烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

euyuet 發表於 15-12-1 13:13
你又嚟話好 我真係會毒發架, 你知啦,聖誕好多派對⋯⋯要整餅架嘛

...
咁意思就係要你買啦,聖誕節好忙架,好多餅乾要做啊,冇佢幫手唔得架

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:想買廚師機,有冇用家可以分享Bosch or kenwood 好處

Kitchen aid 打麵粉一定唔掂,我而家用 p 仔打麵團。

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

引用:Quote:euyuet+發表於+15-12-1+13:13+你又嚟

原帖由 catcatmak 於 15-12-01 發表
咁意思就係要你買啦,聖誕節好忙架,好多餅乾要做啊,冇佢幫手唔得架
...
你記唔記得幾銀

男爵府

引用:Quote:原帖由+catcatmak+於+15-12-01+發表

原帖由 euyuet 於 15-12-01 發表
你記唔記得幾銀
嘻嘻我今年初先買部機,所以跟機就係呢支漿啦

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由+euyuet+於+15-12-01+發表你記

原帖由 catcatmak 於 15-12-01 發表
嘻嘻我今年初先買部機,所以跟機就係呢支漿啦
咁聖誕節叫你c6送新配件比你做聖誕禮物, 唔使佢諗, 今年做個細心的c9

男爵府

引用:Quote:原帖由+catcatmak+於+15-12-01+發表

原帖由 euyuet 於 15-12-01 發表
咁聖誕節叫你c6送新配件比你做聖誕禮物, 唔使佢諗, 今年做個細心的c9

...
咁我要送番d咩俾佢我知啦用新配件煮大餐俾佢啦!好著數

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:想買廚師機,有冇用家可以分享Bosch or kenwood 好處

都係我唔好!霸左個貼講新牛油掌!

罪過!你們就要快快交功課喇!

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我用開kenwood,比我再買我會選擇Bosch m8,如果你地有留意既話,就會發覺距地既movement係唔同,kenwood既movement學商用打麵糰機,幅度無bosch甘大,而m8和m5運動軌跡大致相同,但以幅度計明顯m8大好多,這種movement是需要有一定的power和扭力,我敢肯定如果要以最快時間打出最靚既薄膜,非m8莫屬,出薄膜唔難,但要做出手套膜就最好拉伸麵團時有一定的幅度,這是我個人見解。

珍珠宮

大廚勳章

kenstin 發表於 15-12-2 12:38
我用開kenwood,比我再買我會選擇Bosch m8,如果你地有留意既話,就會發覺距地既movement係唔同,kenwood既 ...

very convincing sales pitch
我估 M8 嘅 設計工程師 會認同你嘅諗法 ....
但畢竟 , B 仔 副 "偈" 同 Kenwood 好唔同 ....
Kenwood 係 belt drive
B 仔 係 gear drive

究竟 事實是否 真的如 閣下 所推測的呢 , 不妨嚟過測試 .....
我諗 最好 係 阿"蛇" alfred 同 leungkwok2013 嚟一次 "矛盾對決" 吧
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

引用:都係我唔好!霸左個貼講新牛油掌!罪過!你

原帖由 alfreday 於 15-12-01 發表
都係我唔好!霸左個貼講新牛油掌!
阿蛇, 你快啲番去我Bosch 個post 度出帖引發大家開機啦

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

引用:我用開kenwood,比我再買我會選擇Bosch+m8

原帖由 kenstin 於 15-12-02 發表
我用開kenwood,比我再買我會選擇Bosch m8,如果你地有留意既話,就會發覺距地既movement係唔同,kenwood既 ...
我用Bosch 拉到手套膜真係會好開心架

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

引用:Quote:kenstin+發表於+15-12-2+12:38+我用

原帖由 khman 於 15-12-02 發表
但畢竟 , B 仔 副 "偈" ...
khman, 估不到又相遇
你好

khman    發表於 15-12-2 21:40

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

khman 發表於 15-12-2 17:44
但畢竟 , B 仔 副 "偈" ...
Kenwood 係唔係belt drive我唔清楚,但空間咁細有需要用belt drive咩?我純以眼見到既movement來做判斷,無去細心研究距地裡面係物東東,而我也只以打家用量的麵團作為比較,其他功能不在考慮之列。如果要比較的話,請不要單這兩個牌子,請把m8和m5或不同型號視作不同的機器來衡量。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至