爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

民房

香港人,先松一松拉。

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

學校假期考. 少車

民房

唔好喊啦, 收拾心情再考過!
冷靜落黎之後諗清楚自己邊part有做錯,改番下次就pass啦!
不過泊車太接近物體而肥,個師傅冇理由唔知架喎...

禁止訪問

大宅

繼續抽 個個星期抽
俾自己一個時間 唔得就直接上去TD買路票了!

大宅

唔係急住考牌的話,
排普通期啦.
等自己可以放鬆一下都好.
唔好氣餒,
有d 考官見妳唔夠陣定,
點都會搵d 野黎肥妳架.
放心啦,揸多幾次,個人定d,
一定可以 pass.
試下學車 and 考車前
飲杯 coke 丫,
真係定好多架.

禁止訪問

複式洋房

原文章由 cherry66hk 於 08-12-18 14:09 發表
多謝你地的留言,現在已經冇之前咁唔開心,我成日同自己講,可能個個阿sir要求唔同,我會不斷試抽快期,但有冇人知如果星期4係公眾假期,係咪代表那一個星期就冇快期抽 ...

講真,真係睇個考官,我果時都考左幾次先得
唔好俾自己壓力就ok架啦

公爵府

原文章由 cherry66hk 於 08-12-18 14:09 發表
多謝你地的留言,現在已經冇之前咁唔開心,我成日同自己講,可能個個阿sir要求唔同,我會不斷試抽快期,但有冇人知如果星期4係公眾假期,係咪代表那一個星期就冇快期抽 ...

唔駛唔開心, 我都考左 3 次, 你再泥過, 實考到架......

我第一次考唔到個時, 個 fd 咁樣安慰我:

fd: 恭喜你

我: 我肥晒 2 part 喎, 仲恭喜我

fd: 個考官肥得你, 一定係你唔安全啦 比 $ 事少, 條命先至最緊要呀 你咁靚, 有咩事 side 左呀 , 下次再泥過啦 恭喜晒你呀

我聽完呢句安慰說話, 成日好 down 既心情即刻好返晒

個考官肥我實在好應該呀

公爵府

我第 3 次考個時真係好有信心...已經完全知道咩為之安全駕駛.....

同頭 2 次考既感覺真係唔同, 如果第 1 次考官就比我 pass, 我真係覺得害左我, 只係好彩比我 pass

大宅

Don't give up. Try again.Driving is nothing very difficult. However, even though you have a license in the future, it still DO NOT means that you are 100% safe on the road. Everyday is a new lesson and there is so many variables on the road.

Sometimes, a hoilday does not means a more safe road surface. There is a lot "Sunday Driver or Holiday Driver" on the road. In fact, I find that you need to pay more attention as they might not be as comfortable in driving and they are not familiar with the road.Yesterday, when I was crossing the Eastern Harbour tunnel, the fast lane had 4 cars crashed into each other. Luckily not too serious but caused a bit of a traffic.

So it is all up to the circumstances, but it is better to play safe.

Good luck.

禁止訪問

男爵府

恭喜晒你呀,pass左,要慶祝下啦!

原帖由 cherry66hk 於 09-1-12 18:35 發表
經過上次的考試,今日真係唔大信心,又預左要考多次,不過好彩遇到個好阿sir,呢個係第一次c fu同我去試場第一次睇人考試個阿sir 一早已經覺得他好nice.可能知我有小小緊張,全程車阿sir都笑容滿面,泊位時,因為紅點過左條 ...

禁止訪問

男爵府

恭喜

首頁

尾頁

跳至