自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

stagea 發表於 18-10-4 22:01
據我所知係要父母65+先可以申請到去美國喎!
仲要講緊係個位小朋友係要美國出世 + 讀書 + 工作 ...

無問得咁祥細呀,我當時係出於八掛問下佢咋。

又唔係人地父母,癈時問得咁details

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

c.vieri 發表於 18-10-4 22:03
無問得咁祥細呀,我當時係出於八掛問下佢咋。

又唔係人地父母,癈時問得咁details

哦哦...原來係咁, 我太認真添

大宅

回覆樓主:

以前可以,而家有浸浸無可能

珍珠宮

唔可以,無得讀幾年書就可以入藉呢樣野。如果係,一定好多人,人口爆掤 😅
如果申請父母,子女要年滿21歲。 父母如果65歲以上,考核又無咁深。
兄弟姊妹申請,要排期超過10年以上
工作既,要有公司擔保申請綠卡,幾年以上
結婚,我唔知,一般都要幾年時間入籍

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

EMILY03 發表於 18-10-4 21:52
搵到僱主請,做十年應可入籍。(讀書是不計的)

要僱主肯sponsor綠咭至得,否則工作証最多俾係做6年就唔會再續証,揸工作証期間冇嘢做/被炒,一個月內冇再有僱主請就要離境,所以好多人份工幾衰都唔敢隨便轉工,僱主請人都要睇淨番幾長嘅工作証,同埋要查好多嘢同等批,閒閒地半年以上。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

mandy952 發表於 18-10-4 21:43

咁仲咩要去美國生仔呢

美国雙非唔緊要,小朋友在這裏出世就有美国藉,有所有福利。

珍珠宮

回覆樓主:

點會咁容易,咁都得美國陸沉了

伯爵府

回覆樓主:

impossible !

男爵府

crazypaper 發表於 18-10-4 22:07
唔可以,無得讀幾年書就可以入藉呢樣野。如果係,一定好多人,人口爆掤 😅
如果申請父母,子女要年 ...

入唔入藉唔緊要,最重要有綠咭居留權!

男爵府

減齡達人勳章

邊有可能咁簡單!係既話,鄰國早就走得7788

wcpcelia    發表於 18-10-6 08:40

珍珠宮

我是靚媽 發表於 18-10-4 22:59
入唔入藉唔緊要,最重要有綠咭居留權!

綠卡一樣係咁申請,而且好多人以為有綠卡就ok, 其實人地可以隨時收返唔俾你。入咗藉就比較穩陣

子爵府

Chowying 發表於 18-10-4 21:54
我姑仔老公讀幾個博士碩士,起勢追亞洲女仔,就係為左結婚先入到籍,重要去加拿大結婚辦特快入籍:h ...

讀書為名,移民為實,這就是手段之一。

別墅

stagea 發表於 18-10-4 21:57
乜唔係美國出世都要父母夠65+先可以申請到咩?

我上年先問過, 你朋友幾時問? 小朋友夠21就可以申請父母?

仔女夠21歲應該可申請,但要收入報税,担保。唔洗65+

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

sunflowerusa 發表於 18-10-5 07:16
仔女夠21歲應該可申請,但要收入報税,担保。唔洗65+

over21係知道,因為我問既係已超過,應該仲要考核。

只係個位JM講法不同、不是我不明白。

別墅

stagea 發表於 18-10-5 07:37

over21係知道,因為我問既係已超過,應該仲要考核。

哦!我攪錯。

男爵府

crazypaper 發表於 18-10-5 06:28
綠卡一樣係咁申請,而且好多人以為有綠卡就ok, 其實人地可以隨時收返唔俾你。入咗藉就比較穩陣
...

有綠咭住夠時間就可以申請入藉

子爵府

識入3x年前移民美國攞綠卡,而家仲系綠卡
因爲覺得無分別喎
直至侵侵出現,馬上搞手绩入藉

珍珠宮

我是靚媽 發表於 18-10-6 00:46
有綠咭住夠時間就可以申請入藉

係呀我父母都係咁,可以申請入藉

大宅

crazypaper 發表於 18-10-5 06:28
...

有綠卡同冇碌卡差好遠。冇碌卡係靠 工作簽證排隊。 唔知排幾耐,睇你原籍嘅國家 多唔多人排 ,中國印度嗰啲排最耐。 歐洲,加拿大好快就有綠卡。 排隊期間唔可以轉工 ,仲要好多paperwork都要靠老細 幫你搞。 如果公司玩嘢啲paperwork拖慢咗, 隨時可能簽證到期都攞唔到碌卡( 有朋友試過, 仲要佢係做大公司)。

攞咗綠卡 就可以 無條件 逗留喺美國。 做唔做嘢都好, 住夠五年就可以申請入籍。 當然有特殊情況會比人收返張綠卡。我試過有朋友 攞咗碌卡之後返咗香港居住,好耐都冇返美國。就畀人收咗綠卡。

珍珠宮

crazygal 發表於 18-10-6 11:13
有綠卡同冇碌卡差好遠。冇碌卡係靠 工作簽證排隊。 唔知排幾耐,睇你原籍嘅國家 多唔多人排 ,中國印度嗰 ...

係呀!唔係間間公司肯幫人搞綠卡。一搞又排好幾年。有咗綠卡唔留係到,人地係會沒收你張綠卡。所以有綠卡後入埋藉就穩陣啲。

首頁

尾頁

跳至