夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cherryhui314 發表於 17-1-13 14:38
屋企一家三口出街食飯消費開支
仲有架車自動轉帳既隧道費等等

咁其實卡數呢樣野可加可減自己控制姐,如果需要還債係咪應該節儉d唔係下下駕車出街食飯?一星期出一次食飯未至於要洗九千幾呱

大宅

cherryhui314 發表於 17-1-13 13:54
上月開支:
還債6000
全家保險2000

上月開支:
還債6000
全家保險2000
屋企上網200
電話費800 轉台中移or 電訊$128
學費3600
停車場3600,cut la日揸夜揸
Call台費1100
入油3500
卡數9700 ,自己調整
Total 30000蚊
最快2018,有好日子過,記得c6還清債後,要每月6k交你手

子爵府

凈睇條數都吾細,
架車要供嗎?
油錢$3500生意應該吾喺咁夠

水晶宮

男人就係咁,覺得每個月俾家用就足夠,其實女人需要陪伴

翡翠宮

咁你仔女慢慢大個,都會有興趣愛好架,你哋可以一齊做D共同嘅嘢,生活回多D樂趣

男爵府

開心吸收勳章

我都係日一份夜一份, 我老婆係 FTM, 我都想佢出來做野, 我可以唔使咁辛苦.

大宅

回覆樓主:

點解咁似我老公? 到要用錢時,就話自己無錢,去旅行要借錢去,但日日依舊揸車,油錢仲有維修保養,錢唔係無,係去晒佢自己想擁有既項目。而我每月除左2千蚊自己用,全部用黎交學費雜費,還佢既欠債,無錯,係欠債,永遠似還唔完。我同佢都返工,大家收入差唔多,唔明點解要死充,有時覺得佢當我提款機,我都有諗宜家男人係咪咁既呢? 唔幫佢地就係港女,老公有難都唔幫手?我都係純呻,兩公婆係應該同甘共苦,不只金錢,連照顧小朋友都係應份,佢同朋友吃喝玩樂係應該,而我放低個女就自己諗辦法,佢好夜收工/要應酬吹水,唔會早返,呢d叫愛莫能助,聽落我數個男人,無錯,有苦自己知

男爵府

熱血金章

家家有本難唸的經。

最重要係開源節流,無謂嘅開支cut得就cut喇!娛樂消費嘅嘢可以好平都玩得盡興。反而我覺得您哋最大嘅問題係欠缺交流和溝通呢!爭取多D相處時間喇!

禁止訪問

男爵府

其實可能你老公單貨好底先會日做夜做都搵唔夠,睇你條數架車仲有日常維修都未加,個到每個月都要2000蚊,我諗除咗佢冇時間陪你同小朋友之外,你要同佢傾下日常搵錢嘅方法因為佢成日做搵得唔多其實都好大壓力,咁當然你嘅壓力都唔細,我諗佢如果搵到一份工係可以搵多啲錢工作時間短嘅話佢會有多啲時間陪到你同小朋友對大家都會好啲囉。只係個人意見,唔岩睇可以當無睇過。我只係一個過來人。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

咁其實佢又真係好辛苦搵錢
佢人工又低 佢唔開工陪你地 咁你能幫輕到佢嗎?

期望佢還完債可以鬆動D 就可以番少D工

珍珠宮

回覆樓主:

咁你又負責邊部分開支?

9700 卡數真係好多喎,少d出街食飯慳錢啦。

子爵府

cherryhui314 發表於 17-1-13 12:09
係呀,經常都要返工,早出晚歸

佢做邊行??

子爵府

回覆樓主:

其實男人數口好差,吾會省,所以做老婆一定要睇實倏數

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我以前就係咁,所以依家分開,不過係佢造成,家花不及野花香

大宅

樓主,你C6同我honey差不多,但我地仲要供養大洗的長老,唉!好明白你感受的同路人!

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

佢肯努力都好丫,好過啲男人,錢唔係多靠家人!

琥珀宮

引用:Quote:el_20+發表於+17-1-13+14:06+本帖最

原帖由 cherryhui314 於 17-01-13 發表
屋企一家三口出街食飯消費開支
仲有架車自動轉帳既隧道費等等
架車自動轉帳既隧道費都唔洗幾千,咁一個用在屋企一家三口出街食飯消費開支其實不少,咁睇應該陪伴時間不太少,相信佢陪你地出街不會每月一次吧?

大宅

回覆 fuekic1234 的帖子

我懷疑駕車既男人都係咁我爸係的士佬
又係always話自己冇錢
我同家姊讀書時,冇錢
家姊中三就出來工作,冇錢
我中五出來工作,冇錢
以前4人住2人公屋 幾百蚊租金,冇錢
後來重建搬去500幾尺公屋,但一家四口都搵錢,屋租3000,冇錢

我結婚時,我老爺俾10萬禮金佢
之後我都廢事再理佢
佢再話自己冇錢 我只會覺得佢係廢佬
我老爺一個養4個,99婚後係ftm,都未話冇錢

別墅

cherryhui314 發表於 17-1-13 12:02
背景:正常家庭,有個兩歲仔,自己同老公都要返工

個人生都唔知想點,日日都返工放工湊仔,老公都係返工放 ...

我同你情況大致一樣,而星期六係返到星期日下午,回家就要飲酒再瞓覺。。。。即係真係一個月都無一日陪我地兩母子!而我仔身體不太好,不可周圍去,同埋我自己家人自顧錢,沒有親情的!奶奶家人好遠又食煙打麻雀。。。不會有朋友去我家因住得遠!

我媽雖一齊住,但不做家務,只會揾錢自己去玩,還要放假做晒全家家務!身體唔好仲俾老公講句自己攞嚟。。。。以前未結婚係連杯水都沖埋俾我,真心關心我!依家個心去咗邊?

基督徒,供樓,養仔不能離婚,但好心痛再係咁。。。

首頁

尾頁

跳至