婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 rebeccalo 於 08-2-12 22:40 發表
真係為左返婆婆到一句話

What ? 有無攪錯呀 ? 你老公好過份呀 !

複式洋房

Rebeccalo,

你老公是否一樣重男輕女?

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 joyjoymm 於 08-2-12 22:58 發表
Rebeccalo,

你老公是否一樣重男輕女?

吾知,不過相信係

大宅

原文章由 rebeccalo 於 08-2-12 23:05 發表

吾知,不過相信係

甘你老公平時有絛甘燥對個女 ga ?

民房

原文章由 rebeccalo 於 08-2-12 01:13 發表
好吾開心!!邊個錯????

年初二中午回99家拜年,老公.叔仔.大伯入房玩啤牌,我已經想發火..每次都係..我都算數,因我不是時常到99家食飯.(因吾識聽去地講話,.姑9講話我都吾應同(大陸婆-無讀過書).每次我講回正確及事實的話,去地又吾like ,每次回家我都同老公抄大x.所以老公叫我回到99家吾好出聲.於事我未吾多出聲.克口克面囉.)
事原我囡囡收到堂姊妹电話問我幾時回我媽咪家.囡囡立刻大聲話要立刻走返婆婆家(囡囡是婆婆帶大)我立刻話吾可以,食完飯先反.囡囡都無再出聲自己打nds......忽然DADDY走出來打左阿囡一把...我發火大鬧去...我立刻收囡囡著衫走. .... 99 拉住我叫我比面去.吾好走...我都算數...点知姑仔及叔仔叫99吾好理我.比我走..話我無家教.點教個囡.点做人..返到黎克口克面吾出聲,.等等
我發火開始還ben 話去無大無細.你地都當我死,每次都入房講三講四.好似見鬼....不過99都叫去地收聲,重打左姑仔一把.但去景然回手打返99一把..哈哈有D心涼...但去地不停發火...來來回回,我囡囡好怕所以我吾再同去開den...
我個心好happy .死老吾一句聲出聲.淨叫我走..又吾返家....

其實人地屋企人入房玩有咩問題? 唔通你想佢地招呼你?
你話人地"大陸婆-無讀過書"都唔顯得你似讀過書既斯文人呀.
老公叫你吾好出聲你就黑口黑面... 你仲覺得自己無錯? 如果第時有d場合你叫你個女女唔好出聲, 佢就黑口黑面. 你覺得點?
當然 daddy 打個女一定唔o岩.
姑仔打你99一把你都可以有D心涼... 枉你99咁幫你.. 可唔可以俾個心出黎諗下呀. 佢留你,幫你,你估你有寶? 你有錢分呀?....

我知呢d野你實唔o岩聽, 不過唔改可能累你一生, 更嚴重影響埋你個女女呀.

[ 本文章最後由 sparta 於 08-2-13 00:34 編輯 ]

子爵府

原文章由 sparta 於 08-2-12 23:27 發表

老公叫你吾好出聲你就黑口黑面... 你仲覺得自己無錯? 如果第時有d場合你叫你個女女唔好出聲, ...

雖然樓主都有o的唔o岩,但係你講野都太過左喇!將心比己喇~如果你個女俾人咁重男輕女..你自己會唔會黑口黑面先?我自己就試過..自己個女無啦啦俾人話講野差過個堂妹,講真...我個心好難受~!!心諗關你咩事先?但係我都尊重返佢地係我夫家屋企人...!好心喇~大家都唔知樓主既家事~聽完咪算囉~!你講到咁盡,小心o的遲o的受返呀~!

大宅

原文章由 ABBC 於 08-2-13 03:41 發表
雖然樓主都有o的唔o岩,但係你講野都太過左喇!將心比己喇~如果你個女俾人咁重男輕女..你自己會唔會黑口黑面先?我自己就試過..自己個女無啦啦俾人話講野差過個堂妹,講真...我個心好難受~!!心諗關你咩事先?但係我都尊 ...

有時唔出聲未必系黑口黑面. 甘無理由唔出聲 but 系度笑笑口.
有 d 人唔出聲都會比人感覺系好惡 / 黑口黑面. 可能因為甘人地以為你黑口黑面, 呢 d 情況周時都會發生.

anyway 啦, 樓主個老公打個女真系唔 arm, 為左阿女話要返婆婆度就打佢, 過份左 d. 系阿媽都會肉痛啦. 我諗好多 BK mummy 都會系 "無端端郁我個仔女, 同你死過, 話知你系邊個".

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

最錯梗係你老公!
最無辜咪你奶奶囉,
代你出頭比自己個女打,
你唔多謝都唔好話心涼吖嘛!

男爵府

原文章由 sparta 於 08-2-12 23:27 發表

老公叫你吾好出聲你就黑口黑面... 你仲覺得自己無錯? 如果第時有d場合你叫你個女女唔好出聲, ...

乜你覺得全屋人入晒房玩,剩底樓主一個0係廳,就冇問題咩?我覺得佢o地好唔尊重人囉!唔係要佢o地招呼,最起碼唔好當人冇到0丫!有讀過書o既人都識呢D叫基本禮貌。
如果你返老公屋企食飯,全屋人都有講有笑(當你唔存在),但老公要求你只可坐o係度唔好出聲,難道你仲可以面檬檬咁陪笑,當冇o野呀?掉返轉頭係你都黑面啦!到底樓主同夫家關係如何?就只有佢自己最清楚,冰封三尺非一日之寒,你又唔可以話樓主錯晒喎!最錯就係佢老公,耳仔軟是非不分,聽o左細佬妹兩句說話就打個囡,老婆同屋企人鬧交又唔出聲,最起碼陪個老婆同個囡走先,唔係剩係識得趕佢兩母女走,出o左門口再平心靜氣講返件事,重好過越鬧越收唔到火呀。

男爵府

原文章由 ABBC 於 08-2-13 03:41 發表

雖然樓主都有o的唔o岩,但係你講野都太過左喇!將心比己喇~如果你個女俾人咁重男輕女..你自己會唔會黑口黑面先?我自己就試過..自己個女無啦啦俾人話講野差過個堂妹,講真...我個心好難受~!!心諗關你咩事先?但係我都尊 ...

有D人唔會諗~~你因為尊重佢係夫家o既人而唔出聲,又或者唔想老公夾係中間難做而忍o左佢。呢D人只會覺得你唔出聲係怕o左佢,恰得就恰。個個做亞媽o既都保護仔女啦!個女只係講句返婆婆度o者!洗乜一巴打落去呀!俾著我都 細路仔就係咁簡單,邊個湊佢就親邊個,個囡心急返婆婆度人之常情o者。最衰咪側邊加鹽加醋o個D人囉!

大宅

原文章由 rubymo928 於 08-2-13 12:38 發表
我諗好多 BK mummy 都會系 "無端端郁我個仔女, 同你死過, 話知你系邊個".

我就係其中一個啦

未生囡囡之前,老爺奶奶點衰都可以忍,生咗之後自己都覺得自己惡咗好多,好多嘢開始同佢地企硬,但我唔覺得有乜唔妥,保護仔女係媽咪嘅天性,哼.....試下蝦我阿B,咬死你....

大宅

好奇怪! 次次都有 "新加入國民" 用好激言論去惡意批評人

這些新人類都好過癮喎

大宅

原文章由 A.C.C. 於 08-2-13 16:42 發表

我就係其中一個啦

未生囡囡之前,老爺奶奶點衰都可以忍,生咗之後自己都覺得自己惡咗好多,好多嘢開始同佢地企硬,但我唔覺得有乜唔妥,保護仔女係媽咪嘅天性,哼.....試下蝦我阿B,咬死你.... ...

YES !
舊年某一晚, 我 62 同我個大女向廳到睇 TV, 其他人各有各在 busy, 工人在洗碗, 我99抱坐剛出世無耐細女. 我向房整緊野. 我老公同佢家姐向飯廳傾緊計.

Suddenly, 我 62 勁大聲鬧我只有 4 yrs 大女 "你好啦你, 我忍左你好耐, 你唔好以為我唔鬧你, 唔打你...." 當時成間屋靜晒.

我 9秒9 仆出去第一時間抱起自己個女, 問物事, 我個女個樣 on 居居唔知發生物事. 我 62 氣沖沖叫我 99 攞袋走人.

我老公只系皺下眉問 "物事呀? ".

我帶大女入房後, 走去同 62 講 "Daddy, 你唔好嬲, 系咪阿女做錯物野激親你, 佢細個唔識, 你唔好嬲..." 我 62 一句聲都唔出同我 99 走左.

事後我問阿女發生物事, 阿女都唔知點解比人柄.?-(
當晚我喊左成晚, 我心諗我個女只得 4yrs, 做錯物野要比 62 鬧
得甘利害. 我問我個c6 , 佢話 "唔使理我老豆, 你都知佢脾性, 間唔中發作, 未必系阿女做錯事而被鬧."

我系 mummy, 如果我個女做錯事, 系咪應該同我交代發生物事呢 ? 我有責任去教育我個女.

well, 事隔一年, 到底當日為物 62 要鬧阿女 ? 無人知 ~ 系一個迷.

如果事件重演, 我唔會容忍 !

民房

你99家人都好冇家教喎

禁止訪問

民房

原文章由 daphnemama 於 08-2-13 17:30 發表
好奇怪! 次次都有 "新加入國民" 用好激言論去惡意批評人

這些新人類都好過癮喎

我絕對唔係有心惡意批評. 每樣都有講哂出黎等大家評論.
如果樓主真係咁唔想聽任何負面意見既. 我係度 say sorry.
大家可以繼續去支持佢. 但係如果唔去諗下點改善下大家既關係, 到頭來可能係悲劇.

我諗改善關係應該要首先檢討左自己做得唔好既地方先. 如果大家都企咁硬唔讓步先咁講咩都無用啦.

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

好煩呀!!!!!

發生事都現在,但c6就成日話我吾好,係我錯.呿細妹/細佬無錯....我都無話可說...為有吾去同呿地見面 ..但好煩...c6成日叫想辦擺平呿,88話セ話セ無得見個孫.,我話關我セ事,有問題又吾係我同女女,你自己又檢討下,係你地吾like我地........囡囡話吾想返去.怕c6再打呿.而我吾想吾想見倒呿細佬/妹費事面左左....你地話.......点做好

大宅

乜件事搞咗咁耐?
你老公屋企重男輕女,點解又會咁想見個孫女呢?真R頭
你可以試下同老公約法三章囉,唔好咁早去,到開飯先去,大家坐低食飯,咁就唔洗你同女女成個下午呆坐被冷落啦。
同埋講清楚大家和和氣氣,取要緊唔好郁手郁腳(我懷疑互毆係你老公家族文化),會嚇親同教壞小朋友。

如果淨係你99想見個孫,咪約佢出來飲茶囉,方便快捷。

原文章由 rebeccalo 於 08-11-17 21:56 發表
好煩呀!!!!!

發生事都現在,但c6就成日話我吾好,係我錯.呿細妹/細佬無錯....我都無話可說...為有吾去同呿地見面 ..但好煩...c6成日叫想辦擺平呿,88話セ話セ無得見個孫.,我話關我セ事,有問題又吾係我同女女,你自己又 ...

大宅

出去食啦,,我諗公眾場所佢哋唔會又出手啩,,上去佢哋屋企就真係唔好la,,細路女講咗一句說話都可以搞到咁麻煩,,仲要嬲咁耐,,成家人都有問題!!

擺咩平啫??而家黑社會講數咩??都傻傻哋嘅!!

大宅

樓主,你老公呢幾個月仲有無打個女?
(唔好意思,講到佢好似成日打個女咁)
如果嫲嫲想見個孫,你會唔會試下帶個女淨係約佢一個去飲茶呢?
飲餐茶時間都好易過. 唔好再比個女見到D咁暴力情況,
真係會影響佢既成長路架.佢會有樣學樣....

首頁

尾頁

跳至