自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

淨係識羡慕人地點好點好
你平時出出入入,有冇主動同保安打招呼呀!對人有冇唔該前唔該後呀!阻到人有冇同人講唔好意思呀!
如果冇就唔好羡慕人啦

珍珠宮

lbb813520 發表於 16-7-9 02:37
我覺得日本前線服務態度無以前咁好。
大部份都好有禮貌好熱心,但都有一小部份見你係華人樣態度就會有d 唔 ...

agree! 今次去福岡藥妝店,有 2 間都俾我呢個感覺

但去一間家庭式溫泉旅館,全家老少好人到我地唔好意思

子爵府

ctsang1006 發表於 16-7-9 08:51
但係我地識普通話,亦都無估到佢識普通話,以為佢係日本人,所以一路都係指住用body language係meal點菜, ...

咁真係黒仔遇到咁嘅人,我一定投訴佢!

大宅

有好有壞
我夠見過搭JR有男人特登走去女性專用車箱
有阿婆唔知咩事搭車特登挨住你背脊

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:表面野的確唔錯,有禮貌係會令人舒服但當地

原帖由 彼得兔 於 16-07-09 發表
表面野的確唔錯,有禮貌係會令人舒服
但當地人好大壓力,做好多野都要諗下會唔會令人困擾,就算自己難受都 ...
其實我覺得我自己都係呢類人

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:淨係識羡慕人地點好點好你平時出出入入,有

原帖由 selinako^^ 於 16-07-09 發表
淨係識羡慕人地點好點好
你平時出出入入,有冇主動同保安打招呼呀!對人有冇唔該前唔該後呀!阻到人有冇同 ...
係wo

日本就算問路 d路人都好helpful

香港就...一句唔知就行左去

selinako^^    發表於 16-7-9 13:12

男爵府

小肥兔 發表於 16-7-9 08:19
如果店員真係中國人, 而你又走咁樣投訴, 試想下店主有咩反應? 係店主心中, 兩個都係中國人, 兩個人在異 ...

失禮果個是老細,佢請了個咁樣的店員!日本人同人道歉一定會講失禮曬呢句的!難道姑息一個態度差,做錯事的店員,是正確做法?講真我講日文投訴,店主又知道我係邊個亜州人!

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

沒有完美的民族,一個爛橙,一個已被蟲蛀到千瘡百吼的蘋果,你會揀邊個

子爵府

畀面勳章

ctsang1006 發表於 16-7-9 08:51
但係我地識普通話,亦都無估到佢識普通話,以為佢係日本人,所以一路都係指住用body language係meal點菜, ...
緊系黑你面,人地跟本講日文想做日本人,系要佢講普通話露出佢原來系佢自己都唔鐘意的中國人wow,緊唔高興。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至