夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

cheong_amy 發表於 15-10-4 02:42
我同我老公拍拖4年,結婚就快兩年⋯近排經常為小事嘈交,覺得佢無以前咁錫我同就我,愈來愈大男人,明明佢 ...

樓主,你唔好怪我講咁多你唔岩聽嘅野,係咁話你。你要知道一個自己伴侶對自己有所嫌棄係極度令人傷心。會令婚姻關係緊張。
你與其要佢讀書,不如問下佢喜歡咩範疇,考取專業資格,睇下對佢搵食有幫助嘅門路好過。有時路在口邊,事在人為,如果你想老公有前途,佢咁大個人,識多個人,好過在家溫書。

如果一個男人就黎30歲或過左30歲,做野做左幾年,搵工要靠學歷,唔係有人推薦欣賞,咁樣嘅人讀幾多書都唔出頭。

我細佬讀書唔叻,但佢每到一個地方做野,人緣都好好,有好多人關照,佢唔使返學,成績差過我,但佢有本事搵錢多過我,成日有人挽留。

子爵府

回覆:是嫁錯郎嗎⋯?(有啲長)

分開會係最好
因為你地兩個都唔適合
我個ex都係嫌棄我
又係嫌我無上進心甘於平淡
不過我係女...
你搵一個你認為可以襯得起你的人
你自覺值得更好
你會越來越睇唔起佢

未經本人同意,請勿轉載內容!

瑪瑙宮

您講 ge 野結婚之前都係咁, 係您諗遲左.

婚後想佢咁咁咁, 您唔係嫁錯, 係您揀錯, 又唔够愛包容佢. 如果同佢結婚的人同佢價值觀一致, 果個人會覺得嫁得幸福, 唔係好似您咁.

您係高要求, 支配型, 自我型, 您自己都識形容自己生左係怪獸家長, 您 d 細路會好有壓力.

您揀番個無乜主見好過揀個強過您, 到時咩都多多意見唔啱您意思您咪一樣會覺得嫁錯, 除非您愛佢愛到識收.

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實你咁嫌棄距,你一世都辛苦,你改變5到距就唯有改變自己,無讀過大學5=無見識lo,其實e+大學生好普遍ga ja,5好唸到大學生好勁先得ga

瑪瑙宮

karz 發表於 15-10-4 09:09
其實你咁嫌棄距,你一世都辛苦,你改變5到距就唯有改變自己,無讀過大學5=無見識lo,其實e+大學生好普遍ga ...

我以前老細話而家大學生當中學生用咋.

子爵府

我可以同你講
俾自己愛的人嫌棄
個心碎到一地都係
都無力再愛

未經本人同意,請勿轉載內容!

複式洋房

其實你同佢結婚系因為佢錫你?所以你嫁比佢?到依家你嫌棄人呢樣又迫人做個樣,你男人吾再錫你都正常吧!你話你吾想生?因為覺得自己系怪獸家長?你連小朋友成長最重要既系咩你都吾知!你啲朋友點你就想系點!不如你去問下你朋友啲小朋友!開心定吾開心?辛苦定吾辛苦?你淨系覺得吾上進搵錢吾多就系錯!你人生系咪失去左好多應有既快樂?我甘睇你你其實連快樂系咩你都吾知!你淨系識嫌棄人!點解你吾諗下你自己迫人做人地吾想做既野人地其實好辛苦!你個人真系好自私!你既然系吾安於現狀,我都建議你考慮清楚其實你系想要一個點樣既老公!點樣既人生!你個人真系好自私好自我!吾知你個陣點解會嫁比佢!你個人都有問題!吾好將所有野諗到系人錯!老實講,吾系你嫁錯人!系你老公娶錯人

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:karz 發表於 15-10-4 09:09 其實你咁

原帖由 Nancy20090615 於 15-10-04 發表
我以前老細話而家大學生當中學生用咋.
招牌跌落嚟都中1打

公爵府

其實你所嫌棄佢的問題, 佢一直都一樣, 婚前你沒去檢討, 婚後你就想改變佢來迎合你, 你呢種問題, 我都聽唔少, 我有個朋友, 佢大學畢業, 老公中學未畢業, 佢做公務員幾高級, 閒時仲做輔警, 係進取型, 相反佢老公做運輸揸車, 安於現狀, 不求進取, 我朋友婚後刻意去改變老公, 要佢轉行做保險經紀, 佢老公遷就佢, 勉強轉行, 我朋友不停拖佢見客, 但佢並非呢種人才, 所以佢覺得好痛苦, 而佢夫妻間問題越來越嚴重, 到後來佢老公提出離婚, 之後再娶, 仲生了bb, 其實佢老公亦是很喜歡小孩, 奈何是我朋友不喜歡, 所以唔肯生. 我朋友至今都沒再婚, 後悔當初佢自己所做, 你自己想清楚吧!

伯爵府

找个同level既人先岩key

男爵府

你都冇嘜大志,貪人間公屋住……一開始你就应該睇吾起住公屋的人

大宅

可唔可以每人退一步,中間拎個平衡點

兩個人相處一定有不同意見

洋房

Miulo 發表於 15-10-4 09:46
其實你所嫌棄佢的問題, 佢一直都一樣, 婚前你沒去檢討, 婚後你就想改變佢來迎合你, 你呢種問題, 我都聽唔少 ...

你朋友後悔當初同佢老公分開嗎?即佢覺得佢如果可以再揀,寧願會接受佢老公一世都係咁,都唔好分開各自追尋自己既生活態度?

洋房

karz 發表於 15-10-4 09:09
其實你咁嫌棄距,你一世都辛苦,你改變5到距就唯有改變自己,無讀過大學5=無見識lo,其實e+大學生好普遍ga ...

我唔係覺得讀到大學有幾咁巴閉,而係好認同大學生通街都係⋯!所以更想佢去進修,增值自己⋯
其實我唔明我對佢有咁既期望點解係錯⋯都係對佢自身好,增加競爭力⋯正如一個小朋友一定唔鍾意讀書,但讀書係為佢好而必須要讀⋯雖然佢唔係細佬了,但個出發點係一樣⋯
真心想tune返自己,想請教各位⋯!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

完全二個世界既人
你太控制慾強 係都要人地去跟你個套
你可以做女強人 但唔可以逼人地接受你個套
你同佢一齊時就知道佢係個咩人 你話佢變 你自己都係

每個人想要既野都唔同 但普遍都想番到屋企老婆係會煮飯比偃食 有個舒適既家

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:完全二個世界既人 你太控制慾強 係都要人地

原帖由 小豬澄 於 15-10-04 發表
完全二個世界既人
你太控制慾強 係都要人地去跟你個套
你可以做女強人 但唔可以逼人地接受你個套
有可愛既仔女
人追求既野唔同
只能講你地揀錯另一伴

洋房

SASAYAKI 發表於 15-10-4 10:37
可唔可以每人退一步,中間拎個平衡點

兩個人相處一定有不同意見

我都希望一人退一步可以遷就到,但價值觀唔同係咪真係會做唔成夫妻架⋯大家想揾既人都好似唔係對方咁⋯我好驚⋯

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:karz 發表於 15-10-4 09:09 其實你咁

原帖由 cheong_amy 於 15-10-04 發表
我唔係覺得讀到大學有幾咁巴閉,而係好認同大學生通街都係⋯!所以更想佢去進修,增值自己⋯
其實我唔明我 ...
你既角式由老婆變左佢媽

大宅

cheong_amy 發表於 15-10-4 10:59
其實我唔明我 ...
如果係佢自己想讀就話啫,你要求佢就難d 。後來我嫁左我老公,佢話讀得書多都無咩用,我就去讀返個high diploma ,激到老公彈起,
因為full time diploma , 我放棄左工作,遲左兩年先準備生bb

大宅

cheong_amy 發表於 15-10-4 11:02
我都希望一人退一步可以遷就到,但價值觀唔同係咪真係會做唔成夫妻架⋯大家想揾既人都好似唔係對方咁⋯我 ...

住公屋已經洗費少左咁多,唔使搵好多,一個月儲返一萬,一年十萬,10年一百萬,學下點樣錢搵錢,實買到樓,儲起到時做首期,然後仔女大啦叫仔女幫手供埋一份,實買到樓。
讀書增值係要錢去support, 讀一個part time top up degree 要十幾二十萬。d 錢儲起佢用黎養仔女,由一張白紙開始教,會有成效過中途去改變一個男人嘅人生價值觀和興趣能力。

首頁
12345...7

尾頁

跳至