自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

引用:Fb 好似好多comments都被del咗...?睇留言

原帖由 bebebibi 於 15-07-02 發表
Fb 好似好多comments都被del咗...?
睇留言好多人都....
有D仲cap 左出黎

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:(有圖)台灣人都叫張生唔好過去打擾傷者同家屬

下.... del 唔啱佢聽嘅post?.......

大宅

講得岩

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 alicemic 於 15-07-02 發表下

依家仲鬧緊個d相信只係湊熱鬧既花生友...
事實真係抵鬧嘅! 下就睇果陣有個自稱係當年八仙山火嘅同學爆料, 睇到我喊咗出嚟

大宅

想知道他是什麼人?

用戶要求終止服務

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+bebebibi+於+15-07-02+發表Fb

原帖由 我阿廉廉 於 15-07-02 發表
有D仲cap 左出黎
有時候沉默是金仲好...

望咩呀望

用戶要求終止服務

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+bebebibi+於+15-07-02+發表依

原帖由 alicemic 於 15-07-02 發表
事實真係抵鬧嘅! 下就睇果陣有個自稱係當年八仙山火嘅同學爆料, 睇到我喊咗出嚟

...
但係呢d只係單方面指控,冇實質證據
但好奇怪如果唔係既張生應該已經即時澄清吧.....

Chirley    發表於 15-7-3 12:48
望咩呀望

複式洋房

我都覺得佢地唔應該去,比個安靜環境傷者同家人會更好

伯爵府

引用:Quote:原帖由 bebebibi 於 15-07-02 發表依

原帖由 alicemic 於 15-07-02 發表

...
好奇想個爆左什麼料?

水晶宮

回覆:MsBusy 的帖子

台灣人是好客氣的、去一日仲要帶埋訪問似做show多、好反感、如果真係人地咁婉轉地寫都delete真是太心計了

禁止訪問

水晶宮

引用:想知道他是什麼人

原帖由 littleduckwong 於 15-07-02 發表
想知道他是什麼人?

男爵府

根本就唔岩timing。。。佢去幫人唔係錯,但係要搵個岩嘅時間,起碼過左危險期先,同埋佢咁高調為乜?大家都心知肚明啦。。。仲要講到自己犧牲好大,人地家屬都話唔想佢嚟,但佢仲講到人地邀請佢嚟。。。話去幫忙搞到做show咁,仲話乜鬼水煎包。。。

子爵府

雖然知道佢係好心。但真係唔岩時候

男爵府

引用:Quote:原帖由 alicemic 於 15-07-02 發表事

原帖由 香香公主 於 15-07-02 發表
好奇想個爆左什麼料?
有人話當年山火係因為佢食煙同玩火(?)搞到山火

水晶宮

引用:Quote:原帖由 alicemic 於 15-07-02 發表事

但係呢d只係單方面指控,冇實質證據
但好奇怪如果唔係既張生應該已經即時澄清吧.....

...
所以東X平X嘅記者們好應該去問問張先生!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

傷患者這刻係好敏感, 情緒好波動, 亦為自己嘅傷患忐忑, 仲未講佢哋身體上的痛楚, 當下卻叫佢哋接受將來有可能變成的容貌, 真係唔係時候, 唔理衡仔背後的動機, 係出於好意定別有用心, 給傷患者一啲空間, 讓佢哋一步一步去建立心理準備, 係要時間, 點解要咁急呢?

哩一刻, 我相信只有醫生才能幫到各傷患者, 衡仔角色應該係等孩子脫離危險期, 進入復康治療時, 去給他們鼓勵。

侯爵府

女仔好緊張塊面,點接受呀?見到分分鐘係催命符去自殺

sfmeow    發表於 15-7-3 09:12
yan511229    發表於 15-7-3 01:17

珊瑚宮

環保接龍勳章

其實都係受傷者打擊太大,唉,未必接受到

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

copy from 另一jm

今日有媒體報導👇

談到張潤衡,我的印象僅停留在約廿年前那場轟動的八仙嶺大火其中一位倖存者,及其後他勇敢克服嚴重燒傷後的連串手術,成為廣為人知的「生命鬥士」。翻查資料,才知道他後來唸了心理學士、社工碩士,得了「十大傑青」,其後還擔任傳道人,以自身經歷為福音見證。

最近因為新北市八仙樂園於27號發生粉塵爆炸,意外導致多人燒傷,於是他在其專頁以灼傷互助會副主席的身份表示關注、慰問祝福,及在「如有需要」情況下提適切支援。及後又組織「心理支援小組」與公開募款,展示積極協助的意願,自告奮勇前往臺灣探視傷者。及後終如願以償,親自到臺灣接觸傷患家人及醫院,並擔當傳媒消息發布、開記招,彷彿成了傷者及家屬的代言人。

與此同時,張在過程中在Facebook以「過來人」身份發表議論,反駁留言網友表受傷者探訪現在的傷患會引起不安的想法表示「憂慮」,並指自己是一面「誠實的鏡子」,告訴病患「毀容已成事實」時鼓勵他們堅強地活下去云云,其思維甚為突兀。最刺痛人心的,大概是他以下的話:

「P.S. 急步經過台北車站的食市時,心裡不禁在吶喊三個字『水煎包』,等8月再來出席學術研討會的時候,我一定會吃過夠!!!」
本來也就大概是他無心之語,一時忘了他赴臺任務的嚴肅,若他誠懇地道個歉也就過去了。但在受到抨擊後他的變本加厲,以《會康復的》為題,不斷重覆自己的「痛苦經歷」,表示自己再艱苦也熬過去了,就如甄文達在煮食節目《Yan Can Cook》的口頭禪:Yan can, you can!-也許,他多年來也是這樣熬過去的。

言說至此,我不是要否定他的善念。但要知道,甲之熊掌乙之砒霜,不是你強行灌輸一套「正念」給他人,就行得通的。人在絕境,遭受身心痛苦及恐懼的煎熬,就連求生意志也不確定的時候,將心比己,也不是向對方說句「請堅強活下去」就說得過去的;而那邊廂憂心如焚的家長親友,要耗費心血守望親人至愛、忙於辦理各種手續、頻繁與醫護溝通瞭解病況、應對執法單位甚至傳媒詢問,過程已是身心皆疲,一如S.H.E.當中曾慘遭火吻的成員Selina,她的丈夫阿中也坦承意外後要向「關切祝福」的人堆笑臉應酬,是令他相當反感的事,還不如做點實事來得實際。

而既然張擁有心理輔導的專業及接觸傷患的經驗,理應聽聞過Kübler-Ross Model,描述的是當人遭逢巨變或災難以後,心理上經歷的五重階段:

否認隔絕(Denial)、憤怒激動(Anger)、討價還價(Bargaining)、抑鬱頹喪(Depression)、接受現實(Acceptance)

而由於上述階段有機會反覆出現,故此當醫護人員面對傷重甚至絕症的患者,縱使他們內心如何難過,但在病人當前必須保持冷靜,描述病情也會較為婉轉,讓他們在思緒平靜下來以後的漫長康復過程中,逐漸接受現實,並由身邊親友加以扶持。而對親屬好友的關懷亦然,直接叫他們「面對現實」,令他們在迷茫中陷入更深的黑暗,從來不是好方法。

張潤衡的問題,在於太自我中心,以為經過重大災劫、多年來成功克服甚至取得成就、擁有美滿家庭,就代表他這套「正念」世界通行,並急不及待地傳播至今次的傷患身上。可惜的是,他也許忘了當初究竟花了多少時間去接納及適應狀況,並不是所有人都可以「叮」一聲就領悟至理,變得安然無事、熱愛生命。

更甚者,是他彷彿忘了對傷患及家人的輔導,是必須慎之又慎的。你出現在他們身前,他們聯想到的並不一定是因著創傷醜陋的「歧視」,而是直觀地想到即使康復也將要面臨像你一般的境況,在未經手術整形等治療就斷定他們必然容顏盡毁,變相為其判了極刑,連最關鍵的「求生意志」也許都放棄了,還奢談甚麼「希望」呢?當另一位「過來人」Selina以至臺灣的燒灸創傷機構也不主張當下前往探視之際,你究竟在著急甚麼一呢?

在事發當天,我正在臺南渡假,往後數天當地傳媒也不斷傳來傷患的消息,甚是難過。但想不到回港不久,就見證了有知名港人以如此傲慢種下的惡業傳到彼岸,傷盡了港臺網友的心,自己也頓感羞愧不已。

以後在臺灣見到早餐店售賣水煎包,大概也想起張潤衡這個人,誠為可哀。

Chirley    發表於 15-7-3 12:58
goldenfeathers    發表於 15-7-3 12:55
yan511229    發表於 15-7-3 01:19
lokcheechee    發表於 15-7-2 23:38
414928    發表於 15-7-2 23:20
LedTV    發表於 15-7-2 23:12
Arielchan    發表於 15-7-2 23:09
DonnieBB    發表於 15-7-2 23:04
懵仔魚   中哂point  發表於 15-7-2 22:55

首頁
12345...10

尾頁

跳至