自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

甘道夫 發表於 18-6-12 07:19
大家比個機會我呻一下⋯⋯

返左工個幾月,除了文書工作外,仲要幫老闆斟水遞水、做外賣仔、淋花施肥⋯⋯連 ...清道夫??

珍珠宮

2024年龍年勳章

甘道夫 發表於 18-6-12 07:19
大家比個機會我呻一下⋯⋯

返左工個幾月,除了文書工作外,仲要幫老闆斟水遞水、做外賣仔、淋花施肥⋯⋯連 ...
你公司應該係蚊型公司, PA係大公司同細公司真係可以差好遠~~
我前公司係上巿公司, 我只UNDER最大老闆。初去報到, 有個OLD SEAFOOD叫我每朝要幫老闆洗杯沖茶, 後來老闆見我做, 佢話請我返來唔係做呢D, 叫番邊個(個位OLD SEAFOOD)做...。但老闆公私兩邊嘢事, 真係佢屋企爆C渠你都要揾人去通, 交佢寶貝仔女學費(電匯外國), 好在佢屋企有幾個工人, 唔係連買餸煮飯可能都要我負責埋...

如果人工你覺得OK, 你做落去, 如果都一般, 可以揾工轉...

男爵府

回覆樓主

其實我間公司都吾細,請我嗰陣老闆話主要係幫佢手,但會有時幫下一啲 team building嘅。

倒垃圾、淋花、斟茶遞水、洗生果,全部都是只是比老闆的。

但有同事叫我洗埋,例如士多卑利、提子比大家食用,可能上手做埋所以依家佢地旨意我。

確實我冇做這些工作經驗,太多濕濕碎碎嘅工作,湊老闆時覺得自己好似阿四好吾慣,加上同事又抽下水,感覺很不好。

吾知出面嘅PA工作喺點,但我暫時仲未適應⋯⋯未釋懷阿四的工作。

多謝大家聽我呻。

首頁

尾頁

跳至