懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆:陪月問題

有search過,打過電話去藍十字問,但話冇做陪月保險。豐隆就得半年或一年買,如果僱員一星期返超過40個鐘就要當一年全職咁買。衡量就打去冇人聽,上佢website睇就$150一個月。所以想睇下仲有冇其他公司揀?定話主要都係經豐隆或衡量買。

大宅

回覆:Ling41412gi 的帖子

我聽返黎都係好壞參半,D A準公司都係見錢開眼既啫,好似請工人咁要博一博囉,最好緊係有朋友介紹啦,人地用過有咩好有咩唔好都會講返你知嘛。

大宅

引用:有search過,打過電話去藍十字問,但話冇做

原帖由 KCJO 於 15-10-25 發表
有search過,打過電話去藍十字問,但話冇做陪月保險。豐隆就得半年或一年買,如果僱員一星期返超過40個鐘就 ...
http://www.insur-domestichelper.com/index_c.html
你睇睇喱個

別墅

MommyPanel勳章

引用:Quote:原帖由 stw37emily 於 15-10-23 發表

原帖由 菠蘿小矇朱 於 15-10-24 發表
問D基本野囉:返工收工時間日數,放假請假點計?要唔要保險?唔滿意炒油幾耐通知?補幾錢?……一日會做D乜 ...
謝謝資訊。原本都無概念要問咩問題。

複式洋房

之前有朋友請過陪月,但都唔係幾好.... 所以一直都未有諗住請
到而家成5個月先開始諗番係咪有陪月好d

大家覺得如果第一胎,可能淨係得奶奶湊(而佢又未必記得點湊),洗唔洗請陪月呢?

大宅

我仲有扮咩5識咁問陪月。。。其實啲問題我一早係網上和問哂朋友,咁咪知陪月ee識唔識嘢。我in咗5,6個,真係有ee唔係好識㗎!

開刀和順產調理上有咩分別?
有咩食咗會易上奶? 塞乳線?
你點知我寒底or熱底?
薑醋係咪生完要立即食?
BB太黃點樣算?你可以點幫到手?點樣預防?
New born應唔應該一早同佢介夜奶?
有咩方法另BB識分日與夜,唔好到夜晚就咸?
你有照顧過幾多位媽媽嘅經驗?

大宅

michkuma 發表於 15-10-29 00:16
之前有朋友請過陪月,但都唔係幾好.... 所以一直都未有諗住請
到而家成5個月先開始諗番係咪有陪月好d
好多朋友叫我一定要請
in: charlotte_simple_life

洋房

回覆:wsh1012 的帖子

我都想知點衡量, 而人人要求唔同, fd話agent 有手續費, 我想揾D平D既機構, 或者apps方便D可以打自己要求, 最衰朋友介紹果個full 曬期, 依家我都好頭痕

別墅

我之前用過一個,唔錯,但2015年1至4月full booked, 如果係五月後,可以pm我

The first time to register here

大宅

引用:我仲有扮咩5識咁問陪月。。。其實啲問題我

原帖由 ccmjason 於 15-10-29 發表
我仲有扮咩5識咁問陪月。。。其實啲問題我一早係網上和問哂朋友,咁咪知陪月ee識唔識嘢。我in咗5,6個,真 ...
好深入

洋房

回覆:菠蘿小矇朱 的帖子

謝謝呀~~

大宅

引用:Quote:原帖由+stw37emily+於+15-10-23+發表

原帖由 菠蘿小矇朱 於 15-10-24 發表
問D基本野囉:返工收工時間日數,放假請假點計?要唔要保險?唔滿意炒油幾耐通知?補幾錢?……一日會做D乜 ...
我照你個template 問。 ee問我點解要提前完約。 我求其諗個原因, 話例如請到姐姐。 可能問得唔好,佢3日後打黎話如果唔做足, 話唔接wor.. 叫我答應佢。 我即刻對佢印象差左

大宅

回覆:stw37emily 的帖子

問黎係保障自己啫,唔怕一萬,最怕萬一,如果我應承左,但點知你買餸勁打斧頭,煮完餐飯個厨房好似打仗咁又唔執返好佢,湊B唔細心,唔通我就要忍你一個月?

大宅

引用:問黎係保障自己啫,唔怕一萬,最怕萬一,如

原帖由 菠蘿小矇朱 於 15-10-30 發表
問黎係保障自己啫,唔怕一萬,最怕萬一,如果我應承左,但點知你買餸勁打斧頭,煮完餐飯個厨房好似打仗咁又 ...
咪係, 已經用婉轉方式去做例, 都咁反應。 呢個都算, 仲要幾日後特登提出黎講, 我接受唔到

首頁

尾頁

跳至