婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆:lemonlemoncc 的帖子

你奶奶連自己仔女都唔想理。你要佢理你呢個仔的仔。。。。算把啦!其實人地都表現出唔想同你地太close你又何苦呢。

大宅

BK Milk勳章

一邊排育嬰院,一邊請工人吧

咁你99份人係咁,唔係對你特別差就得啦!

男爵府

引用:我都高齡先有bb,+因為先生有問題要做人工懷

原帖由 lemonlemoncc 於 16-01-03 發表
我都高齡先有bb, 因為先生有問題要做人工懷孕先得, 做了兩次成功左洗左好多錢又因為想專心 療程辭左份工, ...
佢唔理仲好啦!你可以自己話曬事點湊。

男爵府

畀面勳章

回覆:難得有左, 但99好冷淡

唔係個個99都恨抱孫架,佢又無叫過你生,係你兩公婆自己要生,關佢咩事姐,你早知佢冷淡仲好,起碼自己早啲諗辦法攪掂bb出世後安排,同埋99係無責任要照顧埋你同bb架,快啲請陪月好過啦!

子爵府

引用:唔係個個99都恨抱孫架,佢又無叫過你生,係

原帖由 aptcan 於 16-01-04 發表
唔係個個99都恨抱孫架,佢又無叫過你生,係你兩公婆自己要生,關佢咩事姐,你早知佢冷淡仲好,起碼自己早啲 ...
我係同佢住的, 而且亦比較難搬出來, 老公係拉仔如果唔理佢佢就無人理, 佢另外兩個仔女都唔多理佢, 層樓係62買落既但無我們名包括99, 佢哥成日想搬返黎住如果我地一走佢一定會返黎住, 我地亦無能力買樓啦, 租樓又大開支依家我無工返更加唔得!

陪月我會請, 但都係頭個個月姐, 我會坐足月等bb過左100日先搵工, 都頂到2,3個月既, 同佢住佢早上9:00 出去飲茶晨運, 買餸, 12:00 零返來就, 之後會上去佢老公姐屋企看看Bb(2歲半)有工人姐姐湊 但佢姐要99每日上去睇下大約留個半鐘, 之後佢就返來訓教, 4,5:00左右就會煮飯

我無問詳情, 老公講得又唔清楚, 只係話佢都會幫下手但都會跟返現在模式生活(飲茶, 訓晏教等⋯)我陀緊3個月心真係寒一寒想起第時bb喊啊, 唔舒服啊都無99理下關心下, 或者我累啊病左都唔好太只意呢個人會理

子爵府

引用:一邊排育嬰院,一邊請工人吧咁你99份人係咁

原帖由 maxifoxy 於 16-01-04 發表

唔會請工人, 我又無工作無謂洗多樣, 我亦唔信工人會好有機心湊, 屋企唔大無容納佢地方

大宅

引用:Quote:原帖由+aptcan+於+16-01-04+發表唔係

原帖由 lemonlemoncc 於 16-01-04 發表
我係同佢住的, 而且亦比較難搬出來, 老公係拉仔如果唔理佢佢就無人理, 佢另外兩個仔女都唔多理佢, 層樓 ...
下⋯⋯⋯⋯⋯
做人呀媽啦
成熟點自強啦
我拒絕奶奶理我
病死都唔需要亦從來冇要求過任何野

大宅

你99對個個仔女都冷淡,即係唔係針對你,你應該安慰才是。
另外,你應該同你老公商量下bb出世後點樣安排。你唔好一霜情願以為99一定幫你湊。

子爵府

引用:99都無理我,不知幾開心可以清靜下生bb係我

原帖由 newspaperhang 於 16-01-03 發表
99都無理我,不知幾開心可以清靜下
生bb係我同老公既事,如果長輩有心我地當然開心,佢地有佢地生 ...
係啊,就係咩都唔關心禁, 但又會比其他人利用, 佢自己啊媽病又比佢細佬點去陪佢去醫院, 佢細佬上左大陸傳道。 佢大仔有唐尿佢老婆之前入左院又話無人係屋企照顧佢99又去左兩星期照顧佢, 有d 無謂要既人又幫, 自己親孫又唔理! 之前初結婚成日叫我地生, 想湊孫, 又話會幫手湊家下又反口

大宅

成日諗住靠奶奶
生仔前應該知道奶奶份人係咁
應該明知,仲心寒咩野?
佢要保留自己生活我覺得好合理
求人不如求己,請工人啦
而且你都可以搵娘家幫手

Jolin_Yuen    發表於 16-1-4 15:22

子爵府

引用:你99對個個仔女都冷淡,即係唔係針對你,你

原帖由 cat_house 於 16-01-04 發表
你99對個個仔女都冷淡,即係唔係針對你,你應該安慰才是。
另外,你應該同你老公商量下bb出世後點樣安排。 ...
禁佢無話唔湊, 但可能都係幫手看看
老公又講得唔清楚, 湊b唔係無人我無返工, 可以湊但等佢大d 我都會返出來工作

男爵府

畀面勳章

所以你更加唔好指意佢會幫你湊啦,你快啲請姐姐好過啦,一係你自己問清問楚你99意思,如果佢講明唔湊,你可以快啲準備,同埋你話你地搬出去會無人理佢,佢又無叫你地理佢,可能佢覺得自己一個仲自在,你都有3個月,都要開始安排bb出世後事情,攪清楚就可有兩手準備!

子爵府

引用:一邊排育嬰院,一邊請工人吧咁你99份人係咁

原帖由 maxifoxy 於 16-01-04 發表

無位比工人住, 初生我都唔放心

子爵府

引用:所以你更加唔好指意佢會幫你湊啦,你快啲請

原帖由 aptcan 於 16-01-04 發表
所以你更加唔好指意佢會幫你湊啦,你快啲請姐姐好過啦,一係你自己問清問楚你99意思,如果佢講明唔湊,你可 ...
唉, 我老公好錫佢媽佢都未必肯啦
我們唔搬得, 搬左會比佢大哥入侵

男爵府

畀面勳章

咁我覺得你都係唔好返工做ftm好過,搬又搬唔到,99又唔多願湊孫,屋企又無位俾工人,咁就自己攪掂佢啦,依個係你bb嚟,當然係你兩公婆負責啦!

大宅

其實有咩入唔入侵,間屋係62留低,大伯都有份啦。 妳99一早講明咪幾好,洗乜心寒。同埋生b唔係應該有晒全盤計劃先的嗎?! 依家先來無99湊搞唔掂

複式洋房

引用:Quote:原帖由 aptcan 於 16-01-04 發表所以

原帖由 lemonlemoncc 於 16-01-04 發表
唉, 我老公好錫佢媽佢都未必肯啦
我們唔搬得, 搬左會比佢大哥入侵
其實大哥都係佢個仔, 我唔知你地經濟狀況, 但正如你想慳錢, 你大伯都想, 同埋字裏行間我看不出來你地係想照顧奶奶而同佢住, 你地都係想有地方住唔使俾錢, 同埋想搵人幫手湊bb, 依個世界好難可以攞盡便宜唔使付出, 自己應該可會自己照顧自己。

子爵府

虎到金來勳章

關心問候呢d係bonus, 唔係話佢係99就應該要做, 唔好對佢有期望, 生小朋友既我兩公婆會盡量諗自己攪得掂先計劃, 始終靠人好易失預算

子爵府

引用:關心問候呢d係bonus,+唔係話佢係99就應該要

原帖由 傻蛋蛋 於 16-01-04 發表
關心問候呢d係bonus, 唔係話佢係99就應該要做, 唔好對佢有期望, 生小朋友既我兩公婆會盡量諗自己攪得掂先計 ...
我明白啊, 我係排中間自小爸媽都錫哥哥, 細佬我好多時候被忽略,我明白人生存自愛係最重要, 只係有點感觸可能懷孕情緒唔好

子爵府

引用:Quote:原帖由+lemonlemoncc+於+16-01-04+發

原帖由 sweetpotatou 於 16-01-04 發表
其實大哥都係佢個仔, 我唔知你地經濟狀況, 但正如你想慳錢, 你大伯都想, 同埋字裏行間我看不出來你地係想照 ...
我老公想照顧99, 佢好錫佢既, 我就一般始終覺得佢事事冷淡, 我病佢都無咩關心, 所以我都會禁對返佢, 當然佢有事有病我都會理佢但唔會放棄份工湊佢, 倒屎倒尿個d 囉!

佢哥年輕未唐尿時都唔多理屋企多年無比家用, 最多都係間中比$500, 99都唔多錫佢, 佢唐尿都係近呢幾年, 之前未病又一蚊都唔儲, 依家病想返屋企住? 佢住左就唔會比家用, 仲要99照顧佢(要洗腎) 之前話過返黎, 62在生時reject 左

依家話病無工作, 依賴老婆同外家每月幫佢交$8000租, 同生活費生著禁既仔真係無言⋯

我會再同99傾唔會迫佢湊、 我地亦會請陪月, 及搵社區保母幫手, 冷眼旁觀3年佢係咩人心裡有數, 我只係感觸啊b無麻麻錫, 老公有個禁既啊媽

首頁
12345...6

尾頁

跳至