跳至

首頁

尾頁

別墅

原文章由 welcome 於 07-9-21 22:30 發表
jadeleejk,

你個仔張出浴照登一陣就收埋架,你怕睇洩嗎
上次奶媽敘會,其中一張你先生抱住我個女我個女笑得好開心的那一張相,好靚呀!我 c6好妒忌呀,佢話個女比佢抱都未試過咁開心! 我一陣就用黎整大頭相先!

講開食 ...

welcome,

哈哈, 你個女軟綿綿好好抱呢, 我老公不知幾想生個女呀 ...

我仲未買工具, 你有咩好介紹呀:mrgreen: . 你女女鐘唔鐘意食糊仔呀? 可能我都要加d奶試下, 會易入口d都未定 ...

大宅

嘩~~ 咁快就食米糊? 乜唔係六個月先開始食? <--- 健康院姑娘講既...

大宅

嘩~~ 咁快就食米糊? 乜唔係六個月先開始食? <--- 健康院姑娘講既...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

GTAM,

係呀!六個月先開始食糊仔架!但每個bb發展不同,如果bb開始鍾意玩脷仔(我個女伸脷伸到好長 ),這表示佢口腔肌肉已有一定發展,加埋成日流口水,條頸夠力就可以試下,今日我都係諗住試一匙羹先,試幾日再加多一匙羹。試晒手頭上的米糊sample就差不多六個月大了!跟住慢慢再變成一餐。

jadeleejk,

我朋友推薦用piegon, 話好用。

ling_piglet,

我記得你有一套piegon食物處理工具,好用嗎?

原文章由 GTAM 於 07-9-22 02:22 發表
嘩~~ 咁快就食米糊? 乜唔係六個月先開始食?

男爵府

loching,

嘩,你個女已經可以食到一碗糊仔,好犀利! 有無諗住代替一餐正餐呢?

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

我都試咗比糊仔亞B食,不過佢一路食一路溜咗一半出黎!仲未識「梅吓梅吓」。我試過D糊仔都幾好食吖,可能佢仲要練習多幾次

大宅

係呀,我重未用呀~因我未整果蓉比bb食~
我只是比米糊佢食咋~另外我又買咗一套combi食具,只係用過d兜同隻匙,不過都幾好用~
原文章由 welcome 於 07-9-22 12:03 發表
...ling_piglet,
我記得你有一套piegon食物處理工具,好用嗎?
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

男爵府

welcome,

heehee.......已經代咗一餐奶 loo,不過近日亞b 冇食糊仔,因為佢瞓覺瞓到d 時間亂哂龍,由5餐奶 --> 4餐奶 + 1餐糊仔 --> 得番4餐奶,加上其中一餐奶用米水開比佢,所以有幾日冇餵糊仔 loo.....

原文章由 welcome 於 07-9-22 12:14 發表
loching,

嘩,你個女已經可以食到一碗糊仔,好犀利! 有無諗住代替一餐正餐呢?

男爵府

Jadeleejk,

星期六,日阿b好扭計,今日先試糊。

我用左媽媽奶+雀巢奶米sample開左糊仔,頭一羹佢唔係好識吞,見佢個咀係飲奶的動作,第二,三羹開始識食,到第四,五羹仲追住個匙羹添!

大宅

Hi welcome,

咁多samples? 係邊度可以攞架? 我之前淨係收到兩包雀巢米粉, 依家已經食哂...

原文章由 welcome 於 07-9-22 12:03 發表
GTAM,

係呀!六個月先開始食糊仔架!但每個bb發展不同,如果bb開始鍾意玩脷仔(我個女伸脷伸到好長 ),這表示佢口腔肌肉已有一定發展,加埋成日流口水,條頸夠力就可以試下,今日我都係諗住試一匙羹先,試幾日再加多一匙羹。 ...

大宅

yesterday is BB 4-Month b-day, I let her try 明治日本白米糊.
She love it so much. ........she finish it so quick...............
haha......i will continous to let her eat every night for a small bowl (actually only have 1/5 of small bowl)........

男爵府

我個bb 超like 糊仔, 佢可以一次一碗. 早晚各一次
我都怕佢頂5順, 不過佢又ok, 便便又無問題wor.

別墅

慘喇, 剩係得我個b唔食 :-( , 我都試左3隻brand, 又煲埋粥, 都唔得..又塞埋乳線, 真係屋漏偏逢連夜雨:-(

大宅

hi welcome, 我想問下可以點貼張相出黎?係咪要搵個website貼咗張相先,再抄條link呢?如果係,我相問下哪個website可以貼相呢?thanks!
原文章由 welcome 於 07-9-27 00:12 發表
Jadeleejk,

我用左媽媽奶+雀巢奶米sample開左糊仔,頭一羹佢唔係好識吞,見佢個咀係飲奶的動作,第二,三羹開始識食,到第四,五羹仲追住個匙羹添!
http://farm2.static.flickr.com/1147/144278 ...
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

大宅

jadeleejk,慢慢黎啦~ 反而我覺得唔好轉咁多,阿b可能重難適應,即使係轉都比佢試清楚先轉啦~ 另外,粥仔起碼6個月先食喎,驚bb d腸胃未得,未消化得到~ 健康院d姑娘都叫我6個月先比bb食糊仔,依架我都係比bb試下,我都係諗住6個月先比bb正式食糊仔代餐~你咪當有兩個月比bb試囉~
原文章由 jadeleejk 於 07-9-27 21:26 發表
慘喇, 剩係得我個b唔食 :-( , 我都試左3隻brand, 又煲埋粥, 都唔得..又塞埋乳線, 真係屋漏偏逢連夜雨:-(
[/link]

複式洋房

welcome,

你就好啦, 囡囡食米糊食得咁滋味! 我兩星期前試過餵阿b, 佢完全唔識吞, 今日再試, 唔知係唔係餵米糊既timing唔好, 佢太肚餓冇耐性, 食了兩啖就大喊, 要食番奶. 你幾點餵佢食糊仔, 駛唔駛比平時餵奶時間提前d?

BTW, 妳個b真係好軟棉棉, 上次聚會抱過, 現在仍然回味!

原文章由 welcome 於 07-9-27 00:12 發表
Jadeleejk,

http://farm2.static.flickr.com/1147/144278 ...

別墅

原文章由 ling_piglet 於 07-9-28 16:50 發表
jadeleejk,慢慢黎啦~ 反而我覺得唔好轉咁多,阿b可能重難適應,即使係轉都比佢試清楚先轉啦~ 另外,粥仔起碼6個月先食喎,驚bb d腸胃未得,未消化得到~ 健康院d姑娘都叫我6個月先比bb食糊仔,依架我都係比bb試下,我都係諗住6 ...

又係既, 都係食同一隻好d , 同埋姑娘都真係話5個半月-6個月先啦...但係我有d心急, 覺得可以試下...
隔左成個week, 今日再試, 終於有進步喇 , 可能加左奶蕉, 香d甜d啦 , bb無再喊lu, 食左一半到啦(其實好少咋:lol ), 學吞但係"梅梅"下又"bit"一d出黎囉, 食到烏糟貓咁 , 但係好有興趣啦, 係咁捉我隻手同隻匙"更"埋口 ...

別墅

Jadeleejk,

又星期六喇, 阿b有無扭計呀
好叻女呀, 鐘意食野既bb真係易handle d啦

男爵府

GTAM,

................係BB展拿了兩包GARBER, 另外收到兩包雀巢。我好C懶,淨係假期先試糊,這3日假期仲只係試過一次,咁計法,我個女六個月都未試晒D SAMPLE .

原文章由 GTAM 於 07-9-27 01:36 發表
Hi welcome,

咁多samples? 係邊度可以攞架? 我之前淨係收到兩包雀巢米粉, 依家已經食哂...

男爵府

ling_piglet,

係呀,要post 上website 先,我用yahoo內的flickr(免費的)。在yahoo webpage 左手邊有"flickr', 入去"建立你的賬戶", 你有yahoo account 就咁login 就得。按"上載相片",把你的相片上載。上載後,會見到上載了的相片小圖,按下你需要display的相片,使你的相片變成大圖,用cursor指住相片按mouse 右click, 選最底"內容",把網址"複製"。

係bk打內容時你會看見有一個正方形入面有一個綠色花形icon(在"Verdana"字樣底下),按下,將剛剛複製了的網址paste, 你可能需要resize相片,就click 相片,出現9個小正方形,用cursor 指住相片角落的小正方形,按左click resize.

1,2,3...............起飛!

這些動畫都是用這種方法post 的,動畫網址在這裡http://www.hk-laufamily.com/icon29.html

加油!

原文章由 ling_piglet 於 07-9-28 16:40 發表
hi welcome, 我想問下可以點貼張相出黎?係咪要搵個website貼咗張相先,再抄條link呢?如果係,我相問下哪個website可以貼相呢?thanks!

[ 本文章最後由 welcome 於 07-10-1 22:44 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至