論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

黎緊5月滿2年約,佢間唔時都會黑面(無表情?),但平時黑面對象唔係我,
上次我話佢要小心0的,我個仔係BB床跌左落地,只可以話好彩擦傷小小(唔叫罵,語氣重小小),佢就話係張BB床唔好,同我講覺得佢唔好可以唔續約,黑面左兩日,期間對我個仔態度唔好(有照顧,但唔想理我個仔)
就係果一刻我好想炒佢,之後佢變番正常,
我老公就話算啦,驚下一個仲衰,
我阿媽就叫我睇定0的,照舊搵人(我阿媽覺得工人姐姐做野一向麻麻,唔夠乾淨~)

至於我想續約,
1.我個仔算痴姐姐
2.做慣做熟,唔洗再TRAIN 或夾過
3.請過一個又洗多一萬
4.下一個唔知好唔好,主要驚阿仔唔慣
5.會完成我安排的工作

唔續約原因
1. 間唔時都會黑面(無表情?)
2. 唔算好乾淨
3. 同奶奶唔夾
4. 做錯野唔會認
5. 已經係HIGH CHAIR跌過我個仔一次, BB床一次

所以我都1516中,請唔請過一個

岩岩搵到一個, 新加坡做左兩年,只識英文,諗緊簽唔簽

侯爵府

hkgra 發表於 17-1-12 17:47
黎緊5月滿2年約,佢間唔時都會黑面(無表情?),但平時黑面對象唔係我,
上次我話佢要小心0的,我個仔係BB床跌 ...

我都換左2個工人,第三個工人至啱心水,我係你會換人。
第一個(印)工人好乖但蠢,咩家務煮飯都唔識,唔緊要,我以前喺公司專train新手,教左1個月,唔掂就係唔掂,換人。
第二個工人(菲),試下换國家,睇下會唔會好D,各方面ok,鐘意唱歌,好,夠開朗,做左5日扭計,又話掛住2個細路,喊到失控,又話要加人工,我叫老公即刻send佢返agent度,過2日打比我話後悔想返黎做,我話sorry,已簽新工人。
第三個工人(印),只有一個字,好。而家做左1年,大家有講有笑,好幫得我手,我當佢係朋友咁。

大宅

ninachu 發表於 17-1-12 19:26
我都換左2個工人,第三個工人至啱心水,我係你會換人。
第一個(印)工人好乖但蠢,咩家務煮飯都唔識,唔緊 ...

第三個工人是完約定海外?? 你睇佢CV 時有乜特別??

別墅

回覆樓主:

你的工人跟我之前的工人一樣,接放學唔記得帶鎖匙,丈夫和我的工作地點遠,又不放心她帶着小朋友去找我們,唯有請假返屋企開門比佢。煮野食從來無諗住要記住點煮,好似每餐都指意你教,唔教就煮唔到。最慘係又蠢又無安全意識,唔識開露台門竟然爬出去,我住38樓,對住呢D人真係會激死,如果小朋友細,真係會好擔心,如果有長老或其他support,會試吓換。

侯爵府

Etcetc 發表於 17-1-13 10:32
第三個工人是完約定海外?? 你睇佢CV 時有乜特別??

第三個工人海外,完約,二年杜拜二年中東,識英文,28歲,有個8m大仔

大宅

回覆 beautifulcathy 的帖子

是啊,我無長老可以長期陪伴她左右,雖然她話好中意婆婆。就是唔放心小朋友跟著她,長期來講都增加了我的精神壓力。與其續約後又炒她,不如現在,大家好來好去,我也算仁至義盡...
好感恩,昨晚跟她說了,姐姐沒有太大反應,今早話感激我給她完約走,希望之後一切順順利利啦!

大宅

這是我第三個工人了,第二個單親媽媽最正常,但後期也是掛住玩電話,找男朋友,第三個最蠢,成日被我鬧,但最沒心計,不記仇...如今我對好姐姐也不抱太大希望了,真的沒有,唯有請鐘點算

大宅

回覆 hkgra 的帖子

你這個我也接受唔到,做錯野不認仲要駁嘴,沒有悔過之心,態度唔得,做野又唔得,同屋企長老夾唔到...已經甘差,還可以點差呢?是我就一定換了

大宅

hkgra 發表於 17-1-12 17:47
上次我話佢要小心0的,我個仔係BB床跌 ...
你可以試下揾本地完約,網上有人教,使費只是幾百蚊
在新加坡做過應該回好些,新加坡雇主要求嚴格,而人工又低,他們來到香港應該會更珍惜份工吧

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 nannanma 的帖子

佢呢兩日又正常番,甘先死,攪到我唔知炒唔炒佢好~

複式洋房

我個都係,好蠢無記性,激到我嘔血,所以都唔打算同佢續約.但佢肯做,個人老實,所以忍左佢兩年

首頁

尾頁

跳至