自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

mingjan 發表於 15-11-4 14:35
回覆 Shadowsfairy 的帖子

我朋友之前買過話好易爛,唔知咁啱係佢果對定點
Solomon以前好,但自從佢好幾年前轉左母公司之後質量一直都受到質疑,之後轉左著Vasque。Keen都唔錯,但係香港行山鞋款唔多。

伯爵府

魅力王子 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:有行山既jm

就著波鞋行,C6試過著拖鞋行。

侯爵府

引用:就著波鞋行,C6試過著拖鞋行。

原帖由 szeyee1999 於 15-11-04 發表
就著波鞋行,C6試過著拖鞋行。
拖鞋好易整親架,小心呀

珊瑚宮

引用:想問有行開山的jm+,+你地係著咩鞋,我著開

原帖由 mingjan 於 15-11-04 發表
想問有行開山的jm , 你地係著咩鞋,我著開波鞋行,但行得多都知其實波鞋都跣腳,你地有冇話著開咩牌子或咩 ...
香港行山多屬初、中等級~~明顯路徑、攀爬段甚少,但是濕潮、碎石多,唔要涼鞋帆船鞋,底釘要粗粒,輕身為上,所以唔會要美式重型裝置(佢地大隻相對可能唔覺重)。

珊瑚宮

引用:想問有行開山的jm+,+你地係著咩鞋,我著開

原帖由 mingjan 於 15-11-04 發表
想問有行開山的jm , 你地係著咩鞋,我著開波鞋行,但行得多都知其實波鞋都跣腳,你地有冇話著開咩牌子或咩 ...
朋友嚟香港行山,水係必提項目,好多時衰係缺水,而山澗水唔飲得

男爵府

我著Marell

複式洋房

我都係m字頭果對。 好襟著。

侯爵府

跑鞋得唔得?

水晶宮

回覆:mingjan 的帖子

我著行山鞋,包上腳眼無咁易“鈕\"親。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

引用:Quote:原帖由 mingjan 於 15-11-04 發表想

原帖由 wonderlulu 於 15-11-04 發表
朋友嚟香港行山,水係必提項目,好多時衰係缺水,而山澗水唔飲得

...
水我同老公兩個人行3幾個鐘,會帶2.5~3L, 佢話迷路都可以頂下。電筒,風褸,傘係必備。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

引用:Quote:kristentam 發表於 15-11-4 12:41 而

原帖由 mercurycc 於 15-11-04 發表
好著
玫瑰晚好:salomon大約幾錢對

男爵府

著過兩對 Columbia 另外覺得必備嘅嘢包括:行山仗、通爽排汗嘅運動裝(因為行大半日的話,up 住啲汗味自己都覺得臭)、行山專用袜(推介 smart wool,貴買平著)、功能背包(建議一開始就買可用水袋嗰啲,因為行多幾次就會想添置埋水袋,方便好多,我用 Gregory)、防曬帽、太陽眼鏡

伯爵府

請問買咩行山杖比較好? 邊隻牌子、model number? 越輕越好?

大宅

引用:請問買咩行山杖比較好? 邊隻牌子、model n

原帖由 zxzx 於 15-11-04 發表
請問買咩行山杖比較好? 邊隻牌子、model number? 越輕越好?
行山杖有平有貴。其實睇自己budget.
不過我唔建議買鴨記好平嗰D……我有次差D碌落山,都係數靠支行山杖救返我。
行山杖有好多種,輕vs 重,摺vs 申縮,7字柄vs 直手柄etc.
我建議你去行山舖行個圈,試下比較下,再買支啱心水。
一支好的行山杖可以用好耐,我自己嗰支都陪我行佐幾次毅行者。

珍珠宮

象牙宮

ttjl7 發表於 15-11-4 23:12
玫瑰晚好:salomon大約幾錢對
早晨呀 !
好似有8百幾至千幾唔同款,不過我地會買GORE TEX, 上個月買左對75折後9百幾。

象牙宮

Lorican 發表於 15-11-5 03:44
我著 salomon,個地少少濕就好跣。

會帶行山杖,毛巾,水,帽,一般藥物,蚊怕水,無比敵,糖,香口膠。
行商場好滑地磚試過有小小跣,得別係著舊左的,但行山試過落雨倒水咁行沙石路又無事。

禁止訪問

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

引用:Quote:ttjl7 發表於 15-11-4 23:12 玫瑰晚

原帖由 mercurycc 於 15-11-05 發表

早晨呀 !
早晨:去8吓先,謝謝你

mercurycc    發表於 15-11-5 11:01

男爵府

行山鞋--Lafuma

足夠水
乾糧或energy bar
小型急救用品
難行的路線會帶行山仗

太陽眼境
扇(夏天用)
蚊怕水
止癢蚊膏
毛巾
對講機