懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:marykk 的帖子

見到咁多同路人,好像同病相憐咁,但願bb在天國享永生,無痛苦

男爵府

引用:Quote:原帖由 bbcmp 於 16-05-10 發表話埋

原帖由 ray0929 於 16-05-11 發表
真係恭喜你,你既經驗對我好有用
因第二胎有基因病既關係,陀住第三胎時亦去左Dr Lau度做nifty。

記得做人流一年後當日,係屋企唸起細b,唸起自己一年前仲陀住佢,係醫院,診所,一幕一幕係我腦海裡面出現。當時真係好傷心好難過,亦好掛住佢,唸住係bk度出個post,一路打一路喊。

期間,竟然收到Dr Lau醫務所姑娘既電話,通知我細細b nifty報告一切正常(真係好似做戲咁)。當然,當時我都仲係好傷心,因為真係好掛住細b,不過收到個個電話確係令我放下心頭大石,因為之前真係覺得好大壓力,好驚細細b都可能係個唔健康既寶寶。

記得當日自己係個post度寫,雖然個天封左我道門,但亦感恩佢為我開左隻窗。jm,希望在人間,希望個天都好快為你開返隻窗。祝福你!

洋房

引用:Quote:原帖由 ray0929 於 16-05-11 發表真

原帖由 bbcmp 於 16-05-11 發表
因第二胎有基因病既關係,陀住第三胎時亦去左Dr Lau度做nifty。

記得做人流一年後當日,係屋企唸起細b,唸 ...
請問你引產由入院到出院用左幾耐?由塞藥到BB出黎由幾耐,同埋要帶咩去?

男爵府

引用:Quote:原帖由 bbcmp 於 16-05-11 發表因第

原帖由 ray0929 於 16-05-11 發表
請問你引產由入院到出院用左幾耐?由塞藥到BB出黎由幾耐,同埋要帶咩去?

...
我當時去廣華做,一朝早8:45就要到,等左一輪終於見到姑娘,佢都係解釋返要點做,程序係點,安慰下我咁(因為我都係忍唔住,未接受到自己bb好快就要離開我),之後有個助理帶左我同老公上病房。安頓好後,老公就要離開。

下午一點幾開始塞藥,印象中係每3小時塞1次,一日最多塞5次,5次都唔出就要第2朝再黎過。感恩我塞到第3次就開始陣痛,晚上11點細b就出黎了。一切好順利,第2日下午我就要求出院了,好想離開個個地方。

其實都係帶的日用品,牙刷牙膏紙巾濕紙巾拖鞋m巾冲洗器個的,無咩特別

侯爵府

JOJOVIVI 發表於 16-5-11 12:37
見到咁多同路人,好像同病相憐咁,但願bb在天國享永生,無痛苦

總要向前看,大家都要加油!

洋房

引用:Quote:原帖由 ray0929 於 16-05-11 發表請

原帖由 bbcmp 於 16-05-11 發表
我當時去廣華做,一朝早8:45就要到,等左一輪終於見到姑娘,佢都係解釋返要點做,程序係點,安慰下我咁(因 ...
你好呀,我仲想知係公立醫院引產收費係點計

侯爵府

ray0929 發表於 16-5-14 20:29

我嗰時係$100蚊日
乜都包哂

男爵府

引用:Quote:原帖由 bbcmp 於 16-05-11 發表我當

原帖由 ray0929 於 16-05-14 發表
收費同樓上jm樓上一樣,我留左一晚,100埋單。

不過我覺得唔係淨係考慮價錢,當時廣華仲有其他follow-up比到我,而我做之前唔知既,你可以參考下(唔肯定係咪間間公立醫院做法一樣)。

1. 我出院前,做人流前見我安慰過我個個姑娘上病房見過我,問下我各樣那樣情況點呀,問我有無見bb。我之前唔知有見得,結果臨出院前係間姑娘既工作室見左bb成個鐘,同bb及影左的相,不過可惜bb仲連住胎盤個的,所以我無抱到佢

2. 我離開醫院之後,同一個姑娘打過比我跟進過我心理狀況,亦安排我見心理科,我唸住見下都無壞,結果見左輔導員9個月,大約見左4,5次左右。見左個輔導員唔代表以後唸起呢件事對我會無感覺,我仍然會喊會有感受,不過當時確係一個好好機會讓我老公知道我唸緊的咩(我地選擇一齊見輔導員)

3.出院前醫院為我同老公驗血,睇下bb既基因病會唔會黎自我地。

4. 收驗血報告時比左bb既腳印仔比我(之前問我地要唔要),好似仲有相添。當時有信封入住,我老公立即攞左唔過我手,直至現在我仲未有勇氣睇。另外收報告時,問過我地要唔要見遺傳科,不過當時醫生意為應該係細胞分裂時出錯,唔係遺傳問題,所以無去

5.陀第3胎初期醫院跟進得好少少,因著細b既問題,我大約12週前可安排做唐氏,(原本安排13週),另外做結構後,醫生叫我返去check多一次,確保細細b係正常既。去到呢度,我見親既都係顧問/高級醫生,其他基本產檢同其他jm既安排一樣

不過咁,公立醫院當然有公立醫院既問題啦,以下就係唔好既野:
1. 全程生產係自己張床攪掂,無任何支援,只係要生時比個盤你墊住pat pat, 柯亞b落去。講真如果之前未生過,我覺得應該會唔知點做,感覺唔良好

2.講真的醫生姑娘態度ok,但有1,2個助理的態度真係好鬼衰

好長既回覆,希望幫到你啦。你既情況如何?

首頁

尾頁

跳至