跳至

首頁

尾頁

男爵府

我大女讀緊, 上課時間如下:

上午班: 9:00 ~ 12:00
下午班: 好似1:15 ~ 4:15 (因個女讀上午, 唔係好記得 )
全日班: 8:00 ~ 6:00 (佢有半個學期讀左全日班 )

另雜費分上下學期, 約$2700, 都好貴下架, 每個月都有生日會咁啦 ...

原帖由 hkbc0817 於 09-1-21 01:02 發表
我都報左德寶9月k1,想問下其實有什麼雜費,有預計幾多錢呀???
thx
;-)

大宅

咁即係大約一個月$450 + $100生日會???
都幾貴的.......

原帖由 iris0703 於 09-1-21 09:59 發表
我大女讀緊, 上課時間如下:

上午班: 9:00 ~ 12:00
下午班: 好似1:15 ~ 4:15 (因個女讀上午, 唔係好記得 )
全日班: 8:00 ~ 6:00 (佢有半個學期讀左全日班 )

另雜費分上下學期, 約$2700, 都好貴下架, ...

複式洋房

生日會應係2個月一次喎!!!!!

男爵府

aiya....唔好意思, 打錯tim...

原帖由 piktat 於 09-1-22 09:40 發表
生日會應係2個月一次喎!!!!!

;-)

男爵府

生日會係唔駛錢架...不過時間就係9:00 ~ 11:00

原帖由 hkbc0817 於 09-1-21 20:59 發表
咁即係大約一個月$450 + $100生日會???
都幾貴的.......
;-)

男爵府

我囝囝舊年剛剛在德寶畢業,今年小學一年級,他讀了4年德寶,讀UK的時候是第一年有學卷,這一年學費平了,但質素真的差了很多,是我最不滿意的一年。

原帖由 塵大聞 於 08-12-11 12:42 發表
本來都想報德寶, 因為隔離屋個妹妹都讀得好好, 但因為無學卷, 所以我最終放棄了, 因為同好多朋友傾過, 佢地都覺得有學卷點解唔用, 咁晒, 如果可以承受到貴學費, 不如出去找名校讀 ...

禁止訪問

男爵府

要有好的環境小朋友才可以更加吸收。我最喜歡德寶是雙班主任制,不過這只是我仔讀的時候的情況,現在變了怎樣不知道。

原帖由 annie929 於 09-2-10 17:49 發表
宜家無學卷 真係好d嗎 不過的確k3英文多好多 好似幾好 但好似好唔底 成日感覺小朋友吸唔吸收到是另一回事

所以都煩緊轉唔轉去比諾

禁止訪問

複式洋房

My daughter is a大囡,she's on富康 Deborah N1since Feb/08 (international class, repeat N1 second term this year)
the two class teachers are nice, helpful and tender loving!
However, d 雜費真係貴!
The administration
isconfused, especially the 'fat'主任,not helpful! Poor attitude!
Since my daughter already had the secondary term learningmaterials ( one song book and one ABC book), I told the 'fat' 主任
I'll not to purchase again.(cost $110/2 'thin' books). She said it is necessary to buy the new one ,because my old ABC book is already painted /sticked something, and the song bookwill be the new one that is 佢自己再編輯wor!
Then I said the ABC book can use again after I erased thecolour and the sticked stuff, and the content of
the song book is similar compared with the oldedition. I'll use the old one coz' it's no need to be waste, she said it will 妨礙佢學習!
Actually , she push me to spend again to buy the same thing!

別墅

原帖由 Gerard 於 09-1-4 17:42 發表
我都報左k1,但係好奇怪,開始我以為係有國際班,但in佢全程用廣東話,原來唔係國際班,只係普通班,所以我decline offer了!

但今日我去參觀,老師話國際班面試係外籍老師喎!你有沒有對老師講是報讀國際班?我只想問清楚,因為打算呢一兩星期去報名,老師仲話面試成功才比留位費!

別墅

CUT學卷原因

其實各位有問去了解過點解有學卷都唔用呢個問題呢?
其實我都覺得那位媽咪都講出重點!上次我去比華利開放日就問了呢個問題,它們是同一集團的!老師答我,因為用學卷好多制爪!令它們不能盡情發揮!本來我都半信半疑,但而家那位媽咪都講,用學卷係最差一年,咁即係話,因為太多制爪而令學校教育程度大大減低,即係話,有學卷學校 是學的東西 不及 無學卷的學校啦!(這全是我個人認為),咁就貴都值得!

原帖由 herman-mame 於 09-2-10 17:15 發表
我囝囝舊年剛剛在德寶畢業,今年小學一年級,他讀了4年德寶,讀UK的時候是第一年有學卷,這一年學費平了,但質素真的差了很多,是我最不滿意的一年。

...

別墅

有無人是讀德寶國際班

我個仔今年11月27日才足兩歲,所以我今日去德寶睇過...,我喜歡呀!我打算想比BB讀2歲國際班!因為本人英文很差!仲更加想連K1都讀埋國際班!到K2和K3先讀返主流班!可否給我一些意見!
因為剛聽到好多學校已滿位!不過我可以讀下午班,所以我估應該無問題!但都明天就去報名
30元報名,面試成功先比留位費嘛!

請各位德寶幼稚園國際班及主流班的媽咪教路

別墅

原帖由 kitty23205 於 09-1-6 14:34 發表
就係德寶的學費都唔平,所以不如出九龍塘讀己碼嗰名響d

即係為了名利啦!咁只會害了小朋友,搭校車都係其中一個問題!
另外九龍塘有D係仲平D,但學的東西會是一樣嗎?
到最後有可能咪又係讀返D官津,咁讀咁响的幼稚園來仲咩呢?但一分錢一分貨係真囉!

複式洋房

我都好鍾意德寶,不過學費太貴,但國際班又真係好吸引

大宅

我的意思是即可以學到野又有名氣,出得九龍塘讀都唔會貪平啦,最緊要適合自已的小孩讀,德寶我也交了留位費,咁有學券的幼稚園當然不可以同冇學券的作比較啦係咪?但亦有幾間可用學券的幼稚園十分出色我也心儀鑽石山靈糧及創價(小女有幸獲取錄)還有培正也很好(我指的全是k1而非n班以上幾間並冇n班).....家長按自己能力各取所需
原帖由 yukiko906 於 09-4-30 05:14 發表

即係為了名利啦!咁只會害了小朋友,搭校車都係其中一個問題!
另外九龍塘有D係仲平D,但學的東西會是一樣嗎?
到最後有可能咪又係讀返D官津,咁讀咁响的幼稚園來仲咩呢?但一分錢一分貨係真囉! ...

子爵府

Which 德寶 is better ? Bauhauia or Beverly Garden ? Which school's teacher is more patient and nice ?

男爵府

陪月勳章

我係新任媽媽, 好多野都唔識呀, 請問要幾時開始報呢間幼稚園架?

大宅

妳個bb幾大啊?通常係入學的前1年報名,而報名的日期妳要留意心儀學校公佈
原帖由 mimiNbaby 於 09-5-12 16:45 發表
我係新任媽媽, 好多野都唔識呀, 請問要幾時開始報呢間幼稚園架?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至