時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

pumpumpurin 發表於 20-2-1 10:33
大家喺度買大細...
肺炎大爆發==>醫護嬴, 日後更多類似情況會如此要脅政府..
無爆發==>林鄭嬴, 以後都唔會 ...
我嘅睇法有少少唔同,係就係賭,但係部分醫護用市民佢籌碼,局政府落場賭,當唔支持佢哋的人是死物。

佔中路霸如是;黑暴打擊警隊如是,都係用市民作籌碼嚟想牽住政府的鼻子走。

佢哋輸咗都無損失/低成本,所以,賭開有條癮。

大宅

全面封關根本唔work,呢班黑護為反而反,將病人性命作賭住,垃圾!

伯爵府

ning.. 發表於 20-2-1 14:55
我嘅睇法有少少唔同,係就係賭,但係部分醫護用市民佢籌碼,局政府落場賭,當唔支持佢哋的人是死物。

佔中 ...

所以正常一個政府都絕唔可以妥協。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

pumpumpurin 發表於 20-2-1 15:37
所以正常一個政府都絕唔可以妥協。
疫情嚴重到要全面封關,都無得話唔妥協。

但係香港人過得,中港司機運食物過得,算咩全面封關呢?(得啖笑!)

病毒係唔識認住啲有香港身份證嘅就唔搞㗎喎!

男爵府

要封就要全面封,不論國藉、種族、理由一律唔准出、晤准入(恐怕香港一日已死)

但現在班黑醫護只封內地人,呢D絕對係歧視、攪政治、攪分化!

甘驚,應立即辭職,唔係扮病繼續攞人工,可恥!

男爵府

我朋友個個星期要返大陸做野,全面封關嘅話唔使搵食?政府幫手供樓養妻活兒?

伯爵府

ning.. 發表於 20-2-1 16:46

但係香港人過得,中港司機運食物過得,算咩全面封關呢?(得啖笑 ...

所以問題就係乜野叫做嚴重..
而定義嚴重、有需要嘅就一定係政府
絕對唔係前線決定..

子爵府

pumpumpurin 發表於 20-2-1 17:12
絕對唔係前線決定..

中港貨車司機日日運貨落嚟仲高危過呢班專業黑護啦,佢哋都未出聲!

珍珠宮

pumpumpurin 發表於 20-2-1 17:12
絕對唔係前線決定..
我記喺呢版睇過一個留言,覺得講得好啱。大約係話政府做事係要睇數據,唔係自己想點就點,否則就係人治。

我覺得講得好有道理,可以參考世衛或其他專家的意見!

而部分少數唔專業嘅醫護,基於恐懼或政治立場,而作出一個非全面性且帶歧視的假封關,還以市民作籌碼。

真係支持佢哋唔住!

Ben2003    發表於 20-2-1 19:58

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Simsim12 發表於 20-2-1 10:09
你們將會成為千古罪人

不停有人慫恿醫護人員罷工
今日見到有呼籲海關職員
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

秋後算賬,不要忘記醫護要專業註冊,若取消註冊等於失去入塲資格,自我攬炒,放長相眼睇吓點

伯爵府

牛年勳章

呢次之後, 政府好應該預備引入外來醫護
以免次次都被威脅

侯爵府

siujanjan 發表於 20-2-1 13:12
香港人可以出入,我哋都確保唔到佢哋去完內地返來會唔會受感染架喎

一刀切不準內地人入㕿港,香港人可以出入內地,封呢做乜,低智!

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

男爵府

Simsim12 發表於 20-2-1 10:09
你們將會成為千古罪人

Agree

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

ning.. 發表於 20-2-1 16:46

但係香港人過得,中港司機運食物過得,算咩全面封關呢?(得啖笑 ...

其實我覺得,不應該叫封關,應該要全海陸空阻止大陸人來港

水晶宮

crystal媽咪 發表於 20-2-1 18:18
不停有人慫恿醫護人員罷工
今日見到有呼籲海關職員

海關係紀律部隊,罷工有無咩後果?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cyyiu 發表於 20-2-1 20:53
海關係紀律部隊,罷工有無咩後果?

我唔知
我淨係見到啲人鼓吹,我諗佢地嘅罷工都係扮病居多
話無曬啲工作人員就可以間接封關,等於之前有啲Fb page有賣口罩。
有人話佢係醫護人員,問可唔可以留番d,等收工先買,好多人留言叫佢唔好返一樣

水晶宮

crystal媽咪 發表於 20-2-1 20:57
我唔知
我淨係見到啲人鼓吹,我諗佢地嘅罷工都係扮病居多
話無曬啲工作人員就可以間接封關,等於之前有啲F ...

攞病假罷工,即係欺詐,睇唔起呢d人
不過,非常時期攞病假,我係上司會紀錄在案,日後好自為知!

寶石宮

cyyiu 發表於 20-2-1 21:02
攞病假罷工,即係欺詐,睇唔起呢d人
不過,非常時期攞病假,我係上司會紀錄在案,日後好自為知 ...

我都係咁話
如果我係上司/老細,一定會記錄邊啲人係呢幾次罷工活動中冇返工

珍珠宮

CrabPincers 發表於 20-2-1 10:37
昨日我同仔講,我尊重佢地的勞工權益,各在其位,我感受不到佢地的擔憂,佢地覺得要用罷工黎迫政府,呢d是 ...

立場行先,政治點做都會比人挑骨頭

首頁

尾頁

跳至