想生BB

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:走上ivf 的路。

我都準備9月ivf之路

別墅

引用:從來沒有想過,需要選擇試管的方法。看見身

原帖由 Flora_Love 於 15-06-01 發表
從來沒有想過,需要選擇試管的方法。看見身邊的朋友同事都很容易懷上,自己結婚快3年,認真的試了兩年,可 ...
我都好明白你既感受
我都重來冇諗過自己要靠ivf才會有自己既小朋友,開始時真係接受唔到,錢都係其次,冇左可以搵過,打針丶抽卵&ivf前各樣大大小小既檢查我都可以頂都住,但係療程中既壓力先係最難受,喊左好多次,好似冇人明白自己咁,即使係老公佢都未能完全明白,所以自己都變得好負面,我最終第一次放雪胎成功左,而家17週,依然好多野擔心,因為得來不易,而家摸下個肚諗返之前既經歷我覺得一切都值得!
你都要加油呀!

別墅

引用:Quote:原帖由+Flora_Love+於+15-06-01+發表

原帖由 vivivicky 於 15-06-08 發表
我都好明白你既感受
我都重來冇諗過自己要靠ivf才會有自己既小朋友,開始時真係接受唔到,錢都係其次,冇左 ...
恭喜您呀!希望bb 健健康康!真係以前點會諗人工依條路呀!同最好既朋友都唔想講,人地唔明白⋯打針既痛,覆診又難就時間,抽卵放胎後,又唔知著唔著床到。錢洗左,唔得咁又點?真係時間不等人,希望我係黎緊生日前,個天睇到我既誠意,送份最珍貴既生日禮物俾我喇!

大宅

回覆:Flora_Love 的帖子

我都可能要行這條路。C6丁丁不合格,自己一向不準時,人又事事心急緊張的人。現在等見醫生安排ivf

男爵府

我同老公打算去台灣ivf 妳地有無諗過去台灣做呀?

複式洋房

我都結左3年啦,都未有b。。。。都係要做ivf, 上星期三抽完旦,我有多囊卵巢,
兒家ohss..... 中,辛苦到爆炸! 个肚就黎爆開,仲見到有肚紋。我都未生,就有肚紋

複式洋房

ohss … ?

有冇人抽完旦後中左ohss ?

別墅

引用:+本帖最後由+paamaa+於+15-6-9+01:01+編輯+

原帖由 paamaa 於 15-06-09 發表

OHSS 即係過度刺激卵巢?我又無喎,無唔舒服,但係岩岩收到醫院打黎,黃體素太高,今個星期無得放胎

男爵府

回覆:Flora_Love 的帖子

加油

別墅

回覆:paamaa 的帖子

飲啲保礦力會好啲

別墅

回覆:paamaa 的帖子

我放完胎勁唔舒服先知自己中咗ohss,但諗返轉頭,我諗我打針時已經開始有少少,不過我第一次唔識,所以無為意

大宅

引用:+本帖最後由+paamaa+於+15-6-9+01:01+編輯+

我上個月底抽左29粒,抽完即中,寶礦力,針灸,吊球蛋白咩都做晒都無用,拿拿林趕返香港,住左10日院。今個月底放胎,我怕又黎過

大宅

李小肥 發表於 15-6-2 09:35
回覆 twins868 的帖子

您講得好啱,等派成績表的壓力實在非常大,好想快d到due date,但到due date抽血驗 ...
我想做第3次。。。 壓力好大...

大宅

Helllokitty 發表於 15-6-2 13:03
未做過ivf 既人係五會明白當中的辛酸, 辛苦五單止係肉體上, 精神壓力才最大影響!! 由做check up 當知自己指 ...
Agreed....

大宅

李小肥 發表於 15-6-8 16:45
回覆 李小肥 的帖子

我今日派咗成績表啦,我
Congrats !!! 你係那裡做?

複式洋房

Flora_Love 發表於 15-6-1 22:11
從來沒有想過,需要選擇試管的方法。看見身邊的朋友同事都很容易懷上,自己結婚快3年,認真的試了兩年,可 ...

你既background同我既一模一樣呀...結咗婚就黎3年, 認真試過都係差唔多2年, 中西醫都睇晒...睇緊仁安另一位醫生, 只係冇做過iui & 我地2夫婦再大過你地1歲!! 我C6精子活力不足, 係全部failed...佢冇自責..但都叫做盡量配合, 已經好恩惠啦!! 我完全明白你會感受, 我今個月如無意外都會開始打針!! 壓力真係大到呢...有苦自己知!! 最近, 我就諗, 喊黎仲乜, 唔試過永遠都唔知道結果, 不如準備好自己去面對, 咁呢一生就無悔嘛!! 做吓運動減壓呀...會好d呀!! 大家一齊努力!!
補充下...可以仲有IVF呢條路, 自己又仲負擔到...都仲有機會, 有希望嘛!! 真係有人連ivf都唔可以做..好可憐!!

複式洋房

cherrycoey 發表於 15-6-9 13:52
我上個月底抽左29粒,抽完即中,寶礦力,針灸,吊球蛋白咩都做晒都無用,拿拿林趕返香港,住左10日院。今個 ...
我兒家个肚脹到好似有左幾个月咁,留係屋企唔敢番工,未有旦旦結果。我抽左34粒。 我下个月放。七月頭你六月尾?

大宅

引用:Quote:cherrycoey+發表於+15-6-9+13:52+我

我兒家个肚脹到好似有左幾个月咁,留係屋企唔敢番工,未有旦旦結果。我抽左34粒。 我下个月放。七月頭你六 ...
我之前都係腹脹到好似幾個月咁,又實到好咁沙包咁,因為我又痾又嘔,所以入左醫院,點知吊左兩日鹽水之後仲變埋肺積水,氣促,所以最終住左10日,出院嗰陣都未係完全好架,現在m come就好好多喇!要時時慢慢等佢退水架。

大宅

我都明白你既心情,不過加油牙,我都試左4次iui,今個cycle 開始第五次,如果五得都會下個cycle做ivf !!

複式洋房

cherrycoey 發表於 15-6-9 18:18
我之前都係腹脹到好似幾個月咁,又實到好咁沙包咁,因為我又痾又嘔,所以入左醫院,點知吊左兩日鹽水之後仲 ...
我冇番去揾醫生呀,我頭6日,連打( 刻痴) 都打唔到。頂住左度氣!快啲m come 就好啦。飲保礦力,好多糖份! 但都要勁飲,兒家好肥,都唔知肥定腫。
我仲未有胚胎結果,好心急。

首頁

尾頁

跳至