自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 沙沙 於 08-5-2 22:34 發表
有次搞party請了幾位媽咪和小朋友黎玩
其中一位小朋友成日和我二女爭野玩...我二女唔夠人爭就喊...
大家姐出頭...喂..妳做乜搶我妹妹玩具..果個小朋友唔出聲...跟住二女又拎過件玩具..果個小朋友又爭..
今次家姐行動..郁手拖開個小朋友..仲講
好喇喎...我妹要呢樣妳又要果樣...
樺樺知道有家姐幫拖...又答咀...係呀, 係呀...人地玩梗架麻...
跟住我出聲...唔可以咁架喎..小朋友黎到..大家一齊玩啦...我都未講完...

大家姐即時話..但佢都唔係玩..係咁搶人野..佢好曳呀..跟住三女拍手...kaka笑mouth:

仲向人地小朋友個媽咪...投訴..kaka

我個女都會咁
見到2個細佬比人蝦都會幫手幫口
有次o係公園遇到d惡小朋友
又話要捉細細佬去打
阿女第一時間走去捉番2個細佬番黎添
果陣細細佬都十下十下比人拖住去另一邊
好在有呢個女o係度咋
我呢個阿媽都留意唔到

別墅

我仔好中意香蕉..有次, 阿仔要求我媽(阿仔婆婆) 比一條蕉佢食, 婆婆吾比, 因為太涼, 吾可以成日食..

仔: 婆婆, 我想食蕉呀, 比條蕉我食呀..

婆婆: 吾得呀, 你食左好多啦, 吾淮再食...

仔: 但我想食呀 , 我要食呀..

婆婆: 都話左吾准囉, 吾比呀!

仔 : 你吾比我食!! 信吾信我係出邊唱你呀拿...!!

婆婆: 唱我..!?? 唱我乜野呀, 我有乜野比你唱呀!!

仔 : 唱你靚囉..哼..!!

婆婆吾知好嬲定好笑...

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 沙沙 於 08-5-4 01:43 發表

我都係咁話
屋企有個咁既家姐...我好放心
我大女有時都向我埋怨架...佢話媽咪..D妹好曳呀...我唔教喇

有次我地一家傾計
我講笑咁講:丫!不如生多個女丫~玩棋打麻雀都夠腳丫麻。
阿女話(果陣佢得7~8歲):你再生我唔湊架喇!
笑死我

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-5-3 12:40 發表
有日,兩個仔去左呀爺到玩
呀爺無係屋企啦啦跌倒
二仔:呀爺有冇事啊
爺:好痛
大仔:哈,唔洗驚,我呀公做跌打
二仔:係囉,你過去睇下就無事
大仔:我地成日都係
爺:真係比你兩個激c ...

你個仔認為去阿公度睇
阿爺會快d好番
我覺得你個仔唔係講笑
係好認真

複式洋房

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 sinnacat 於 08-5-4 01:13 發表
你地d仔女好得意呀, 呢排諗緊生唔生多個, 等囝囝有個伴, 睇完呢d好得意既對話, 真係..

唔知點解
覺得屋企果個係大哥會唔同d
大哥會照顧細佬妹有時都肯陪佢玩
但就唔識得教mouth:
我都想知道有無其他媽媽個大仔係例外

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好搞笑

大宅

我同我個女對話

我:情情,快o的去刷牙啦!成日都唔刷牙,你o的牙黃「琴琴」呀!

情情:牙齒當金洗o丫ma!

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章

我尋日行過一個生果檔聽到的對話:

有個媽咪帶住個5、6歲既小朋友係生果檔揀緊生果,個店主逗個小朋友說話:

店主: 細路,食唔食金枕頭丫? 叫媽咪買呀。

小朋友: (望住佢媽咪) 乜枕頭食得既咩?

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我女不是我c6親生(ex的)
同c6一齊佢4yr,佢叫c6做爸爸,
一日,c6行開左,阿女好細聲話同我講秘密:媽媽,其實我知呢個爸爸吾係我親生既,但你吾好比佢知,我怕佢吾開心......
我o左...為有答:吓??哦.....

[ 本文章最後由 sandy1425 於 08-5-4 17:43 編輯 ]

水晶宮

熱血金章

原文章由 sandy1425 於 08-5-4 17:41 發表
我女不是我c6親生(ex的)
同c6一齊佢4yr,佢叫c6做爸爸,
一日,c6行開左,阿女好細聲話同我講秘密:媽媽,其實我知呢個爸爸吾係我親生既,但你吾好比佢知,我怕佢吾開心......
我o左...為有答:吓??哦..... ...

你個女女講呢番說話果時幾大呀?
點解佢實講 d 咁 ge 野 ge ?!?!!!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 paradiso 於 08-5-4 17:16 發表
我尋日行過一個生果檔聽到的對話:

有個媽咪帶住個5、6歲既小朋友係生果檔揀緊生果,個店主逗個小朋友說話:

店主: 細路,食唔食金枕頭丫? 叫媽咪買呀。

小朋友: (望住佢媽咪) 乜枕頭食得既咩? ...

我老公 聽到都覺得好搞笑

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 9594 於 08-5-4 18:58 發表

你個女女講呢番說話果時幾大呀?
點解佢實講 d 咁 ge 野 ge ?!?!!!

5yr咋......

禁止訪問

洋房

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 苯小孩 於 08-5-4 22:35 發表
我同個女(個時4歲)去吉豬島行街...去到玩具部又心思思買玩具...我唔妥協...跟住佢跟住我後面大大聲話:""我係唔會放屁架!!"
**其實佢想講佢唔會放棄... ** ...

佢知唔知自己講錯?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 JennyKwok 於 08-5-3 14:21 發表
1. 這是奶奶所轉述: 瑤瑤放學回到家時, 已急不及待要吃飯, 那天她非常開胃, 吃了一碗飯, 還飲了一大碗湯, 於是摸著 ”漲卜卜” 的肚腩嚷著話: 嫲嫲, 妳睇, 我就黎生bb啦!! 於是佢嫲嫲笑說妳飽就由客廳處行2個圈啦, ...

唔洗老公講IOU都甜C咯!

首頁

尾頁

跳至