自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

係咪以前禮金傾唔掂數?
又或者曾經被你父母睇唔起而你唔知?

珠媽    發表於 17-3-27 01:57

珍珠宮

回覆樓主:

我會直接問佢發生咩事,點解對自己父母咁冷淡

大宅

我c6以前時都係咁上下,去到我屋企永遠吾同我家人溝通,叫都吾叫我父母,結左婚十幾年時都無請我父母飲茶,後來我發曬爛渣先請1次,加埋發曬爛渣5次,佢就請5次,我朋友更加吾洗講,但佢見佢親人同佢朋友態度係180度吾同。總之佢吾想見既人佢就當人透明。

直到個仔小學,佢返到屋企個仔又係當佢透明,佢問個仔點解吾叫佢,我咪話佢你見到我老豆都吾叫,個仔咪吾叫你,自此佢開始好d,不過個仔而家似足佢d衰格野

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁你父母有冇覺得佢有問題?
冇理由咁多年同女婿零溝通都冇出聲,
我覺得你父母知道你有左佢先同你結婚,
可能私下話過佢,所以大家心入面都有條剌,
唔係點會個女婿咁冇禮貌都唔出聲,
根本雙方都唔妥大家!

有唔明就問清楚啦,
我早輪又係有野屈住係心搞到幾晚訓唔到,
最終都要爆晒出黎先解決到喳!

禁止訪問

大宅

2024年龍年勳章

babyhowie 發表於 17-3-27 01:04
咁你父母有冇覺得佢有問題?
冇理由咁多年同女婿零溝通都冇出聲,
我覺得你父母知道你有左佢先同你結婚,

我媽有問我點解我老公甘少上黎,點解吾叫佢地?
不過之後我女出世,佢地同我女玩,都無再講過尼啲野。
我諗吾會私下講過,因我爸媽無佢電話,次次見面我都在場。我爸媽亦很好笑容的

琥珀宮

回覆樓主:

人夾人緣無謂勉強,好多人都唔鍾意同6298相處,係男人眼中都覺得自己父母無得罪過個老婆架,勉強無幸福

大宅

我妹夫都係
唔知點解咁憎我地 直頭開聲話唔想再見
但自問都客氣

男爵府

913189396 發表於 17-3-27 00:35
我好想問下老公,我爸媽係未得罪左佢?從結婚到依家就黎3年,我老公去我爸媽屋企的次數十只手指都數得埋, ...

咁要教育一下佢何唯"尊重"?
將來佢都做外父的,或者掉轉,你從來唔叫奶奶老爺只打機得嗎?
在我立場:這是沒可能發生的事

侯爵府

唔夾還唔夾,但入屋叫人係基本要有的,何況係外父外母!咁大個人一D禮貌都冇!將心比已,如果你唔叫佢父母,佢都會唔高興啦!你應該要直接問佢吖!

男爵府

即系好似我大嫂甘、第一次见面到现在都甘吾like我地屋企人

伯爵府

你唔直接d 同佢傾下?
你係到問都解決唔到
你要問果個係你老公

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

直接問佢,我就忍受唔到父母係冇錯既情況下俾其他人不禮貌對待,老公都唔例外……俾我實爆佢!

公爵府

雖然話次次同你父母見面你都在場,但總有啲時間係行開左掛?
如果第一次見外父外母就係有左話要結婚,我諗外父外母應該會好唔高興(尤其如果樓主係年輕),所以可能比個說話你老公聽,或者你一行開就黑面。當99都會趁個仔行開去厠所嗰幾分鐘比說話新抱聽,我覺得以上假設一啲都唔奇。

子爵府

咁結婚個日點?全程無交流?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

913189396 發表於 17-3-27 00:35
我好想問下老公,我爸媽係未得罪左佢?從結婚到依家就黎3年,我老公去我爸媽屋企的次數十只手指都數得埋, ...

一定有原因,你再細心觀察下可能有發現。
我唔太喜歡我老公的一位親人,因為佢人品不太好。我冇拒絕見那人。
我老公都唔喜歡我家一位親人,因為佢一句戲言。傾過,我唔認為佢我老公睇法啱,但我尊重佢感受,佢話唔想見,我唔迫佢。

大宅

回覆樓主:

解鈴還需繫鈴人……妳應該問你老公原因!
可能是妳不知的住事!
或也許他從妳身上聽,到D咩令佢誤會也不定!

水晶宮

咁多年都可以覺得有問題而無問過?

侯爵府

回覆樓主:

揾次機會好好地同你老公傾下,睇下點解會咁。咁你地結婚之前,拍拖時係咪都咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你老公咁樣好冇禮貌,莫講話自己岳父岳母,你見到人地朋友家長你都會打招呼啦,何況係自己老婆家長。

你地兩公婆點解唔傾下? 你憎一個人都要有原因架? 係我一定要老公改善態度。你有好好既理由我唔介意見少d,但見既時候都總要有基本禮貌

首頁

尾頁

跳至