自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

andyman 發表於 21-5-4 18:58
我大件貨先用佢, 近年都好少用, 因為太多集運可以選了, 而家連官集都可運食物, 直送自取優惠4元一公斤, 我 ...

官集是點樣選?

水晶宮

好媽媽勳章

dreamx2 發表於 21-5-4 16:04
已經証明左,結果咪話,個快遞員可以自行簽收,之後先送到入倉,所以簽收左都五代表個倉有真正收到貨,吹 ...

國內快遞慣常做法
快遞員會自行簽收,之後先到集運。呢個唔關點對點事,試過官集,神州都有呢個情況。

點對點出貨前你有無對齊所以單號先出貨?如果有,唔會唔見貨。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

好媽媽勳章

dreamx2 發表於 21-5-4 14:50
呢間嘢一向收費比較貴,又好多嘢都5肯運,好似螺絲粉呢d都5得,但以前無咁多限制,同埋覺得算快,又好似有 ...

3kg用點對點咪好貴
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

dreamx2 發表於 21-5-4 14:51
之後我就發現有件貨搵5到,我就問賣家,因為間嘢都係大牌子波鞋的官方旗艦店,無得假個種,佢話寄出左,有 ...

我果間集運間唔中都係咁
試過二次又係顯示收左貨,但集運就話無入到倉

我同買家講返,叫佢問下快遞,同埋係菜鳥到投訴話件貨唔知去左邊,之後快遞會自己查返,
最後二次買家退返錢比我,聽集運講買家會同快遞claim 返錢。

最後証實係快遞送錯地方,試過其中一單無啦啦送左去官集個倉到

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

dreamx2 發表於 21-5-4 19:12
官集是點樣選?
用番自己住宅地址, 在付款頁選好曬用菜鳥或順豐, 邊個站取都可選埋, 選好全部先好去付款.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

QQ70 發表於 21-5-4 15:12
呢間野我以前好 like, 因為佢係唯一唔計體積重,計實重, 但 e 家愈來愈多限制,客服亦比以前差,我e 家改 ...

Hotbuy送上門快 ,可能我呢區好 10次有9次都是今發明到

翡翠宮

dreamx2 發表於 21-5-4 18:47
要點先知d貨係5係免運費直送香港

佢有直送同集運,直送做咗幾年,服務成熟啲,開始建議先玩直送。下link攞新人禮包及199減100券後先落單玩下。
https://u.jd.com/QCoodKa

直送只限自營商品,認住標題紅底白字寫住「自营」。有啲大件或者禁品唔送香港會顯示不能配送,總之用香港地址落到單就ok,你見我買到滅火筒,就唔洗擔心落唔到香港。

免運費方面,佢經常會變,呢期滿¥99包郵3kg到香港自取點及工商區,住宅到付港幣20;多出運費可以用運費券抵扣,如圖中就用上了¥87運費券達到100%包郵!

民房

點對點送到咁仲唔賠, 已經打晒木架, 貼晒label.

珍珠宮

小清新 發表於 22-1-12 11:42
點對點送到咁仲唔賠, 已經打晒木架, 貼晒label.

咁慘最後點呀?有晒相都唔賠?

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

QQ70 發表於 21-5-4 15:12
呢間野我以前好 like, 因為佢係唯一唔計體積重,計實重, 但 e 家愈來愈多限制,客服亦比以前差,我e 家改 ...

Same!
我都係由點對點轉熱購
而且之前真係今發明到

不過熱購都受疫情影響啊
上一批3月中落單
都等左我差唔多兩個星期

珍珠宮

IHateSummer 發表於 22-3-28 02:28
Same!
我都係由點對點轉熱購
而且之前真係今發明到

請問hotbuy計體積重嗎?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

點對點好巴閉架人地。我搬屋要淘及集運傢俱, 老實講都不是細單野丫, 重野, 預左大數,搵佢地報價,話我個地址不送喎。
5緊要, 實有集運公司肯送既。自從果次搵到集運送傢俱後,服務對版, 價位也合理後,之後其他集運加價好減價好, 我沒有打算轉集運。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

kwhkwh 發表於 22-3-28 03:14
點對點好巴閉架人地。我搬屋要淘及集運傢俱, 老實講都不是細單野丫, 重野, 預左大數,搵佢地報價,話我個地 ...

最後你用邊間?

大宅

但我係近呢半年用點對點, 我又覺得 ok wor, 尋日下午先收左批貨.

琥珀宮

dreamx2 發表於 21-5-4 14:51
之後我就發現有件貨搵5到,我就問賣家,因為間嘢都係大牌子波鞋的官方旗艦店,無得假個種,佢話寄出左,有 ...

比人偷左啦,貴野唔可以用普通私集,要用直運,如官集

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Moti 發表於 22-3-28 04:31
最後你用邊間?

我未搬前用4PX, 去自提, 客服有問有答。但家人嫌個系統難用,而且淘傢俱收費貴,要搵其他。
到搵集運,原來我是偏遠地區, 不是間間願意去!一係超貴, 一係問多少少, 即已讀不回!點都點雖然不做我生意, 但對方回應直接, 不會遊花園地暗示不做。

我最後用紅杉集運,他不是什麼出名的公司, 費用也不是最便宜,運過傢俱後我就一直用佢。客服有問有答,而且我選送上門, 運費有一定成本,但淘日常生活用品,淘到免首重就集運慳番少少運費。

集運真係5好貪便宜,你付出既, 冇事既一定覺貴。但有事起上來, 搵到客服, 搵到回應,又睇清楚寫明幾點鐘有人等收貨先打俾你交收。尤其今次疫情,我呢幾次集運都安全抵步, 我就更加冇咩理由和意慾轉集運。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

kwhkwh 發表於 22-3-28 14:51
我未搬前用4PX, 去自提, 客服有問有答。但家人嫌個系統難用,而且淘傢俱收費貴,要搵其他。
到搵集運,原 ...

好。唔該晒你!

複式洋房

dreamx2 發表於 21-5-4 14:50
呢間嘢一向收費比較貴,又好多嘢都5肯運,好似螺絲粉呢d都5得,但以前無咁多限制,同埋覺得算快,又好似有 ...

我住油塘一直用開新世代(有好多人話好差)我又無咁感覺,第5波前2-3日到自取點,第5波後轉船運集佐2次都係一星期內到,我覺得可以接受。

首頁

尾頁

跳至