跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:馬鞍山靈糧小學

靈糧啲學生,個個都好鍾意校長,校長一去操場就有好多學生圍住佢!

禁止訪問

引用:靈糧啲學生,個個都好鍾意校長,校長一去操

大宅

請問有冇分精英班?點解有班係S咁得意?

大宅

請問有冇分精英班?點解有班係S咁得意?

大宅

回覆:0963 的帖子

我囡都喺靈糧畢業,轉眼間今年已升中四,佢當年都讀得唔太辛苦,可能小學基礎打得幾仔,而家讀英中都可以輕鬆應付,派到靈糧绝对可以放心,呢間係好學校黎

禁止訪問

引用:我囡都喺靈糧畢業,轉眼間今年已升中四,佢

禁止訪問

引用:請問有冇分精英班

大宅

123onebaby 發表於 14-8-20 09:20
多謝你,好感動,終於安心!周圍人都話我揀太吹谷小學,小孩會好辛苦,您這些鼓勵的話,令我覺得我完全沒錯 ...

我既資料可能唔UPDATE, 只係大家分享下 !
我囡未入小學前 (即係十年前), 我都聽聞靈糧係好多功課同好谷, 初初都同你一樣有D擔心, 不過囡囡入到去又不是想像中的恐佈, 當然幼稚園同小學既功課量一定有分別, 想當年每天最後一堂係做功課堂, 囡囡從小一到小六在家都可以在2小時內完成當天功課, 所以你可以鼓勵小朋友盡量係功課堂內做功課, 唔識可以問老師 (唔知而定仲係咪有功課堂呢?)不過三年級開始有補課, 有英文同數學既拔尖班和保底班, 各自都有額外既課堂, 好似一星期多兩堂, 詳情唔太記得, 我有錯請更正 !

想當年, 我都好關心呢間小學既升中派位, 不過當時我無資料參考, 我而家試下比個參考你, 我囡小學平均考全級20-25名, 到而家讀中學(英中)考平均全級40名, 當然中學又同小學唔同, 所有課本都係英文, 中文仲係用普通話教, 但靈糧畢業生都應付到, 所以你唔駛擔心 ! 資料可能太舊, 但希望幫到你地 !

禁止訪問

引用:Quote:123onebaby 發表於 14-8-20 09:20 多

男爵府

引用:Quote:原帖由 siuyauyau 於 14-08-16 發表h

原帖由 123onebaby 於 14-08-16 發表
Hei hei, 你好,你邊間幼稚園揀靈糧嫁?我是合一堂!
我哋讀康傑呀^^

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 123onebaby 於 14-08-16 發表

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 123onebaby 於 14-08-16 發表

男爵府

引用:Quote:原帖由 siuyauyau 於 14-08-22 發表

原帖由 123onebaby 於 14-08-22 發表
康傑英文底打得會好點不?
因為我唔知其他學校嘅英文係教咩,所以唔可以比較呀

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 123onebaby 於 14-08-22 發表

大宅

引用:我兒甥女喺依間畢業,只知勁谷,勁多功課,

原帖由 fatfatlam 於 14-07-14 發表
我兒甥女喺依間畢業,只知勁谷,勁多功課,數學教快一個學期,常識係英文

...
點解靈糧小學同靈糧幼稚園啲教學理念差咁遠?

幼稚園就係 happy school, 唔主張谷,要輕鬆愉快學習, 但一上小學就谷咁衡, 小朋友從幼稚園上小學點應付?(我仔讀緊靈幼, 諗住㨂靈糧小學)

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

superwife 發表於 14-8-27 06:48
點解靈糧小學同靈糧幼稚園啲教學理念差咁遠?

幼稚園就係 happy school, 唔主張谷,要輕鬆愉快學習, 但 ...
兩間school唔related架喎! 叩門時,學生來自學術強的KG (如康傑,綠茵)先有優勢。

大宅

引用:Quote:superwife 發表於 14-8-27 06:48 點

原帖由 11B 於 14-08-27 發表
兩間school唔related架喎! 叩門時,學生來自學術強的KG (如康傑,綠茵)先有優勢。
...
派位唔係直屬小學, 所以唔會有優勢, 但佢哋係同一教會, 靈幼啲活動都喺靈小進行

我覺得兩間來自同一機構, 點解有相當差距既教學理念,仲要話叩門時其他幼稚園有優勢

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

引用:Quote:原帖由 11B 於 14-08-27 發表兩間sch

原帖由 superwife 於 14-08-28 發表
派位唔係直屬小學, 所以唔會有優勢, 但佢哋係同一教會, 靈幼啲活動都喺靈小進行

我覺得兩間來自同一機 ...
一向都知靈幼同靈小無關。學術差距大有幾奇?唔好話靈小,就算其他小學,叩門時都揀個醒目得黎但學術强d既學生啦!但平時玩開唔慣做功課,俾你叩到入去咪只有辛苦!今年叩門時考d嘢都唔易架!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 superwife 於 14-08-28 發表

複式洋房

回覆:123onebaby 的帖子

我囡1E 幼稚園都是合一堂上午班

首頁

尾頁

跳至