自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

KARYKARYKARY 發表於 18-6-27 06:38
你唔講我又唔覺,你講起我先發覺真系無官員

發覺左好耐我都有追開心宮計,皇宮內冇乜人氣不止,發現當中的下人、大臣可以失無神起宮廷內出現,唔洗通傳自出自入。

伯爵府

回覆樓主:

公爵府

yaumuimui 發表於 18-6-27 06:20
亞視時係邊個做?史實和珅是文武雙傳的美男子,紀曉嵐(emoji)套的和珅只是配合劇情需要啫。
...

呢個世界真係有咁好命水嘅人?文武雙全、美男子、仲要有錢?!恨死人!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

係啊,啲女角嘅裝扮都好靚

子爵府

20020116 發表於 18-6-27 08:48
呢個世界真係有咁好命水嘅人?文武雙全、美男子、仲要有錢?!恨死人!
...

不是好命水,和珅自幼父母雙亡,靠親戚保住才不至被後母趕出家門。 亦因爲此和珅幼時已苦讀還精通多種外語,在官學因為地位低微而備受欺凌,但他忍辱負重,被人欺凌還笑容滿面。成功雖苦幹,和珅若不是太貪心就不會落得如此下塲。

子爵府

其實我反而睇唔明,應該最唔想乾隆死既係和坤,最想乾隆死既係佢自己親生仔嘉慶,但點解套戲拍到和坤好似係忠既咁?

仲有套落職場度,和坤都唔算醒目啦,都唔識得馬住下任老細.......

子爵府

Vin828 發表於 18-6-27 10:05
其實我反而睇唔明,應該最唔想乾隆死既係和坤,最想乾隆死既係佢自己親生仔嘉慶,但點解套戲拍到和坤好似係忠 ...

乾隆對和珅一向寵信、欣賞他能力,而和珅明知乾隆一死自己就地位不保,在公在私都唔想乾隆死也好正路。 嘉慶資質平庸,和珅自負睇不起他,覺得自己有勇有謀,可以捧嘉慶上到天子位置, 亦可以拉他下馬,昨晚一集和珅已同八王爺(唔知有冇記錯)合謀助他奪去皇位。

男爵府

yaumuimui 發表於 18-6-27 11:03
乾隆對和珅一向寵信、欣賞他能力,而和珅明知乾隆一死自己就地位不保,在公在私都唔想乾隆死也好正路。 嘉 ...

我反唔明點解和珅甘年輕。同亁隆年紀差甘遠。事實係甘?

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

尋日睇咗, 劇情OK啦, 不過電腦整D雪效果就真係好假, 唔整好過整

子爵府

CorrineNg 發表於 18-6-27 14:28
我反唔明點解和珅甘年輕。同亁隆年紀差甘遠。事實係甘?

史實乾隆死時89歲,和珅48歲。 呢套劇正正講和珅死前28天發生的事,所以年齡上呢套劇是對的。 呢套劇賣點是貼近史實,以前熱播的內地劇紀曉嵐、和珅,反而是多創作成份。 正史和珅也是文武雙全的美男子,和以往肥肥矮矮的和珅相反。

男爵府

yaumuimui 發表於 18-6-27 14:40
史實乾隆死時89歲,和珅48歲。 呢套劇正正講和珅死前28天發生的事,所以年齡上呢套劇是對的。 呢套劇賣點 ...

唔怪得印象中好似差不多年紀。睇得舊板紀曉嵐太多

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

無睇過,不愛古裝劇
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

睛靈勳章

JoanC 發表於 18-6-27 03:04
哩個係 point,真係順耳好多。

認同,好怕啲對白。

大宅

Vin828 發表於 18-6-27 10:05
其實我反而睇唔明,應該最唔想乾隆死既係和坤,最想乾隆死既係佢自己親生仔嘉慶,但點解套戲拍到和坤好似係忠 ...
有套大陸電視劇叫 乾隆王朝,係改編自二月河既同名小說,超好睇,內容幫和珅新平反左好多野 e.g. 話和珅非常醒目,係皇帝依賴佢解決好多問題等等,所以乾隆知道和珅貪都冇出聲。同埋話和珅其實係"被迫"貪,因為啲人想巴結佢,所以送好多野比佢。

子爵府

pigmom123 發表於 18-6-27 16:41
有套大陸電視劇叫 乾隆王朝,係改編自二月河既同名小說,超好睇,內容幫和珅新平反左好多野 e.g. 話和珅非 ...
我記得睇書話佢係漢人係打工仔努力典範,可以係滿人度做到咁既位仲有就係要自稱"奴才"都要講資格,唔係人人可以咁叫

子爵府

睇錯左係滿人來和坤本身,不過佢既故事比左中國官員警醒就係留在中國要做裸官要識得轉移資產先唔會比人抄家

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

好悶, 一味講講講, 互啤。 頂唔順。

伯爵府

牛年勳章

babynetnet 發表於 18-6-26 00:40
換左男主角會好啲……
男主角係指陳展鵬定譚俊彥?

水晶宮

ChingYee123 發表於 18-6-25 22:28
狄龍仔幾OK

外形氣質唔錯,又高大,而且演得好好,估唔到佢咁出色

珍珠宮

我覺得套天命好悶....都唔知佢講緊咩

首頁