夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

個名姐...駛唔駛介意, 人都住埋一齊啦, 信唔過不如唔好結婚, 買野兩個AA制 ?

當初我買樓時, 我同老婆無諗過寫邊個名, 最後是但費事煩, 只係寫左我個名. 我覺得大家兩公婆何必咁介意d野係你定我

有時中國人太計較

大宅

原文章由 月希 於 08-11-27 21:22 發表
未買樓..所以唔知..
不過老公一早講過買樓只係寫我同仔仔名

嘩..你老公真係識講野...希望你老公記住自己講過d咩

大宅

我唔會介意. 我買樓嗰時,因為我開緊會,咁個地產揾我簽名,我同佢講我今日唔得閒,你揾我老公,咁不如唔好煩,就咁寫佢個名,費事要佢走兩轉. 後來個地產都同我講,話好小有女人會反而話只係寫老公個名. 我都同佢講,人要變既話,比哂D錢你又如何. 我好多朋友都話我好痴線,不過我老公反而因為呢件事而成日同D朋友講我唔係貪佢D錢. 反而呢件事之後,佢重比張佢出糧既錢比哂我.

大宅

唔洗供又有樓住咪好囉,唔好唔開心~
你要樓先有安全感,咪儲錢買囉,趁市低呀~

原文章由 LatteLatte2008 於 08-11-27 18:12 發表
我未結婚架, 但我男朋友已經講到明話就算結婚後層樓一定唔會加我名, 因為我都無份出錢又無份供...咁我梗係有唔開心啦, 好似無乜安全感, 但我無得怨呀, 我又真係無份出錢! ...

別墅

其實係因為我知要趕住快啲攞屋,個律師問要唔要加我名時,所以我話唔洗,但到依家住咗成年,c6由話買樓到現在,從來都冇講過會寫我名,我都有份比首期,雖然係冇份供,我覺得有啲唔開心啫

伯爵府

冇所謂,因為一旦結左婚,層樓我已經有一半,有冇我名都冇所謂。

p.s.聽d朋友講好似係,若果唔係,都冇所謂,若他朝有日離婚,都可以分佢一半身家,層樓都屬於佢身家既一部份。

子爵府

我又冇所謂啵~
反而c6成日話想加我個名....
又話換樓寫我名....
我都係話唔要,
我又冇份供,
又唔識搵錢,俾我都冇用...
你唔幫我供,我咪死

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我地依+都未有樓,但c6講過日後有ge話會加我個名law.
好似佢份保險咁,佢都寫左我個名.因為佢話俾我ge野,預左我日後都係俾返個仔wor

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我地未買樓,但就無所謂,
如果係香港買樓,我老公乜都唔識,佢一定會加我名(其實財政係我管,我話要買樓,係我考慮加唔加佢名,唔係佢考慮加唔加我名)
如果係Dublin買,法律上我地既財產係共同擁有,in case離婚多數都會判比個女方...

我父母買樓果陣都無聯名ga,係我媽咪名...我爸爸冇所謂wor..

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 mkt 於 08-11-27 22:46 發表
唔洗供又有樓住咪好囉,唔好唔開心~
你要樓先有安全感,咪儲錢買囉,趁市低呀~

係呀係呀...我都係咁諗呀...我會努力儲錢自己買番層樓...

侯爵府

好媽媽勳章

I am poor........ as I use all my $ I earn .....
Some friends teach me to save my $ (my salary) and ask my husband to pay all the expenses.
However, I don't want to do that.
It is because I want to contribute to my family.

原文章由 jennynini 於 08-11-27 17:11 發表

照睇,
你應該幾揾到錢~~

如果冇乜錢既,
一旦離婚,
老公又唔分錢,
可能真係生活都成問題,
佢地著緊,
係因為佢地覺得咁先有保障.

男爵府

結婚前已買咗樓,首期係我地兩個一齊儲既 (老公大份我細份~),供就老公一個人供,但老公亦有寫我個名...

不過我唸如果佢冇寫我個名,我都唔會介意! 因為始終我冇份供樓,但我有份住...我比既細份首期當交租都要啦~~~

男爵府

如果要我幫手供就梗係要加我個名啦
咁如果唔洗我俾$,唔洗我供,
就唔到我介唔介意啦!

首頁

尾頁

跳至