烹飪搵食

跳至

首頁
12345...12

尾頁

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

老實講, 我真係唔鐘意煮飯, 只係因為阿囡的健康更重要, 所以我才苦住臉煮。

d闊太, 日日唔洗返工, 唔駛做家務, 緊係好開心得閒整幾味啦, 煮完拍拍羅友,又留番比工人洗碗洗煲善後。 比著我係闊太, 都會煮得開心啦。

除左放假之外, 我朝朝晨早6點半起身煮飯煮早餐, 湊完囡返學又要趕返工, 夜晚做埋家務忙到10:00先停手。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 晴B媽 於 08-1-5 10:14 PM 發表
老實講, 我真係唔鐘意煮飯, 只係因為阿囡的健康更重要, 所以我才苦住臉煮。

d闊太, 日日唔洗返工, 唔駛做家務, 緊係好開心得閒整幾味啦, 煮完拍拍羅友,又留番比工人洗碗洗煲善後。 比著我係闊太, 都會煮得開心啦。
...

乜妳咁直呀!
我其實好赤貧,所以一定要自己煮,而且我奶奶對d孫健康要求好高,加上我自己本身鍾意煮野食,所以煮得較健康,好少會多肉(另因肉比菜貴好多)。

至於飯盒款式同食物排位更加了無新意,妳睇我個blog就知,我係唔識花巧野ge人(連自己打扮都唔會)。

雖然我鍾意煮,不過我唔鍾意洗,因為自大仔出世後成日手洗bb衫洗到有主婦手,而家冬天唔用洗潔精都好易皮裂。
盡我一己之力,發放正能量!

子爵府

原文章由 晴B媽 於 08-1-5 22:14 發表

...

濶太?我都想做,唯有等下世...

日日吸塵抺地洗衫掠衫抺野,煮飯洗碗做茶點,接送返學,買送十足呀四..我諗起以前返工不知舒服幾多呀,雖然放工都要煮飯做家務,不過每個人鐘意既野唔同...

不過為左家人健康著想,幾辛苦都好樂意為佢地煮的!
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

男爵府

晴B媽
原來你都係在職媽媽黎ga,我都係晨咁早起身煮飯然後帶仔返學再去返工架,大家一齊努力哦!

召藥師
我都有去你個blog到偷師ga,你係咪送飯比仔仔ga,見到你唔係用保溫飯盒所以估吓咋.有時間歡迎來我個blog到參觀吓.

我都係一個鍾意煮野食既人,不過主要原因都係為我既荷包著想,所以都係自己煮好d,仲可以慳返d私己錢丫ma.

用時間黎減少傷痛.

大宅

honney,
很開心係這兒見到你, 很miss 你以前教整蛋糕、cookies個blog, e+ 係另一個web page見到你但無procedure可以跟, 可以點請教你? 仲有, 真空煲煮食可以係邊到睇番?

cwlbbs

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 Decem 於 08-1-6 07:16 PM 發表
晴B媽
原來你都係在職媽媽黎ga,我都係晨咁早起身煮飯然後帶仔返學再去返工架,大家一齊努力哦!

召藥師
我都有去你個blog到偷師ga,你係咪送飯比仔仔ga,見到你唔係用保溫飯盒所以估吓咋.有時間歡迎來我個blog到參觀吓.

我都係一 ...

係呀!我係就到lunch前先煮,一來自己唔駛一早起身煮咁辛苦,二來又唔駛就住長時間保溫而唔用得好多食材。

大家一齊努力啦!:mrgreen:互相指教!:loveliness:

男爵府

[quote]原文章由 Honney 於 08-1-6 10:56 發表

濶太?我都想做,唯有等下世...

日日吸塵抺地洗衫掠衫抺野,煮飯洗碗做茶點,接送返學,買送十足呀四..我諗起以前返工不知舒服幾多呀,雖然放工都要煮飯做家務,不過每個人鐘意既野唔同...

惨過阿四賓賓都有3仟幾入袋

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

7/1 炒麵 (配料:洋蔥、蛋、肉絲、筍)

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 晴B媽 於 08-1-7 09:10 發表
7/1 炒麵 (配料:洋蔥、蛋、肉絲、筍)

我亞仔今日食

雲耳蒸滑雞(雞脾肉)+清炒娃娃菜+粟米飯

男爵府

早呀!各位.
昨日無去街市,今日要食罐頭la

7/1 咸牛肉+椰菜絲煎蛋+茄汁豆+紅米飯.
用時間黎減少傷痛.

水晶宮

你地整咁多送在飯盒, 其實仔女食唔食得晒架?

我阿囡, 午餐(飯+送=1隻飯碗平), 換言之只係食半碗飯+幾件送菜。所以,絕對唔會有3樣送出現在飯壺裡面。

男爵府

原文章由 晴B媽 於 08-1-7 11:02 發表
你地整咁多送在飯盒, 其實仔女食唔食得晒架?

我阿囡, 午餐(飯+送=1隻飯碗平), 換言之只係食半碗飯+幾件送菜。所以,絕對唔會有3樣送出現在飯壺裡面。 ...

為要保持溫度,所要飯盒要常滿,不過佢地個飯盒好細,大概500ML.

阿仔P.5要多餸少飯+生果(所以D飯通常都會食淨少少),阿囡F.2多餸多飯+生果(食晒).

我通常會煮多D,我都可以帶返工食.(我公司有微波爐)
用時間黎減少傷痛.

大宅

7/1 冬菇馬蹄蒸豬肉餅飯+椰菜

Honney:

我係你的fans, 你的web site好"正", 我時常上去參考.

男爵府

唔係三個餸,係椰菜絲加上罐頭咸牛肉一齊炒蛋.而唔想“乾曾曾“加D茄汁豆比佢地囉.:lol:
用時間黎減少傷痛.

男爵府

原文章由 snow123 於 08-1-7 11:38 發表
7/1 冬菇馬蹄蒸豬肉餅飯+椰菜

Honney:

我係你的fans, 你的web site好"正", 我時常上去參考.

我都係Honney既fans,不過而家個web site無晒d食譜lu~:-( :-(
用時間黎減少傷痛.

男爵府

honney,
我都有上你web site架, 最最最可惜是找不到食譜啊:cry: !

超級版主

我阿仔依幾日考試,係屋企食。

今日係白汁洋蔥肉絲粟米粒飯,另煮左有機唐蒿菜(就個女唔肯食菜要切碎黎煮)。

公爵府

好媽媽勳章

今日亞仔食麥當奴, 因為上個月學校ga麥當奴日亞仔請假無返, 所以麥當奴出返封信比亞仔呢幾日可以換返當日無食到ga餐, 今日佢午飯前我去換, 然後攞去學校比佢

8-1-08
漢堡包, 雞翼, Qoo飲品

男爵府

召藥師

幾好喎係屋企食!我仔今日都要考英文默書,昨晚溫書溫到11點幾 ,你仔仔幾年級呀?

健朗媽媽
好早喎,學校有麥當奴日咁好架,我仔學校就無喇!

今日飯盒
8/1 肉片炒蜜糖豆+紅米飯 (半個蘋果)
用時間黎減少傷痛.

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 Decem 於 08-1-8 09:27 發表
召藥師

健朗媽媽
好早喎,學校有麥當奴日咁好架,我仔學校就無喇!

今日飯盒
8/1 肉片炒蜜糖豆+紅米飯 (半個蘋果) ...

Decem

係呀, 今朝唔駛煑飯比亞仔帶飯, 所以今朝咪有時間入嚟law
學校每個月有一日麥當奴日, 不過因為一次過比三個月錢, 所以會連續三個月都係食嗰個餐, 不過亞仔有得食麥記都好開心, 唔會點計較

我想問你係唔係朝早煑好d飯餸比你小朋友帶返學定午膳時間送過去ga, 因為我想問如果朝早煑, d蜜糖豆唔怕黃晒咩

我多數都係朝早煮比亞仔, 因為學校同屋企都有一段距離, 要搭車ga, 所以, 只係間唔中我得閒先會午膳時間送過去

首頁
12345...12

尾頁

跳至