夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

SORRY我5G係咪睇漏左定真係你無提及過, 我想問首期邊個比呀, 我起初只睇到你話兩個姑奶同你老公夾份供但就無講首期會係邊個比 舉例如果首期係62 99自付既, 咁又真係好難開到口話第二時間屋一定要落你地名架喎mouth: 因為姑奶佢地一開波都願意付出供樓錢 除非佢地5願比你就話2開口啫 我覺得你老公又無講錯喎
原文章由 ltdcorp 於 08-12-12 13:54 發表
其實內裏還有好多其他問題要顧慮的, 詳細唔講住. 但現在是我老公和兩位姑9和62,99將會用公屋買居屋, 原先兩位姑9想租屋給62,99住近家人, 方便照顧. 到時兩位姑9和我老公每月會平分租金(約6千至7千). 其實搬去我家附 ...

大宅

我已同老公說不要買大單位, 也不要說62,99住我們的單位了. 如62,99決定買細居屋就跟你地意思就算.

因雖然現在我們說可以負擔得起, 但將來如要其他開支, 如62,99的醫藥費, 真的負擔不來.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

就算你係咪諗住免費將層細居屋俾6299住, 但你要d姑9"當俾租金每人二千幾", d姑9都一定會覺得你收租就一定係揾著數架, 不如直接講你唔收6299住屋錢, 叫姑9直接俾生活費6299, 一毫子都唔過你手.
不過, 我都唔贊成用你6299公屋換居屋. 如果你唔夠地方住,想搬大間居屋, 直接賣咗你而家居屋換樓. 由得你老公3姐弟買另外一間俾6299住, 再3姐弟平分供樓錢同生活費好過啦. 不過, 始終都係果句, 第時你6299百年歸老, 層樓點處置? 買之前要講好囉.
再講, 如果用6299名義用公屋換居屋, 可以直接轉名俾你老公嘅咩? 洗唔洗補地價? 如果要,咁你不如二手市場買過間, 唔洗好次攞咗人著數咁.

翡翠宮

I just want to say :

give up the own public estate and rent a private estate which the outside is quite a stupid idea.

hire a maid is far better!!

男爵府

好媽媽勳章

而家兩老食得走得, 唔駛咁急. 老公响香港時多d返去探兩老啦.

買樓唔好喇,之前有個媽咪提左有物業唔可以攞緩助, 醫藥費咁勁, 到時醫唔醫好, 賣唔賣自己層樓好? (呢個point同姑奶講啦)

請工人啦, 講真如果佢地年紀大, 要長期照顧係好磨人. 唔係話想推卸照顧父母責任, 但真係好辛苦.

我諗姑奶唔係唔想請工人,只係想佢地搬遠d, 有事唔駛煩到佢.
同老公講,若有事上黎, 我一個人冇可能日日去兩老屋企照顧(因為我地有2個小朋友), 可能到時要星期1,3,5,日同星期2,4,6咁分工. 如搬近左我地, 姑奶可能仲辛苦. (嚇一嚇姑奶)

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

有冇問過房署, 可唔可以安排調遷.

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

有D唔明, 其實你老公已經同你聯名有層居屋, 而你62 99 而家住緊公屋, 而你地想佢地用果間公屋黎同房署換居屋???

另外因你同老公全緊既居屋細, 你想同你6299 調轉, 佢地搬到你而家住緊既居屋, 而你同老公搬去你62 99新買既居屋 ???

如是係, 冇理由要你62 99新既居屋要寫你老公名。做子女俾家用佢地, 老人家點安排點用有佢地自由, 你俾左家用就當係供樓, 因為咁佢地層樓就要寫你老公名, 你地好著數喎, 你D姑9夠有俾家用啦, 咁人地就乜都冇份。

原文章由 ltdcorp 於 08-12-12 13:54 發表
其實內裏還有好多其他問題要顧慮的, 詳細唔講住. 但現在是我老公和兩位姑9和62,99將會用公屋買居屋, 原先兩位姑9想租屋給62,99住近家人, 方便照顧. 到時兩位姑9和我老公每月會平分租金(約6千至7千). 其實搬去我家附 ...

大宅

你唸得太完美(對你自己)

另外,你話另立合約,62、99百年歸老層樓歸你c6,

你个方法你問左房署未?

62、99百年歸老,如果你C6想繼續住,必須一畢過補返市值差額

翡翠宮

你識咁諗咪好囉其實經濟都5係咁有前景時真係無謂攬咁多層樓響身
原文章由 ltdcorp 於 08-12-12 21:33 發表
我已同老公說不要買大單位, 也不要說62,99住我們的單位了. 如62,99決定買細居屋就跟你地意思就算.

因雖然現在我們說可以負擔得起, 但將來如要其他開支, 如62,99的醫藥費, 真的負擔不來. ...

男爵府

如果是不想照顧2位老人家就算搬近了 , 也沒有用處 , 就3姐弟照給家用 , 再請人照顧2老吧 !!

何必要將2位老人家當球踢 , 2位老人家如知道給仔女嫌棄 , 一定很難過同傷心。

大宅

大家的意見都好忠肯, 其實兩位老人家想買居屋想了很久, 想搬去邊由兩位老人家決定. 總括來說如搬屋, 兩位老人家是好好開心的, 而且在佢地心目中亦可以同其他親戚朋友有好的交代.

大宅

另一方面我想, 其實兩位姑9只認為每人每月給62,99二至三千元就可以作為供樓用足夠嗎? 還有差向, 管理費, 日常生活費又有沒有想到呢! 另就算62,99不需要供樓, 在此之前都應該比錢62,99用呢! 現在說供樓才給分平給62,99, 那麼生活費要分嗎? 或者我說話比較直接, 所以我絕不會對我老公和佢家人說的, 因為聽了的人不會高興.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原文章由 ltdcorp 於 08-12-15 14:45 發表
另一方面我想, 其實兩位姑9只認為每人每月給62,99二至三千元就可以作為供樓用足夠嗎? 還有差向, 管理費, 日常生活費又有沒有想到呢! 另就算62,99不需要供樓, 在此之前都應該比錢62,99用呢! 現在說供樓才給分平給62, ...

既然你6299咁想買樓, 就由得佢地買囉. 不過,好奇問下, 邊個俾首期/裝修/家俬電器? 佢地有冇能力供呢? 兩個退休人士應該上唔到會, 邊個做擔保問銀行做按揭? 如果用你老公嘅名, 小心將來你地想換樓時, 銀行見你老公揹住咁大筆數, 分分鐘唔批貸款俾你地喎. 而且每人每月只俾2-3k, 3姐弟即共9千, 樓按加差管地租水電媒維修都好"敏", 兩老何來生活費? 更莫說醫藥費? 其實兩老係咪有足夠儲蓄唔洗靠仔女供養呢?係嘅話你就唔洗煩咁多嘢, 交番俾你老公理. 如果係旨意晒靠你老公, 你就真係要諗下自己頭家點樣慳d錢出黎喇.

大宅

I have saw a lot of similar cases of my friends. Don't do it, if you want to buy then buy your own.

All of my friends, they cannot get the house back finally.

首頁

尾頁

跳至