自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

引用:其實好多都係好流,我姑9之前去讀左個陪月

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 applewingyi411 於 14-06-26

原帖由 維港 於 14-06-26 發表
合格有證書,坐月媽咪可向陪月員查看合格證書
咁我就唔知喇,我自己生3個都冇諗過請陪月,都係果句啦,佢咁講我咁聽架咋!!

禁止發言

回覆:10個著左9個陪月都勁吹水!!

禁止訪問

大廚勳章 BK Milk勳章

伯爵府

引用:唔衛生,無正確知識,古老湊仔方法,攪到坐

原帖由 Ngmabe 於 14-06-26 發表
唔衛生,無正確知識,古老湊仔方法,攪到坐月好似坐監咁!
其實個陪月係用錢叫黎幫手,覺得唔鍾意佢方式可以講同唔跟呀

禁止訪問

大廚勳章 BK Milk勳章

男爵府

你舉d例子黎聽下好喎

水晶宮

好媽媽勳章

applewingyi411 發表於 14-6-26 17:55
其實好多都係好流,我姑9之前去讀左個陪月課程,唔得記左邊間,唔駛錢讀2個月左右,讀完仲有二千幾蚊收返, ...
我同我媽都係透過再陪訓完成陪月課程, 合格後陪訓局會有工作轉介, 根本就唔需要私人陪月公司轉介同俾佢地抽佣.
考試局門口亦唔見有陪月公司既人係門口揀人
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:applewingyi411 發表於 14-6-26 17:5

原帖由 patpat234 於 14-06-27 發表
我同我媽都係透過再陪訓完成陪月課程, 合格後陪訓局會有工作轉介, 根本就唔需要私人陪月公司轉介同俾佢地抽 ...
冷靜d啦唔該,你地點上課程點考試,讀完後點搵工我冇興趣知得咁詳細,不過都想問下,你覺得讀完個陪月課程後,係咪個個都咁有本事可以做到一個稱職既陪月員?

伯爵府

引用:其實好多都係好流,我姑9之前去讀左個陪月

原帖由 applewingyi411 於 14-06-26 發表
其實好多都係好流,我姑9之前去讀左個陪月課程,唔得記左邊間,唔駛錢讀2個月左右,讀完仲有二千幾蚊收返, ...
咪係,呢d課程仲寫埋歡迎新移民人士,讀兩個月就有証書,真係有幾po大家知,我唔會信張所謂証書囉

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Ngmabe 發表於 14-6-26 17:34
唔衛生,無正確知識,古老湊仔方法,攪到坐月好似坐監咁!
無正確知識,一味古老守舊,呢下好大問題。

水晶宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 patpat234 於 14-06-27 發表

原帖由 applewingyi411 於 14-06-27 發表
冷靜d啦唔該,你地點上課程點考試,讀完後點搵工我冇興趣知得咁詳細,不過都想問下,你覺得讀完個陪月課程 ...
稱唔稱職其實好睇阿太同ee夾唔夾,大家嘅要求。
我見有個同學,上堂時好唔掂,考試都考兩次先pass, 但工作一份接一份,仲要係幾個僱主都係識的。

水晶宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 applewingyi411 於 14-06-26

原帖由 fionstone 於 14-06-27 發表
咪係,呢d課程仲寫埋歡迎新移民人士,讀兩個月就有証書,真係有幾po大家知,我唔會信張所謂証書囉

...
所以揾私人陪月公司果啲好多都出事。

首頁

尾頁

跳至