夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

老公要見你想見你, 幾忙都會偷時間搵你, 打俾你

做女人唔洗成日主動搵佢既

大宅

北寄貝 發表於 18-3-8 07:50
樓主連個名都灰。我同老公十幾年了,我的心得是,女人要識在適當時候出現。成日淵住佢、嘈住要見佢,只會 ...

我又講下dd相處心得。
我老公當差輪班,我返正常時間。
有3 個小朋友,屋企有2 個工人(在澳門所以工人可外宿).
我老公每年都會同朋友去日本行山,去十天,我都好鼓勵佢去,就算我上年大肚都照比佢去,我覺得就算有家庭都可以做自己喜歡的事,當然吾系溝女啦。
我老公喜歡運動,我有時都會同佢去跑步,我當然冇佢甘快,甘咪行下跑下,佢總會跑完架,甘果時咪傾下計囉。
返完夜d人吾夠訓好mug架,d仔在家有時好嘈,我就同工人帶d小朋友去行下去公園,佢起身call我。
得閒咪食下lunch, 因為有時夜晚要睇小朋友吾方便出,甘總算見面傾下計嘛。
我同老公結婚7 年。現在感情都好好,大家有适當空間。佢返夜時d仔訓晒我咪上網,敷下mask, 又一晚。
我老公當差吾可以成日聽電話(返緊工), 甘咪whatapps囉,但吾好成日講無聊野。

男爵府

chaichai1699 發表於 18-3-8 22:06
我又講下dd相處心得。
我老公當差輪班,我返正常時間。
有3 個小朋友,屋企有2 個工人(在澳門所以工人可外 ...

其實一凹一凸,夫妻相處就係要互相配合。曾幾何時,我後生都埋怨過佢放工太夜,又要讀master,完全無時間陪我。直到有日佢喊晒口叫我唔好再迫佢佢已經好盡力兼顧事業同屋企,我果刻先突然醒覺,自己從來無企響佢果邊諗。
自此之後,我就再無埋怨,反而多d為佢著想,而佢亦爭取時間快d做完野返來陪我。
我們分享經驗並不是想講自己有幾叻,只係想樓主唔好一遇到問題就怨對方。一世流流長,你心生恨意,對方亦都唔要你好過,最終只會成為怨偶。互勉。

伯爵府

回覆樓主

樓主,我同你性格好似,見尼度既jm 既回覆,都係無人會明白你和我

子爵府

回覆樓主:

成曰都要自取沒趣,又惹人討厭,何必呢!

複式洋房

回覆樓主

樓主我明白你,亦知道你係愛你老公的。分享少少我心得。我自己性格都有少少似你,我未結婚,但訂婚了。而我份工係比較得閒而且SHIFT既,我另一半係office hours嘅。我都好依賴佢,之前成日打俾佢但係佢同我講佢返工真係唔可以成日講電話,好耐心解釋俾我聽。當時我就知道我唔可以再咁,要好好體諒佢。所以呢段時間我就係佢返工時間唔騷擾佢,佢一收工即刻打給我⋯⋯大家亦唔會因為咁吵架。所以樓主你都要加油,悶的時候就自己搵下其他嘢搞,共勉之!

男爵府

失望的一天 發表於 18-3-7 09:34
原來問題係我到,佢唔會放假,
好多謝大家令我知道
樓主我撑你,你冇錯你只系做正常女想得到关心同浪漫,只系你老公唔識趣,多D溝通講出你想法并唔想好似佢諗咁現實生活會好沉悶,好小事坐低傾啦
簡簡單單,開開心心!

首頁

尾頁

跳至