, 因為只能用半自動, 即搓完粉後又要等到發酵夠大, 或用手動排氣, 又要等發完後才再獨立去烤.....即是, 冇得預約程序, 唔可以夜晚落好晒料, 訓覺等第二朝出爐....

這部柏翠就可以, 因有自編程序, 可以較長搓粉時間, 及發酵時間, 或縮短烤焗時間.....

大宅

留意這部新model, 同以前大家用開的8800, 除多左自動投料, 也改左用雙管烤焗, 即熱力更平均, 焗出黎的效果更好....

至於發酵溫度有冇變, 因我冇紅外線溫度計, 所以check 唔到....

另一改進是冇舊 model 咁嘈, 除左半夜預約開機時會覺得比較大聲, 平時用又唔覺佢搓粉時聲好大....

水晶宮

pangdeng 發表於 14-3-19 00:25
留意這部新model, 同以前大家用開的8800, 除多左自動投料, 也改左用雙管烤焗, 即熱力更平均, 焗出黎的效果 ...
聽多方意見話 8990比8800靜 n 倍... 如果我第二次肯買 8990, 應該唔會咁快又轉機 ( 實在少人講呢個問題, 好罷, 係無人講... )

有冇圖睇呀 ?? 你齋 talk 咋 .... 耳聽7分假, 眼看都未為真喎... :lol

新機係咪買土豪金/ 迷人粉呀 ??

大宅

tammy2008 發表於 14-3-19 00:33
聽多方意見話 8990比8800靜 n 倍... 如果我第二次肯買 8990, 應該唔會咁快又轉機 ( 實在少人講呢 ...

昨晚雖然半夜都醒左, 但部機運作的聲音, 感覺上都並不太嘈.....我是用迷人粉的, 原因土豪金是新出的, 不是間間有得賣, 有得賣的價錢又貴一些, 或送的野少一些, 所以冇揀到這隻色.....

有圖先有真相, 下次開機時, 拍個video放上youtube, 比你聽下個聲係點....

另外, 這個model, 還有些是舊款單管的貨尾, 所以唔好見某間shop特別平, 就仆到去買, 要問明是雙管型號才好買....

首頁
12345...8

尾頁

跳至