自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆 # 的文章

我都覺得唔安全, 唔好簽, 照以往做法!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 Rita 於 09-2-26 10:05 發表
我係大廈的法團秘書(義務), 以往做法係 阿A 開cheque, 比法團主席簽完再比我簽.(即要兩個人的signature) 咁我自己會mark 低簽過咩票.... 再擺入法團信箱.

昨晚開例會時, 阿A提出, 不如我預早簽好哂d 票先, 到要找數 ...

唔洗諗啦,以你咁講依法律已經唔岩,記住自己個名好重要唔可以隨便簽,個名係一個責任來,唔係話亞A好緊張就可以任由佢擺佈,要出賣人個樣一定係中架.

講到錢最好小心為上,唔係分分鍾成身蟻.
<br><br>

侯爵府

the only answer is NO

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我一定唔會簽, 如果怕傳來傳去煩, 不如大家約定一每月一個日子簽票, 大家當面簽.

一係就改簽名比A君同主席簽LOR.

法團秘書係有責任監督有關事務依照程序進行, 你係法團秘書有起事上來你罪加一等, 你自己諗真.

原帖由 kittylock 於 09-2-26 10:24 發表
Rita,

在空白支票上預先簽署做法非常不當!那 joint signatories 的意義何在?

既然要 joint signatories 才可動用法團基金,即是要發揮監察大廈資金用在適當用途的功用。

相信A君、主席和你都是住在同一座大廈,基本上A君 ...

大宅

一定吾簽, 你可以同A講, 你已徵詢過會計界朋友意見, 是不可以在未知支票付給什麼人或什麼用途之前在支票上簽署,支票必須清楚用途才可以簽署, 為免日後出錯和大廈各業主利益, 麻煩D都要

大宅

唔好簽定呀

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

why佢做秘書時又唔簽定呢?你做就要你簽定??咩道理

大宅

唔簽
有事上身果個係你
無謂要自己心驚驚成年

男爵府

擺明有問題,你直情話老公反對你咁簽定支票lor.

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 kittylock 於 09-2-26 10:24 發表
Rita,

在空白支票上預先簽署做法非常不當!那 joint signatories 的意義何在?

既然要 joint signatories 才可動用法團基金,即是要發揮監察大廈資金用在適當用途的功用。

相信A君、主席和你都是住在同一座大廈,基本上A君 ...

同意同意. 其實一個月有幾多次要簽cheque? 我諗唔會好多姐, 點解要簽定哂先? 橫掂你日日都o係大廈出出入入咁多次, 要pass比你簽都唔係難事啦.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

當然唔好簽啦....要2個人簽名..為乜?就係要多個人知道d錢去向..多個人同意拎d錢出黎...
如果你簽晒先...有乜意義?不過改番一個人簽名算啦咁...

依d唔係信唔信既問題喎...如果阿A覺得煩既..我會叫佢...下次開會時動議...CANCEL 2個人簽名囉:;pppp:

男爵府

醒目開學勳章

梗係唔可以簽啦~
阿A依家有無法團職位先,佢以前做秘書都唔會簽定啦,反正本支票簿依家在妳手,妳同佢講唔使傳來傅去,有單開票咪入妳信箱,妳開票簽名交主席咪唔煩到阿A囉。

複式洋房

no way.

禁止訪問

民房

假設你法團戶口分開saving同current,
而個戶口只得你一個可以做轉帳,咁就唔太嚴重,
反正就算簽左票,current戶口無錢,損失既只係信用

但如果你簽名既性質,只係acknowledge,
咁你真係唔可以簽定先,你簽得個名落去,係contract,
等於你自己確認左你知道會郁筆錢,假如將來筆錢,
有乜冬瓜豆腐,你責無旁貸,分分鐘要負埋刑責

簡單一句,兩害相權取其輕,究竟係pass多轉,
定係要簽定先,邊個做法會引起較嚴重後果,
你咁大個人,佢又咁大個人,識諗架啦

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

梗係唔好啦.... 出左事你要上身, 起碼知佢開左咩票比邊個, 你要推佢就話問過律司唔可以咁做黎推佢. 簽得名就要負責任.... 唔係話信唔信得過的問題, 呢個係互相監察的制度黎. 如果真係要咁做, 就要問晒成坐大廈的業主係咪同意咁做先.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

緊係唔好啦, 仲咩要簽定D吉票比佢喎, 如果佢堅持要咁做, 你最多同佢講你搵過第二個人簽authorized signature, 費事第時有事起上黎要揹鍋.

子爵府

專業意見

我住所的屋宛
俾班玩野c9 攪到d野立立亂
業主立案法團的委員主席副主席
未必一定係好人
要簽名=有責任
有起事上來
無人幫到你
所以唔好怕唔好意思
(那些有可能博亂的人
又唔見會唔好意思累別人!)

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 Rita 於 09-2-26 10:05 發表
我係大廈的法團秘書(義務), 以往做法係 阿A 開cheque, 比法團主席簽完再比我簽.(即要兩個人的signature) 咁我自己會mark 低簽過咩票.... 再擺入法團信箱.

昨晚開例會時, 阿A提出, 不如我預早簽好哂d 票先, 到要找數 ...

彩佢有味, 有事就妳揹, 掉番轉叫主席簽定哂先吖笨, 唔好做傻瓜!

男爵府

咪係..叫主席簽晒先囉...

你話主席應該忙過你,叫佢簽定先囉,我唔介意拎來拎去....

首頁

尾頁

跳至