自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-11-16 13:47
不少人係先做audit練實個底,考好試,放遠眼光,擴大exposure
然後轉advisory
雖然advisory唔一定要有audit ...

親戚當年外國畢業做advisory
佢話請人少好難入
幾舒服唔多ot
後生先苦好過先甜
有考牌蝕在唔識睇財務報表
所以轉行比audit無咁容易
最後幾經艱辛轉了金融
我有問為何轉
佢話人工及花紅多D
上年花紅有5個月
big4頂多得雙糧
advisory工作有點悶行頭窄
而且30歲唔轉以後好難轉

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

72leelily 發表於 19-11-16 14:38
親戚當年外國畢業做advisory
佢話請人少好難入
幾舒服唔多ot

唔多ot呀....比起audit係少嘅,但飛黎飛去係家常便飯(包括大陸),日日坐冷板櫈就大鑊了
好少人做做下advisory轉audit,我識d consultant係笑同事”boring auditors,一睇個樣就知”, 覺得audit悶到抽筋
Advisory睇下做邊瓣,行頭窄係真,但亦搶手。而家咁嘅時勢我都識幾個advisors (由新人到經理)笑住跳槽幾個offers揀(咁入得行本身唔野少係真嘅)。做business advisory m&a 咪易搵d,因大公司有 in house,做insolvency forensics 就真係多數做返pro firm了
仲有big 4肯定唔止得雙糧,年尾果舊好堅架,我知係幾個月(幾,就睇造化),big 4不及stra house黎,聽過有sr manager 級同老闆拗年尾rating,佢話淨係個difference 夠佢買架車

象牙宮

2024年龍年勳章

galax 發表於 19-11-16 10:08
以香港人來計,入到外國大firm難過入香港big 4, 有機會係英國大 firm做緊係試下先。
...

agree

男爵府

回覆樓主:

專做tax比較難轉工,
轉都係做返大firm,
不過就一定冇aduit O咁多T!
我朋友都係Big 4出黎,
果時8點收工。
佢好好彩有人介紹個迷你firm做,
專做香港同澳洲tax。
澳洲同香港都考晒牌~

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-11-17 10:39
唔多ot呀....比起audit係少嘅,但飛黎飛去係家常便飯(包括大陸),日日坐冷板櫈就大鑊了
好少人做做下adv ...

佢走時剛升M算小薯
之前都是13個月糧
佢話big4薪金透明度好高
現在份工做SM一定高過在big4做SM
我同佢去做樓按見過佢張薪金証明
確實好猛料

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

issactmaria 發表於 19-11-16 09:41

長遠他唔想留在UK, 而新一代始終覺得Big 4 有得搏。

思維既野,驚唔到咁多。你唔見有好多上左年紀既人去示威,去破壞咩?

男爵府

granja 發表於 19-11-21 19:27
思維既野,驚唔到咁多。你唔見有好多上左年紀既人去示威,去破壞咩?

唔係香港係UK, 咪影響細D!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

issactmaria 發表於 19-11-21 19:30
唔係香港係UK, 咪影響細D!

唔會.... 你睇下d人響英國推到司長跌斷骨,又有人去示威。有d 人住外國多年仲非常關心香港。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

issactmaria 發表於 19-11-16 08:34
我明香港入Big Four 有助日後事業發展,但現在香港的局勢如UK 有Big 4以外類似第五大請,會如何選擇?

...

Big 4 audit vs Big 5 tax?
Anyway, 睇興趣,睇前景。Audit 前景真是好咩?

複式洋房

Sharpay_leung 發表於 19-11-21 18:50
請問audit係咪真係non peak都好忙?我朋友依家都忙到巴晚晚點幾兩點,已經M以上職位
...

吾出奇呀。peak 完隔一陣又要做interim report, 再吾係中多幾隻IPO真係全年吾洗訓。

不過呢,大部分auditor 最早十點先開工

禁止訪問

珍珠宮

blythe_mak 發表於 19-11-16 10:58
小小香港big4既經驗分享,做税行頭比較窄,好難轉工。所以如果冇咩興趣係呢行長期發展,建議吾好入行或做 ...

想問正常壁科嚟講做幾多年就可以升manager?同埋係咪做極都係sa去唔到manager都會畀人哋賓走㗎?

禁止訪問

複式洋房

可愛教主2 發表於 19-11-22 00:19
想問正常壁科嚟講做幾多年就可以升manager?同埋係咪做極都係sa去唔到manager都會畀人哋賓走㗎?
...

Audit 一般5年。其他service line 5-6年睇你條team有冇人走,有冇budget。基本上好多人一升吾到就走,咁辛苦又升吾到,留係到冇咩意思

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

如果選擇留港做稅務, 而又打算做香港稅務的話 ,香港稅例比較上非常簡單,而且很多香港公司在國內有生意,所以香港公司稅務企劃 很多時會涉及和國內稅例,所以索性搵熟悉國內稅務的人員處理更好。國內稅務顧問,無論是外資如BIG 4 或本地,熟悉國內稅務的人員很多都是在國家稅務局做過。

男爵府

如果UK 大公司以下3個division, 就前景、轉工彈性(包括香港公司),那個會比較好一點:

1. Tax Technology
2. Real Estate
3. Tax Investigations

首頁

尾頁

跳至