自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

miffyv3688 發表於 16-1-26 11:42
回覆 大笑姑娘 的帖子
未問佢, 佢已經自己講咗話打算留喺香港醫了.......

工人九成就想在香港醫
去醫院看病... 當年假? 病假? 还是有冇工人, 不影響到你家庭日常操作?

工人九成就想在香港醫....

不過也有方法, 完約不續。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

回覆:菲傭危疾

睇你地咁講,請工人都幾麻煩

大宅

畀面勳章 育兒性格勳章

回覆 333s 的帖子

都幾大影響架, 我朋友兩公婆都要返工, 間唔中仲要出外公幹, 對仔女仲細都幾依賴工人姐姐架, 而家咁情況就真係有D難搞嘅
始終日對夜對都有感情, 佢有病就馬上唔理佢又好似太冷血, 但假設做完手術之後返我朋友屋企休養, 又好似無啦啦又照顧多個人咁, 所以而家佢都仲頭痛緊, 逐樣拆掂佢

大宅

畀面勳章 育兒性格勳章

回覆 she007 的帖子

直情係啦, 好彩我唔使請咋, 而家都戥我朋友煩呀!

伯爵府

引用:回覆 333s 的帖子都幾大影響架, 我朋友兩公

原帖由 miffyv3688 於 16-01-26 發表
回覆 333s 的帖子

都幾大影響架, 我朋友兩公婆都要返工, 間唔中仲要出外公幹, 對仔女仲細都幾依賴工人姐姐 ...
我朋友試過, 佢姐姐要求一筆錢出去住直至完約

公爵府

引用:Quote:原帖由 miffyv3688 於 16-01-26 發表

原帖由 wife 於 16-01-26 發表
睇吓姐姐張約幾時到期,勸佢早d返去同家人聚吓好d, 靠份勞保喺香港都醫吾到佢d咩!

...
傻啦!醫病緊要過團聚呀!
我家姐姐都係cancer呀,佢發現唔妥,我哋俾錢佢私家做晒檢查攞晒報告(診所做,有幫佢買危疾都冇得claim),confirm左,佢開頭想返菲律賓醫。ok,我哋諗住照俾長期服務金佢,跟住佢叫人問嗰邊做手術幾錢,又聽人講香港做手術好好多,跟住咪要留返係度囉!
因為有晒報告,所以好快排到俾佢做手術,好彩係第一期,不過仲要化療。
我哋已請多一個姐姐,因為驚佢化療時不單做唔到嘢,仲要我哋照顧返佢就大鑊了!仲要諗第時仲續唔續約等等,煩死!

公爵府

引用:回覆 333s 的帖子都幾大影響架, 我朋友兩公

回覆 333s 的帖子

都幾大影響架, 我朋友兩公婆都要返工, 間唔中仲要出外公幹, 對仔女仲細都幾依賴工人姐姐 ...
係呀!我家工人姐姐跟住要化療,最怕個個唔係屋企佢發生咩事,所以宜家唯有暫時請多個

大宅

畀面勳章 育兒性格勳章

回覆 littledot 的帖子

咁你要負責晒所有錢??

公爵府

引用:回覆 littledot 的帖子咁你要負責晒所有錢

回覆 littledot 的帖子

咁你要負責晒所有錢??
係呀!叫做好彩係佢做嘅手術係淨收$100一日,如果佢係做通波仔嗰啲?公立都要over10萬,點俾?
不過成日要陪佢出出入入醫院都好真係好晒時間!

象牙宮

miffyv3688 發表於 16-1-26 11:58
回覆 333s 的帖子

感情 vs 荷包+現实. 自行衝量自己的能力吧。
非我出$, 我大可以說別人冷血, 無情。我就....有多偉大就大偉大。 鬼唔識。
當用我的銀紙, 就另一圖面。 對不? 好好想吧。自己處境。听自己內心声。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

littledot 發表於 16-1-26 12:16
係呀!我家工人姐姐跟住要化療,最怕個個唔係屋企佢發生咩事,所以宜家唯有暫時請多個
...

暫時請多個, 每用支出多少?你經濟上 okay? 沒有負債, 供樓? 你家庭多少人? 几个人工作?

理性討論交流者。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

大把工人就係諗住嚟香港醫病. 求其搵個水魚落搭就用埋公共醫療福利, 政府醫癌成本都唔平, 僱主又要俾人工, 食住, 仲要照顧埋佢. 本來諗住幫輕屋企, 反而變為增加負擔.
當然僱主都係打工仔,負擔唔好咁重皮醫藥費, 但為乜法例要僱主生養死葬? 明搵納稅人笨.

hsbc005    發表於 16-1-26 18:02
333s    發表於 16-1-26 12:52

象牙宮

littledot 發表於 16-1-26 12:38
係呀!叫做好彩係佢做嘅手術係淨收$100一日,如果佢係做通波仔嗰啲?公立都要over10萬,點俾?
不過成日要 ...

fyi.
單一通波仔, 一條是35,000 公主醫院。
沒計其它。

吹水就...

理性討論交流者。

象牙宮

Jnam 發表於 16-1-26 12:45
大把工人就係諗住嚟香港醫病. 求其搵個水魚落搭就用埋公共醫療福利, 政府醫癌成本都唔平, 僱主又要俾人工, ...

現实是現实
吹水又是另一个。。。

理性討論交流者。

象牙宮

JohnKeats 發表於 16-1-26 12:07
我朋友試過, 佢姐姐要求一筆錢出去住直至完約

要求一筆錢出去住? 你朋友就此被工人...

出去住? 和工作毫冇关系。

理性討論交流者。

侯爵府

引用:回覆 大笑姑娘 的帖子未問佢, 佢已經自己講

回覆 大笑姑娘 的帖子

未問佢, 佢已經自己講咗話打算留喺香港醫了.......
仲有幾耐完約?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:littledot 發表於 16-1-26 12:38 係

原帖由 333s 於 16-01-26 發表
fyi.
單一通波仔, 一條是35,000 公主醫院。沒計其它。
所以唔好請年紀咁大同太肥。。。。。 高危

放下自在

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我有同事曾經試過呀,佢果次咁啱同工人續約,

原帖由 OKOK123 於 16-01-26 發表
我有同事曾經試過呀,
佢果次咁啱同工人續約,
但未續保險,
我想問,咁嘅情況,如果對方家屬要求運返菲律賓先葬,僱主係咪都要照俾?

象牙宮

cattz288 發表於 16-1-26 13:00
所以唔好請年紀咁大同太肥。。。。。 高危

你的風險菅理值得大家仿傚
風險菅理, 和个人荷包有很大关系。

胖至步行慢人一步.... 有人請哩。

港人什么都要快, 無時間, 求其選就是。

唔好請年紀咁大同太肥, 會不也被人插死.... 平等, 公平, 人權, 年齡。???

理性討論交流者。

象牙宮

milky_red 發表於 16-1-26 13:06
我想問,咁嘅情況,如果對方家屬要求運返菲律賓先葬,僱主係咪都要照俾?
...

good question.
家屬多數不會....因為家屬要花錢。 推理來說。
怕是有政党+工會專搞事。攻擊雇主就多。無人唔知吧?
agent 怎么說。

有工人家屬 contact.... 通知.
火化, 还是處理灰... 雇主帶回家供奉??? 煩呀.... 我都無時間打听怎處理工人后事。
有冇高人指示?

理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至