自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

我打左去政府診所問 無得約時間要去排隊
早上派30個 下午派20個
我都諗緊 佢地係健康院來 有無得驗尿/血同照呢 會點評估呢
平時去健康院d nurse都已好求其 去到排餐c 原來都係求其既 不如去私家

大宅

吓...咁應該點呀?!
我兩個仔食雀巢大架!
係咪去門診排隊,係咪拎完"籌"就一定要即日睇架?快d話我知啦!thx~~
我係驅魔人媽媽

大宅

我今朝睇完返唻喇....
8:30開始派籌, 9:00開始睇,
1)即刻安排小朋友驗尿,
2)填小朋友既資料,好似問卷咁...
3)入房見護士, 分析高吾高風險
4)個護士話有問題再安排驗血....
我個B凈係做到3個PART, 護士話風險吾大, 又冇病徵, SO...咁就走得喇...如果日後仍問題可以返去睇多次....
....都幾求期....但冇事就算啦......其他MAMI有冇其他經歷?分享下呀!

原文章由 clc_ivy 於 08-9-23 11:04 發表
吓...咁應該點呀?!
我兩個仔食雀巢大架!
係咪去門診排隊,係咪拎完"籌"就一定要即日睇架?快d話我知啦!thx~~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有d嘜野病徵, 我女食雀巢大, 食咗4年, 唔知有冇問題.

原文章由 klam 於 08-9-23 12:28 發表
我個B凈係做到3個PART, 護士話風險吾大, ...

大宅

我今早去9時半到東區醫院,之前醫院自己都未搞得清,其他人有紙都未知怎樣處理,後來弄了一會才通知那位有門診信的去那裡,而我仔就冇得看,要看門診先,於是去到筲箕灣診所,又話今天滿額,要拿都只是星期四下午才有籌,手中亦沒有出世紙正本,都不知怎樣

後來致電至灣仔貝夫人,他們的服務好多了,今天下午2時半安排接見小朋友,居然不用去等拿籌,只問我小朋友的身份証號碼作預約,我不夠2時已到,不到2時半我已完成驗尿的手續,然後寫紙比我去東區院醫,3時半到東區醫院,做預約抽血手續,最快都要待星期四早上,但由於小朋友四及五在校都有活動,所以現在我預約在下星期一早上,但有一個極不好的問題是要我兒請假不上學(弄得我要不斷安撫兒子,因他很緊張番學),護士說他們只做早上,不做下午,如果那天星期一早上沒有位做x光,我又要同仔仔請多一天假再去,他們的安排真麻煩。

請問有冇人去東區醫院檢查是可以下午去的,因我兒仍在投訴,弄得我很煩。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 lingchuling 於 08-9-23 18:38 發表
我今早去9時半到東區醫院,之前醫院自己都未搞得清,其他人有紙都未知怎樣處理,後來弄了一會才通知那位有門診信的去那裡,而我仔就冇得看,要看門診先,於是去到筲箕灣診所,又話今天滿額,要拿都只是星期四下午才有籌,手中亦沒有出世 ...

lingchuling,

我好明白你既煩惱,但更覺得你要解釋比囝囝知道做呢個檢查既重要性。

另外,醫院唔係只服務今次毒奶事件既受害人,仲有好多其他病人要照顧,每樣檢查/服務都有本身既安排。今次毒奶事件醫院要額外安排人手,做好多調動,做家長既緊張自己小朋友之餘,都要體諒下啦!!

大宅

我小朋友今朝去咗診所check 話 urine 內有protein, 明天要再到 QM check?
QM打咗電話比我話明天的checking包括驗尿, 抽血, 照Ultra sound and 見醫生.

原文章由 YuYuMother 於 08-9-23 19:59 發表

lingchuling,

我好明白你既煩惱,但更覺得你要解釋比囝囝知道做呢個檢查既重要性。

另外,醫院唔係只服務今次毒奶事件既受害人,仲有好多其他病人要照顧,每樣檢查/服務都有本身既安排。今次毒奶事件醫院要額外安排人手,做 ...

大宅

請問
1.係要去排籌定係可以打電話預約?
如果無得預約,可唔可以我自己去排隊攞籌先,然後先帶bb出去呢

2.如果bb係得幾個月大,點樣驗尿架

[ 本文章最後由 2bbma 於 08-9-24 15:11 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章

klam,

我都係尋日帶細囝去(大囡要番小學所以未帶佢去住), 貪第一日應該少人d卦, 結果真係, 8:30我係筲箕灣仲係大約得6個人左右, 大致程序同你一樣.

亞囝驗小便"摘界", 個護士話可以番屋企睇定點, 如有事可再番黎, 但我心諗, 與其係咁, 不如一次過驗清楚d, 所以經健康院轉介今早再上東區醫院, 上到醫院程序係,
1) 做問卷(同評估o個份差唔多, 但details點)
2) 度高, 磅重, 量血壓
3) 抽血
4) 做ultrasound
5) 見醫生

佢地話有報告會通知(無論有冇事), 如有事就要排期覆診.

btw, 今日同老公兵分兩路, 適逢亞囡停課, 點知老公話去到健康院(筲箕灣)已經冇晒今日既籌(時間大約係8:20到達), 好似話好多都係尋日黎到冇位所以派左今日既籌, 岩岩頭先打去問有冇得預約, 佢地話有, 但呢個星期已full晒, 依家book左7/10(二)早上.

但有得電話預約點都好過去到先話冇晒籌既

原文章由 klam 於 08-9-23 12:28 發表
我個B凈係做到3個PART, 護士話風險吾大, ...

男爵府

我都想知bb點驗尿~

男爵府

THANKS

伯爵府

好媽媽勳章

2bbma,

你試下打去問有冇得電話預約先吧(要有耐性啊, 電話長期不通), 好過去到時冇晒位, 你順便問下若係bb點驗we we, 因為我見多數去既都係已識行識走, 所以比較容易取尿本...

原文章由 2bbma 於 08-9-24 15:06 發表
請問
如果無得預約,可唔可以我自己去排隊攞籌先,然後先帶bb出去呢

大宅

我都無見過手抱 bb 喎, 所以唔知佢哋點驗we we, 但可以姑娘在我攞籌時,話係屋企留定we we.

我都係今朝9:00自己去攞籌,要帶出世紙,or 學生手冊,約咗10:15am,
我返屋企帶小朋友去, 10:45 離開.

請問要到醫院詳細檢查的小朋友,抽血抽得多唔多呀?
小朋友係咪多數都喊?

原文章由 sarahlee 於 08-9-24 15:36 發表
2bbma,

你試下打去問有冇得電話預約先吧(要有耐性啊, 電話長期不通), 好過去到時冇晒位, 你順便問下若係bb點驗we we, 因為我見多數去既都係已識行識走, 所以比較容易取尿本...

...

男爵府

我細囡今朝去了貝夫人健康院做評估, 她得23個月大, 姑娘會用尿袋替bb取尿樣本, 如果是男嬰會容易d, 女仔比較痳煩, 整個過程bb唔會痛, 但有點不適, 始終有d野貼住下體唔舒服. 其它程序跟bk mami 所說差不多.

原文章由 ivy_lau 於 08-9-24 15:33 發表
我都想知bb點驗尿~
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

男爵府

sarahlee,

我仔仔明天早上到東區醫院抽血驗查, 請問整個過程需時多久??

原文章由 sarahlee 於 08-9-24 15:29 發表
klam,

我都係尋日帶細囝去(大囡要番小學所以未帶佢去住), 貪第一日應該少人d卦, 結果真係, 8:30我係筲箕灣仲係大約得6個人左右, 大致程序同你一樣.

亞囝驗小便"摘界", 個護士話可以番屋企睇定點, 如有事可再番黎, ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]

男爵府

我諗間間評估中心做法不一樣, 好似港島區只有筲箕灣和貝夫人, 筲箕灣必需親身帶同bb出世紙登記, bb可以唔洗去, 但貝夫人可以電話預約, 然後帶埋bb出世紙應診. 所以, 要視乎你住果區健康院做法, 最好先打電話問清楚.

大家記得出世紙要正本, 副本唔show 你.

請問

男爵府

我諗間間評估中心做法不一樣, 好似港島區只有筲箕灣和貝夫人, 筲箕灣必需親身帶同bb出世紙登記, bb可以唔洗去, 但貝夫人可以電話預約, 然後帶埋bb出世紙應診. 所以, 要視乎你住果區健康院做法, 最好先打電話問清楚.

大家記得出世紙要正本, 副本唔show 你.

請問

伯爵府

好媽媽勳章

加油站,

咦, 我就健康院或東區都要正本出世紙/正本身份證, 佢地話學生手冊唔得喎....

我細囝去東區就抽左唔太多血, 大約係一個針筒"蓋"咁上下多咋, 今朝東區既小朋友又唔係太多人喊咋(包括我細囝), 就算喊都好快收聲, 護士會幫佢地搵好血管先抽血, 同埋抽完會有粒瑞x糖俾佢地.

原文章由 加油站 於 08-9-24 16:03 發表
我都無見過手抱 bb 喎, 所以唔知佢哋點驗we we, 但可以姑娘在我攞籌時,話係屋企留定we we.

我都係今朝9:00自己去攞籌,要帶出世紙,or 學生手冊,約咗10:15am,
我返屋企帶小朋友去, 10:45 離開.

請問要到醫院詳細檢查的小朋友,抽血抽得 ...

伯爵府

好媽媽勳章

paltiBB,

已覆你pm, 但都post出黎, 等其他媽咪有個預算吧,

整個過程, 大約二小時左右吧, (我8:30到, 約10:45左右搞掂)

btw, 岩岩下午打去筲箕灣健康院, 依家都可以電話預約咯, 但要有耐性咯, 因電話長期不通啊....

原文章由 paltiBB 於 08-9-24 16:19 發表
sarahlee,

我仔仔明天早上到東區醫院抽血驗查, 請問整個過程需時多久??

[ 本文章最後由 sarahlee 於 08-9-24 16:37 編輯 ]

大宅

sarahlee,
你都好呀, 叫做驗哂, 我個case咁求其, 都吾知做吾做多次好(搵私家)
原文章由 sarahlee 於 08-9-24 15:29 發表
klam,

亞囝驗小便"摘界", 個護士話可以番屋企睇定點, 如有事可再番黎, ...

首頁

尾頁

跳至