自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:check+左美國小朋友係出事前服用過2次,几

原帖由 maomaomi 於 15-01-05 發表
check 左美國小朋友係出事前服用過2次,几個月後係鉻中毒,不是鉛,亦肯定與保嬰丹公司產品無關,余仁生向 ...
咩玩具咁得人驚?

咁加拿大驗既結果,鉛高中幾多,有無link?

珍珠宮

toljai 發表於 15-1-4 22:52
會唔會係大陸黑心食品問題?始終原材料係大陸藥材,大陸連新鮮蔬菜都出事,何況藥材。

...
我中醫係咁講,古老藥方 work 唔出奇,但中成藥 d 藥材o係邊度o黎一般巿民根本無得追查!所以我從來唔俾仔食

珍珠宮

好媽媽勳章

好耐之前講過啦, 我都唔明, 我幾個小朋友無食呢D乜丹乜散, 咪又係咁大... 好耐之前都話铅超標架啦... 過一排又好似當無事咁

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:check 左美國小朋友係出事前服用過2次,几

原帖由 maomaomi 於 15-01-05 發表
check 左美國小朋友係出事前服用過2次,几個月後係鉻中毒,不是鉛,亦肯定與保嬰丹公司產品無關,余仁生向 ...
D外國新聞只有話人錯 查清楚又唔澄清

大宅

回覆:余仁生保嬰丹高度含鉛 衛生部促停用

余仁生官網澄清左,應該冇事!

大宅

直至目前為止,美國方面始終未能確認早前消息當中保嬰丹樣本的來源,因此本集團對該產品的來源和合法性存疑。

同時,據了解,香港衞生署已就有關消息向美國紐約市衞生局(NYC DOH MH)及美國食品及藥物管理局(FDA)查詢,並已於早前回應東方日報的查詢時表示:

(1) 香港製造的余仁生保嬰丹符合安全標準。香港衞生署曾於市面抽取香港製造的余仁生保嬰丹不同批次樣本化驗,結果顯示,香港樣本的含鉛量均低於中藥組訂明的每天攝取限量標準,即每日一百七十九微克,以及紐約市衞生局就《食物添加劑》所訂的最高限量,即百萬分之二(2ppm)。

(2) 紐約市衞生局至今仍未能確認消息當中保嬰丹樣本的來源

香港衞生署回應證明本集團於香港所製造的保嬰丹符合安全標準,顧客可以安心食用。
http://www.euyansang.com.hk/tch/news/index.php?page=&year=2014&t=&n=35383

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:toljai 發表於 15-1-4 22:52 會唔會

原帖由 zitzai 於 15-01-05 發表
我中醫係咁講,古老藥方 work 唔出奇,但中成藥 d 藥材o係邊度o黎一般巿民根本無得追查!所以我從來唔俾仔 ...

大宅

陪月勳章

男爵府

一早已報過,所以我不會比小朋友食。

禁止訪問

回覆:mama01 的帖子

伯爵府

引用:幾十年而家至話有事?係咪唔係香港生產喇?

原帖由 prettybabe 於 15-01-05 發表
幾十年而家至話有事?係咪唔係香港生產喇?
幾十年前大陸污染冇依家咁嚴重。。。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+prettybabe+於+15-01-05+發表

原帖由 SabrinaR 於 15-01-05 發表
幾十年前大陸污染冇依家咁嚴重。。。
想當年我老公係大陸都係食全村人既屎水種出黎既菜
依家就用哂化肥同好多殺蟲水。

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

有事香港仲唔下晒架咩

洋房

eeyorepigpig 發表於 15-1-5 12:51
有事香港仲唔下晒架咩
如果真係有事,香港應該會下架⋯⋯次次講都係外國出事,定係佢哋其實喺外國買咗假貨?我自己買就一定去門市買

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

HiuMan0412 發表於 15-1-5 17:36
如果真係有事,香港應該會下架⋯⋯次次講都係外國出事,定係佢哋其實喺外國買咗假貨?我自己買就一定去門市 ...
x2

首頁

尾頁

跳至