想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

樓主一定要好好坐月補身,最重要補好身子迎接下一個bb來臨! 我曾小產兩次,終於第三次成功生到呀b,仔仔剛滿一歲。之前第一次8周停心跳,好快排左出黎,身體恢復得好快。但自己錯在太心急再試,3個月後再有,點知去到16周無端端半夜突然強烈宮縮穿水,雖然bb心跳仍強勁,但長遠好難繼續成長落去。更不幸是隨後要做兩次刮宮先清乾淨,簡直係傷身又傷心,化驗報告又搵唔到咩原因。手術後身體無比虛弱,又要忍受谷奶痛楚但bb已不在這些只有過來人才明白。。。剛好我老公開了鋪頭賣bb用品,我落鋪更是觸景傷情。不過這一切,都要靠自己從陰影裡走出來,企番起身,不放棄希望。結果我用半年時間食中藥調理,成功再有和順利生左呀b。因為經歷過,明白這路不好走,好想鼓勵你,要俾信心自己,同即將來臨既bb!

複式洋房

回覆樓主:

樓主一定要好好坐月補身,最重要補好身子迎接下一個bb來臨! 我曾小產兩次,終於第三次成功生到呀b,仔仔剛滿一歲。之前第一次8周停心跳,好快排左出黎,身體恢復得好快。但自己錯在太心急再試,3個月後再有,點知去到16周無端端半夜突然強烈宮縮穿水,雖然bb心跳仍強勁,但長遠好難繼續成長落去。更不幸是隨後要做兩次刮宮先清乾淨,簡直係傷身又傷心,化驗報告又搵唔到咩原因。手術後身體無比虛弱,又要忍受谷奶痛楚但bb已不在這些只有過來人才明白。。。剛好我老公開了鋪頭賣bb用品,我落鋪更是觸景傷情。不過這一切,都要靠自己從陰影裡走出來,企番起身,不放棄希望。結果我用半年時間食中藥調理,成功再有和順利生左呀b。因為經歷過,明白這路不好走,好想鼓勵你,要俾信心自己,同即將來臨既bb!

男爵府

開心吸收勳章

rc_mama 發表於 16-10-26 00:04
樓主一定要好好坐月補身,最重要補好身子迎接下一個bb來臨! 我曾小產兩次,終於第三次成功生到呀b,仔仔剛 ...

請問你第三次懷孕期間係唔係個個月揾醫生産檢?有冇戴子宮環嗰d?你第二次無左之後等左半年再試?其實我都想, 因為今年32啦,如果再調理一年,我就34先生,我唔想咁遲,所以我想知到多d,等我下次有足夠準備,可唔可以詳細講我知?謝謝你

複式洋房

meichan12001 發表於 16-10-26 09:15

請問你第三次懷孕期間係唔係個個月揾醫生産檢?有冇 ...

我第三次有時係33歲,因為頭兩次無左醫生都搵唔到原因,所以第三次有時都無咩特別野做,只係食中藥同初期多瞓床休息,果然無左先前兩次出現既作小產流啡現象。全程就政府私家兩邊check住,平均個個月都至少睇一次醫生照超聲波。政府好似係連續小產3次先叫慣性流產,我係廣華生既,都無咩特別野安排俾我(助產士小組都無得入)

男爵府

開心吸收勳章

rc_mama 發表於 16-10-26 09:30
我第三次有時係33歲,因為頭兩次無左醫生都搵唔到原因,所以第三次有時都無咩特別野做,只係食中藥同初期 ...

咁有冇同你check子宮頸長度同戴環呀?可唔可以話我知你睇開邊個醫生做產檢?

複式洋房

回覆樓主:

係,我係第二次無左後半年再試,試左兩三個cycle再有的

複式洋房

meichan12001 發表於 16-10-26 09:33
咁有冇同你check子宮頸長度同戴環呀?可唔可以話我知你睇開邊個醫生做產檢?
...

無check子宮頸果d, 也無帶環,因為我出事時,應該子宮頸無開,係無啦啦宮縮穿水,穿得厲害,子宮得番好少水,所以bb難再維持

大宅

我上星期自然流產了,子宮頸無開.自然流產當天照超聲波, 政府醫生話子宮內膜得0.7MM已清,沒有同我驗血CHECK HCG有沒有降到.亦沒有其他野FOLLOW.

今日是流產第11日, 我CHECK驗孕棒仲有2條線, CB 排EGG棒有哈哈笑, 想問大家是否我其實未清好?定係咁快又排EGG?
自然流產後幾多日HCG先清晒?

男爵府

開心吸收勳章

thinant 發表於 16-10-26 10:39
我上星期自然流產了,子宮頸無開.自然流產當天照超聲波, 政府醫生話子宮內膜得0.7MM已清,沒有同我驗血CHECK ...

唔駛擔心,因為hcg要過一段時間先會回落,無咁快跌的,幾多日我就唔記得,但一定唔會流産後1-2星期就無,我諗要一個月掛,因為醫生話過要清晒後4-6個星期先會再黎m

大宅

自然流產後大家幾時會開始排卵呢?

今日我CHECK CLEARBLUE 排卵棒有哈哈笑, 是真的快排卵定係HCG會影響Clearblue排卵棒呢?
各位JM自然流產後幾多日排卵呢?

我真係好想快D中返
同埋大家流產後大約第幾日開始食野補身

THANKS解答

男爵府

開心吸收勳章

thinant 發表於 16-10-26 10:52

今日我CHECK CLEARBLUE 排卵棒有哈哈笑, 是真的快排卵定係HCG會影響Clea ...

我覺得唔好咁急住再有,真係調理返好個身體先,咁急再有怕下次都係咁,寧願比多少少時間調理返好個身體先,通常小x後4-6個星期就會黎第一次m,最後黎夠三次後先再試

大宅

thinant 發表於 16-10-26 10:52

今日我CHECK CLEARBLUE 排卵棒有哈哈笑, 是真的快排卵定係HCG會影響Clea ...

好似話流產後3個月都要避孕喎

我9月時8WK胎停藥流
排清後中藥調理(有坐小月,用薑水沖涼洗頭等)
覺得身體好過懷孕前

俾D時間自己身體調養下
BB好快返你身邊

別墅

樓主,好明白你的心情。我上一胎20周穿水冇咗,搵唔到原因。果陣時,日日以淚洗面⋯⋯而家又啱啱有咗,唯有放鬆心情,希望一切順利。
好好調養身體,小天使很快會回來的!

大宅

回覆 thinant 的帖子

我3 /10 排出組織,11/10 返醫院驗尿仲有懷孕反應,到 20/10 回去覆診再驗已回復正常

別墅

rc_mama 發表於 16-10-26 00:03
樓主一定要好好坐月補身,最重要補好身子迎接下一個bb來臨! 我曾小產兩次,終於第三次成功生到呀b,仔仔剛 ...

我同你小産情況差唔多,係上年3月嘅事。不過bb仲未返黎。。果種痛真係過來人先會明白!

大宅

回覆樓主:

樓主,唔識講咩安慰妳,但最緊要調理好自己身體,我相信bb會在最適當時候番黎我們身邊健康出世,加油

複式洋房

rc_mama 發表於 16-10-26 00:04

請問你睇邊個中醫?可否pm我,謝謝

大宅

KulookFung 發表於 16-10-25 08:26
好呀,麻煩你方便時話我知。真係要學多啲知多啲,下次問吓醫生。

hello, 第一張相係我第一次有左驗.. 第二張相係老公最近驗 (最近我驗個report 唔知放左喺邊, 不過同第一次嗰次名一樣 我對過). "Gardnerella vaginals" .. 你可以問下醫生需唔需要test la..

男爵府

joycelky 發表於 16-10-27 21:30
hello, 第一張相係我第一次有左驗.. 第二張相係老公最近驗 (最近我驗個report 唔知放左喺邊, 不過同第一次 ...

唔該晒你呀!

大宅

KulookFung 發表於 16-10-27 22:55
唔該晒你呀!

唔洗客氣 大家share下information ma

首頁

尾頁

跳至