時政擂台

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

見新聞, 其中真係有平時係街市賣野的商戶

男爵府

回覆:cattydoggie 的帖子

無辦法啦!你地當初投票俾支持領匯上市既民建聯,有乜辦法啫!

係架,加租由萬五變六萬,冇錢真係唔好開檔呀呵!羊毛出自羊身上,你咁有貴氣,樓下街市咁cheap邊配得你起?梗係要去一田或者西田啦!

加到六萬有邊個租得起呢?果六萬租又係邊個度賺返來呢?

wingwingc1234    發表於 16-2-23 01:33
sylviaccy    發表於 16-2-23 00:50
fungling1314    發表於 16-2-22 23:32
jezca    發表於 16-2-22 22:40
yuen-yuen    發表於 16-2-22 16:12
leokkc    發表於 16-2-22 14:24
cssmandy    發表於 16-2-22 12:52
小靜~    發表於 16-2-22 12:51
WongPigPig    發表於 16-2-22 11:12
bearbrick1102    發表於 16-2-22 10:35
KCMAMA    發表於 16-2-22 10:11

大宅

引用:無辦法啦!你地當初投票俾支持領匯上市既民

原帖由 Sharon886 於 16-02-21 發表

係架,加租由萬五變六萬,冇錢真係唔好開檔 ...
到加完租d菜價貴左佢又嘈啦

男爵府

引用:Quote:原帖由+Sharon886+於+16-02-21+發表

原帖由 wlkilda 於 16-02-21 發表
到加完租d菜價貴左佢又嘈啦
到菜價加到飛天時民建聯又話出來爭取減價,跟住佢又會話民建聯真好,又幫我爭減價又派餅派油俾我,仲同我握手添!

民房

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208087534084648&set=gm.736837613117002&type=3&theater豬既智慧可以有幾「極品」?連「羊毛出自羊身上」都唔知

子爵府

我住天水圍區,經領滙活化區內街市後,行街市買野乾淨舒服好多,D野又5覺佢貴左,有D食物仲平過元朗舊街市,其實,我寧願買嘢貴D,好過以前的街市濕濕滑滑又悶侷擠迫,每次買完野,我對鞋都汚糟到死又一陣味。

作為消費者,我是支持領滙管理街市商場。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:https://www.facebook.com/photo.php

原帖由 hello_bcbc 於 16-02-21 發表
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208087534084648&set=gm.736837613117002&type=3&theater豬既 ...
你專登入來,通知 樓主 …樓主俾人網上公審?

男爵府

這個問題, 之前已經充分討論過, 點解又有人再攞出黎講? 反對領匯上市嘅人, 唔該自己了解一下經濟學嘅基本智識先再講啦.

民房

林中鳥 發表於 16-2-21 21:03
這個問題, 之前已經充分討論過, 點解又有人再攞出黎講? 反對領匯上市嘅人, 唔該自己了解一下經濟學嘅基本 ...
其實近20年已經好多學者指出經濟學係只有參考價值因為經濟學既前切係所有人都用理性處事, 問題人係感情生物, 如果所有情況都硬套經濟學, 一定撞版

街市vs領展, 正正就係一個典型例子, 新街市係設施好左, 但唔少人想保留街市係為左人情味

然而,人情味呢d野係咪完全無價值, 定係因為因為經濟學仲未能夠為佢估值而忽略左佢既重要性呢, 做商業計劃時, 只係計算量化到既利益,無去計算當地市場既文化,係唔少大project胎死腹中既原因

補充內容 (16-2-21 21:43):
然而, 不滿已經存在, 罷市已經發生, 只係怨人搞事而唔去解決問題, 同青咪一樣

複式洋房

Sharon886 發表於 16-2-21 16:44

係架,加租由萬五變六萬,冇錢真係唔好開檔 ...
六萬一個月?!
唔係掛...

男爵府

依家在長發街街市搞緊罷市嘅人係為了你所講嘅人情味? 咪講笑啦!

洋房

回覆:Sharon886 的帖子

洋房

遲D如果俾無良商戶系咁加租到時要乜都買唔到!!小商戶都唔想做,到時都系得百佳果d都系無得揀!不過我就唔信領剪佢地既手法!我話就一定加硬租

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:林中鳥+發表於+16-2-21+21:03+這個問

原帖由 Bosschu 於 16-02-21 發表
其實近20年已經好多學者指出經濟學係只有參考價值因為經濟學既前切係所有人都用理性處事, 問題人係感情生 ...
而家已經加左租

而且就算唔加租,就代表賣既野會平

琥珀宮

畀面勳章

引用:依家在長發街街市搞緊罷市嘅人係為了你所講

原帖由 林中鳥 於 16-02-21 發表
依家在長發街街市搞緊罷市嘅人係為了你所講嘅人情味? 咪講笑啦!
長發街街市既人好有人情味?係咪佢地賣既野特別平定送好多野?做生意喎

複式洋房

引用:我住天水圍區,經領滙活化區內街市後,行街

原帖由 KCWO 於 16-02-21 發表
我住天水圍區,經領滙活化區內街市後,行街市買野乾淨舒服好多,D野又5覺佢貴左,有D食物仲平過元朗舊街市 ...
有錢人就去market place同citysuper買餸啦, 使乜紆尊降貴去街市啊?

問題唔係個街市係咪靚左, 問題係世上無免費午餐, 佢做完呢啲嘢就只會不停加租, 商戶不停加價, 直至市民頂唔住商戶執笠!市民生活只會百上加斤, 老實平價舖執晒, 到時你冇錢嗰時想揀返去平價街市買餸嘅機會都冇埋!

以下節錄自 http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160215/mobile/bkn-20160215094836420-0215_00822_001.html

不少街坊因街市罷市而需步行40分鐘轉往荃灣楊屋道街市買餸。在長發邨居住廿年的方女士指,早在新年前已知街市罷市,故作好心理準備,但因需返工,要去其他地方買餸感非常不便。她又指長發街市的價格一直都比較貴,一條同重量的魚比其他地方貴10多元,若轉管理公司後,商戶可能加租,擔心餸價會更貴。

胡先生指較少光顧長發街市,多數只買包點,現時波蘿包只需3元,若加租後包價上升,擔心屆時「食唔起」。曾女士亦批評領展,外判工作致令商戶加租,令小商戶難以生存,故非常支持商戶罷市對抗。

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+KCWO+於+16-02-21+發表我住天

原帖由 迷你冰 於 16-02-21 發表
有錢人就去market place同citysuper買餸啦, 使乜紆尊降貴去街市啊?

問題唔係個街市係咪靚左, 問題係世上 ...
即係唔加租商戶都已經賣得貴過人囉,仲話人情味

洋房

Sharon886 發表於 16-2-21 19:38
到菜價加到飛天時民建聯又話出來爭取減價,跟住佢又會話民建聯真好,又幫我爭減價又派餅派油俾我,仲同我握 ...民建聯最無恥!!

複式洋房

回覆:littlesister 的帖子

唔係要買人情味, 而係合理嘅價錢, 例如如果一個菠蘿包因為領滙加租而賣到20蚊, 而你嘅人工冇加過, 咁你係咪仲覺得對你冇影響??

當然你可以撐話自己唔食菠蘿包。

問題係整體街市物價可能因為加租而高左好多, 到時你就喊都黎唔切, 返去你嘅citysuper同market place買嘢啦!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 迷你冰 於 16-02-21 發表有錢

原帖由 littlesister 於 16-02-21 發表
即係唔加租商戶都已經賣得貴過人囉,仲話人情味
試下俾少一個崩,睇下有無人情味?

首頁
12345...11

尾頁

跳至