夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

回覆:我要醒覺

比我唱首歌:
今天喜歡你,原來你有別人,而因為我才完結過去抛低了她。
那個她 只不過代替 今天我位置,情外情 別要太驚訝。
沒有她 都會有別人,你我避免不過,混亂中彼此錯過。
有幾多故事最後,愛人仍是同一個,太清楚。
誰都背叛過、誰亦曾被騙過……

我深信樓主如果遇上 真正的 MR RIGHT,也會虛寒問暖,招呼週到。有d人 真系無辦法對佢好!

未完全得到的,仍很新鮮的,永遠最好 !
十年八載後會點?!

小三慘? 佢明知對家有太太未離婚,仲痴埋去……
難保人家唔會老早mark 住幾個,養咗一隊觀音兵!

好好替自已打算啦!^

beanlala  同意  發表於 14-9-4 13:33
rachel_ching  Agree  發表於 14-8-2 22:58

瑪瑙宮

KIKI678 發表於 14-8-1 11:40
比我唱首歌:
今天喜歡你,原來你有別人,而因為我才完結過去抛低了她。
那個她 只不過代替 今天我位置, ...
我深信樓主如果遇上 真正的 MR RIGHT,也會虛寒問暖,招呼週到。有d人 真系無辦法對佢好!

O, 同意極了

男爵府

同意樓上講法,樓主,加油!小三係他朝君體也相同。

rachel_ching  X2…  發表於 14-8-2 22:58
做人,5好難为自己

子爵府

回覆 iml 的帖子

你現在不應草率地作出決定,
先冷靜下來吧!
你C6堅決要離婚,
他的態度強硬,
也是因為他和小三正熱戀,
人在熱戀時是昏了頭的,
如果你真的覺得走不下去了,
也思考過決定和他離婚,
那也未嘗不是一個解脫,
但是如你只是一時意氣用事,
一旦離婚你們兩個就是陌路人了。

11年的婚姻,有一個女兒,
女人最容易忽略了生活的重心,
你說放低了女性的尊嚴去挽回,
但你要明白挽回不是要放低甚麼,
不是要委曲求全,不是要把本來應該的變成勉強接受,
用這種方法去挽回,
只可以暫時令對方回來,
但日子久了因為不是你的本我,
根本很快現形,
男人的心被小三迷倒後,
當然看她甚麼都是最好的,
每個人在拍拖時都會極盡溫柔體貼的,
這不是甚麼新鮮事。

試試坐下來,
用一張紙列出你和C6過去的爭執,
過去日子的相處問題?
他為何究然會義無反觀地和小三一起?
為何突然堅決要離婚?
一定事出有因。

你不想離,
可以拖著,
你不簽,他也只可以單方面提出申請,
你可以先想清楚,
不要讓自己會後悔。

由自己這方面先開始改變,
要挽回先要找到問題所在,
把自信先找回來,也要安撫好女兒的情緒,
再怎樣熱烈的愛都會走入平淡期,
你越吵越鬧越去向C6求愛,
他越走得更快,
不怒不罵不怨,
正面去實習如何和個女作單親家庭生活,
再去看看是否有挽回的機會。

因為修補關係是要雙方去進行的,
不能只有一方付出。

最重要千萬千萬不要去找小三了,
問題的源頭和可以解決到的人都是你和C6。

rachel_ching  Agree  發表於 14-8-2 23:00
nioclewn  Good point  發表於 14-8-1 18:50

mc <()>

大宅

引用:Quote:iml 發表於 14-8-1 03:11 今晚終於比

原帖由 雲海 於 14-08-01 發表
其實, 你到呢一刻仲未明嗎?

站係你老公既角度,
樓主呢一刻需要支持安慰, 並唔係道理偉論..請拿出一點同理心好嗎

男爵府

引用:回覆 iml 的帖子你現在不應草率地作出決定

原帖由 mc 於 14-08-01 發表
回覆 iml 的帖子

mc,我一直好欣賞你的發言,好有point。

複式洋房

回覆:我要醒覺

首先要多謝以上安慰我既jm

我c6現在既態度係,無論我點改,點就佢都好,佢都唔會再返屋企。佢曾經有講過宜家比机會我,但唔擔保將來(當然我昨晚知道如果佢同小三ok的話,到最終佢都係放棄我)

另佢提出如果我現在肯簽的話,佢會將我地兩人户口既錢比晒我(其實當年係我係屋企作出某些決定我地先有呢筆錢),但眼見宜家小三連報税單都管埋,我好擔心呢筆錢會凍過水。因為呢筆錢可以夠我比三成首期買樓,我宜家住緊嗰度係租既,係無左c6呢個人既程況底下,一個穩定既住宿係好重要

翡翠宮

iml 發表於 14-8-1 12:41

我c6現在既態度係,無論我點改,點就佢都好,佢都唔會再返屋企。佢曾經有講過宜 ...
我係你就拿拿聲簽
無人都要有錢
一陣有咩事佢改變主意D錢要一人一半就真係該煨
不過個女佢有份; 佢都要負責番部份喎

rachel_ching  Agree  發表於 14-8-2 23:02
IMak  同意, 如果佢決定單方   發表於 14-8-1 12:56
Nancy20090615  agree 驚個女人影响佢  發表於 14-8-1 12:45

大宅

引用:回覆 iml 的帖子你現在不應草率地作出決定

回覆 iml 的帖子

mc 您呢堆建議,我都啱用。

比我又講吓點解話有d人系無法對佢好呢……
n年前,仲系二人世界,我絕對有努力 製造驚喜,噓寒問暖,千依百順。

唯 大男人 死穴,太自我 太自以為是。
唔知系咪自卑變自大,萬事必要百彈,兼送粗口 even 郁手, 先至顯得自已高人一等。

我做任何驚喜 都話我多余,下次唔好再攪咁多嘢。
佢病咗想整嘢比佢食,佢話煮嘢side石油氣,無成本效益。 我煮乜都話唔好食,唔好再煮……
簡單到㷛㷛水 洗條菜都話我做得唔好,再加一大堆踩我的說話。
病咗睇醫生,一定要食特效藥 抗生素 先至系成本效益! …………仲有好多好多…………

我一直有如機械人咁儘量跟佢意思做,乜都話好。 駡不還口、打不還手 (因唔夠打)

到有咗小朋友,分歧更大。 佢仲停留系多個人只系多雙筷的中古時代。 佢系為生仔而生仔,但從無諗過要教 要培養。要多d同小朋友相處 。
放假寧願自已去行街 消遣 都唔陪小朋友。
對於小朋友,佢覺得吵,覺得煩,覺得對住佢地得無休息喎 ! 佢真系唔應該生小朋友!
難得同枱食餐飯,唔系黑面,就玩手機 sms 小三,再唔系就 媽媽义义……

好!佢唔想做,咁我自已攪唔打擾佢啦!
變成佢更加得閒,乜唔理唔想理。
太得閒囉,咪去滾囉 !
仲要話我冷落佢! 話我豬,同我講多句都 side 氣!
話小三溫柔 細心 又啱feel,重視佢喎!!

我的情況系無得救 !
分歧太大,加上佢一直的行為 也實在太好 !
明踩、粗口辱罵、郁手打……
佢根本活系自已的世界入面,不接受其他任何嘢。
輔導? 根本都唔聽人講,自已啱哂 !
相處多年,好大程度系 大家都好 努力咁忽略大家! 相處 苦多於樂!

我叫佢離婚,佢只系唔想現dull dull 比贍養費,唔肯傾,唔肯離,但又keep 住去滾!
呢件嘢,對我嚟講系極品賤精!
邊位又靚又好心的小三,麻煩 我接收咗佢!

FullofLove  捉佢姦迫佢離,呢件都   發表於 14-8-3 23:56
plato223  最後個段咁似我而家情   發表於 14-8-1 13:26

大宅

引用:首先要多謝以上安慰我既jm我c6現在既態度係

原帖由 iml 於 14-08-01 發表

我c6現在既態度係,無論我點改,點就佢都好,佢都唔會再返屋企。佢曾經有講過宜 ...
您經濟情況好好多,早年c6 對您真好,令到您而家唔捨得放手啫。 但有d嘢無咗 就系無咗!

您撫心自問,佢今日把話說得咁盡;
若明日佢回頭,您是否可當完全無事發生過,無陰影,只因您份 始至不渝 完全的愛。

等待不一定有回報,愛情系無形無相, 也浮光略影。另一方面, 生活所需、供書教學,系好現實的事。 樓主您要好好考慮!

大宅

引用:Quote:iml 發表於 14-8-1 12:41 首先要多謝

原帖由 mini1204 於 14-08-01 發表
我係你就拿拿聲簽
無人都要有錢
一陣有咩事佢改變主意D錢要一人一半就真係該煨
唔好以為一定要負責個女,一定要比贍養費!
只可以講,一定有相當比例的人 走數唔比!

rachel_ching  X2  發表於 14-8-2 23:09

禁止訪問

水晶宮

既然係咁嘅話都係死心啦~~
佢都講到出口要離婚~~

男爵府

講到咁,離咗婚先啦,仲有一筆錢可以買個細細地既安樂居。就算幾唔捨得,無咗就係無咗,不如向前行,好好規劃自己同個女既未來。加油

rachel_ching  X2  發表於 14-8-2 23:10
做人,5好難为自己

複式洋房

回覆:mini1204 的帖子

我同佢以往一路既問題都係嘈交,為呀囡,為錢銀(因為佢成曰問銀行借錢,十幾年冇停過,當然屢勸無效),而最另我唔開心係佢話自己一家之主,所有人都要聽佢講。我地係公一份,婆一份,有時我攞出黎既比c6攞出黎仲要多

小兔子乖乖  放棄吧 自己同嗰女生   發表於 14-9-4 21:15
tiffany811  大男人死要面!   發表於 14-8-3 01:59
rachel_ching    發表於 14-8-2 23:14
KIKI678  大男人唔聽人講 唉   發表於 14-8-1 14:09

大宅

引用:Quote:IMak 發表於 14-8-1 12:36 樓主呢一

原帖由 雲海 於 14-08-01 發表
樓主呢一刻係需要安慰,而唔係肓撐。

樓主另一樣需要既,係認清事實。
相處系要雙方ka。
有d嘢無咗就無咗,唔好傷口洒鹽 la

翡翠宮

iml 發表於 14-8-1 14:07
我同佢以往一路既問題都係嘈交,為呀囡,為錢銀(因為佢成曰問銀行借錢,十幾年冇停過,當然屢勸無效),而最 ...
佢都唔返轉頭啦; 拿拿聲攞錢啦呢位施主
一陣O個位女朋友唔知出咩招佢突然改變主意就死得

子爵府

回覆 iml 的帖子

你C6開的條件,一切都要經律師見證作實,否則也只是空話。他可以在你簽了後反口。還有除了這筆錢以外,他都要支付囡囡的養育費,還要給你膽養費,這些都要黑紙白紙寫出來。他連這也拿出來威迫,可見他很急於變單身。你真要好好看清楚,他還是值得你去為他等待的那個男人嗎?

KIKI678  破產、走佬 就得!   發表於 14-8-1 14:27
KIKI678  搵律師簽咗都可以唔比   發表於 14-8-1 14:27
mc <()>

大宅

引用:回覆 iml 的帖子你C6開的條件,一切都要經

回覆 iml 的帖子

你C6開的條件,一切都要經律師見證作實,否則也只是空話。他可以在你簽了後反口。還有除 ...
趁佢仲因內疚,肯比一筆您,唔為自已都要為個囡呀。

好多賤男,話走就走,一毫子都唔比,even 留低大堆女方 擔保咗的債 要女人還,仲杰呀!

rachel_ching  X2  發表於 14-8-2 23:16

子爵府

回覆 KIKI678 的帖子

每個人都有屬於自己的真性情,
拍拖時會收埋不好的性格,
到結婚後男人和女人不同的是,
他們的熱情度會隨著婚姻的長度逐年滅少,
而男女雙方在婚後也開始逐漸把原本的真性情顯露出來,
大家對婚姻的期許不同,
所以日常生活中會有磨擦,
初期可以因為還有濃濃的愛,大家都還可以吵架後又好番。

夫妻之間不應無制止地遷就對方,
一開始你去遷就他,他無論怎樣無理你都忍下了,
結果他只有更加變本加厲,
到後來孩子出世,
夫妻之間矛盾更多,
加上磨擦會把夫妻之間的感情全部洗去,
所以他看你更加事事不順眼,
婚姻出現問題,
從來不是單方面的錯,
男人出軌總有一大堆理直氣壯的理由支持,
他做不到一個丈夫和爸爸的責任,
根本你做再多是沒有任何意義的,
反而應該甚麼都不要去遷就他,
他如用暴力就要報警,
你要勇敢地向他說不,
這也是向他展示你不會委曲求全。

他對你和仔仔都不好,
就不要理他了,
先好好和仔仔生活,
找工作,令自己有賺錢的能力,
可以有決定去留的話事權,
要知道幸福是應掌握在自己手裡,
包括你的去留,不是他說了算,
你要自立、自強、自愛,
要做一個好榜樣去給兒子看,
困難是一定有的,
但是既然這段婚姻只有你單方面的付出,
而對方一點也不領情,
也沒有對你和仔仔有多好,
你就要先儲備好能力去作出反擊,
讓他看到你不會永遠處於被動的角色。

人要找回快樂,就要先找回自己!

加油!

rachel_ching  Agree  發表於 14-8-2 23:20
mc <()>

首頁
12345...7

尾頁

跳至