1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

Curtis0917 發表於 21-6-7 09:40
我唔係現場,唔同出面私人咁,佢係平日上堂抽時間同b仔見,同佢玩引導b講野,不過最重要都係返學,有小朋 ...

嚟緊九月都會返N班
咁我都係等返N班先啦

大宅

樓主我都分享吓我既情況。我仔仔同樓主你既小朋友差不多大,而家20個半月,佢一路都唔識講野,冇發過有意思既音,bb話就ee erer, 亦都唔係好回應我地,例如叫佢佢唔回頭(其實正常聽到大大聲都會回頭,係對聲音既反應,但佢聽覺係冇問題,所以係其他地方有問題),同佢玩佢唔同我玩,會自己玩...我咁岩響佢5個月大到佢18個月大呢一年做左ftm, 一手一腳湊大就留意到好多細節同好敏感/敏銳,所以歲半去健康院時同姑娘反映情況同憂慮,安排左家長問診(姑娘想查問主要照顧者,但當時我返新工請唔到假去健康院,果日係老公帶仔仔去打針,所以第2日打黎問我),我答左佢堆問題之外,仲講多d日常發生我覺得唔尋常既情況 ,之後姑娘覺得bb要接受言語評估,我同姑娘講唔理評估地點,邊間快就去邊間,最後排到2歲做評估,我覺得已經好快,因為聽人講係排好耐。
樓主你黎緊有冇覆診或去健康院之類既野,因為除左私人評估,如果能夠厚面皮d(我指我)博得政府既評估機會,雙線進行,當second opinion 又好,當慳d錢都好,排左先,到時已經唔需要再決定去唔去。
我都研究緊私家評估同訓練,針灸都研究緊,打算響佢進入n班後都冇改善時就action(我唔排除係因為我既原故,係我唔識教,學校既群體生活可能會激活左佢)。所以我特登比佢讀N班, 讀K就太遲了. 亦都特登搵左一間有JOIN兼收計畫既學校, 我相信學校既然有兼收老師, 成間學校都會對呢類小朋友會了解同包容多D, 同校有兼收老師, 又有機會快D得到訓練.
我地都好好地把握黃金治療時間,我當然寧願係我地兩個做亞媽既過份敏感,做多一步,都想bb之後既路走得容易。
一齊努力

大宅

有同類媽媽教過我(佢出去上左d好貴既堂學點幫助小朋友),小朋友需要刺激多d前額葉,可以同小朋友轉吓有碌椅(即係公司果d), 打多d千秋,同埋用棉被卷住小朋友玩「卷腸粉」,呢d都係帶有轉動/律動既遊戲。
雖然我自己冇上過堂又唔知係咪對每個小朋友既情況都有效,但我覺得本身呢類遊戲都係簡單而冇傷害性,小朋友亦都係玩得開心既,所以我有多玩。
因為疫情,我買左個千秋響屋企添,貴就唔貴,因為係2手既,但係好阻地方,小餐桌都要變細摺桌,個廳冇曬位。
掉返轉諗,可能因為我覺得自己做d野,有為仔仔而努力,所以心態上反而變得正面。
我都有好傍偟既階段,尤其當身邊同年一齊生b既幾個朋友(豬年特別多), 佢地既b都好正常發展,只有我連「媽」呢個字都未聽過(其實好想聽到佢叫我一聲,知道我係你媽媽),亦只有我同亞仔每次出街都好似追賊咁,佢一路fing開唔比你拖,又學訓地(都唔知邊度學返黎),又狂奔跑追到你死,馬路都衝出去,聽唔明指令叫佢停...個個行過都會回頭望我既失態,真係好難話無感覺。
但我知道,只要我愈正面,心態正直唔over, 唔好將件事放到好大,但又肯持續學習同去嘗試,對亞仔既幫助肯定係最大。我一路都係如此相信。

大宅

你好!BerniceL

謝謝你的詳細分享。

我這陣子有段時間很正面,有陣子好消極,特別見佢開始玩眨眼,fing 頭,在車上郁來郁去,在餐廳上大哭,以前出街都肯行下,而家完全唔肯行,扭抱,在家冇時停,一系企系枱上,椅上……我真的好辛苦。而自己同佢講/教佢唔好,佢又唔明。我真是心如刀割…

我提早2星期去健康院,只見姑娘,我都講得佢好嚴重,希望快做評估,但佢不斷遊花園,剩系話要見左醫生先,仲要系等下月醫生電談(因疫情唔面見),姑娘話如他說有需要做評估,都要等一段時間……個姑娘比我感覺好差,見面其間呀仔走來走去,坐唔定,我要抱住仲要企系度先可免强同姑娘傾,佢都冇話幫我快安排評估……

而家同仔上緊playgroup,好明顯佢系突出的一位,完全坐唔定,找玩具玩,聽唔明指令……想過唔番,但為左呀仔,硬着頭皮,只想佢學到少少羣體和少少指令,安坐巳很開心

而家報緊協康評估,大概要8月頭先可做,唔想私家,因貴,想儲起D錢來比佢日後讀私家課程

我買了yoga ball,和隨道,但隨道佢不愛玩,有時放他最愛的食物在入面引佢捐,時得時唔得

而家最頭痛系佢怎樣在家少D走來走回,學會坐耐D,出街唔好扭甘多抱。

我都冇同人講,一來未做評估,二來講左又點,又或者我怕人label左佢……而家都同佢去公園玩,D小朋友走來同佢打招呼,話一齊玩,我仔當然冇彩佢,跟住我解釋比佢聽佢未明白你講乜,又時仲解釋比佢媽媽聽佢唔鐘意同人玩,有D自閉傾向……唉!但在公園呀仔需然自己跑來跑去,佢好開心,我扮捉佢,都話有D eye contact,大家都話有D甘 dur互動,我都好開心

希望大家小朋友一日一日進步

大家一起努力,共勉之

大宅

回覆 Curtis0917 的帖子

可以PM我嗎? Thanks

複式洋房

ame1128 發表於 21-6-20 15:07
回覆 Curtis0917 的帖子

可以PM我嗎? Thanks

del

大宅

回覆 bbchumama3 的帖子

我一放工就會衝返屋企帶bb落一落街玩,放佢電又好,接觸吓世界又好,總不能成日都困響屋企,會悶親佢。但放工再玩捉賊仲要咁熱既天氣係非常攰...其實我有比電視佢睇,通常都係晚餐時間同之後,隔日有YouTube, 睇30分鐘左右,呢d時間佢就會靜d同定d, 雖然唔係咁好既方法,但佢唔會好似其他小朋友咁睇吓書,玩靜態遊戲,捉住佢佢又反抗,我暫時未諗到點誘導佢。佢自己一個人玩時都好靜唔需要大人陪同,例如佢會拎住一個小玩具坐響地下,掟玩具落地,執起,再掟...玩好耐...(唉,我寧願你玩第二樣都唔係玩呢款)

你果間健康院既姑娘似乎有點hea... 不過佢都叫幫你「安排左」,你又嘈唔到佢d乜野...唯有照排。

但你如果搵n, 真係搵d有兼收老師既學校好d, 起碼多個專業人士響學校,請教佢地都方便d。
我本身都唔係虎媽類,而小朋友而家既情況又咁不定,能夠搵/安排多d人響佢身邊幫到佢成長,已經好好。
你可以上網睇吓,邊d幼稚園有行兼收計劃,我果區有2間,因為疫情,收生不足,我in 2間2間都收左,仲係最近2個月之內既事,相信真係好多人退n, 你襯而家衝入去攝位,應該都成功的。

大宅

https://www.swd.gov.hk/tc/index/ ... ing/id_integrated2/

呢個list你可以參考吓

複式洋房

bbchumama3 發表於 21-5-17 09:59
請問有冇家長的仔女同我仔一樣,快2歲唔講野,,識聽簡單指令,冇眼神交流,唔手指指,不懂模枋扮食玩具生 ...

我囝囝都係咁!2歲時就立即搵人同佢做評估!結果係言語發展嚴重遲緩!然後去搵私人言語治療師,因為政府要等好耐!同時建議你去搵衞生署外展訓練服務,評估加埋排期要等上年半時間!同埋要去HA排埋言語治療!以上服務都係需要搵醫生轉介,所以建議你去搵家庭醫生寫轉介信!會加快進度!唔好再等,治療係有一個黃金期,千祈唔好錯過!
我係過來人,好明白你嘅感受,真係好擔心!

複式洋房

manman_1110 發表於 21-6-24 23:20
我囝囝都係咁!2歲時就立即搵人同佢做評估!結果係言語發展嚴重遲緩!然後去搵私人言語治療師,因為政府要 ...

我囝囝而家三歲半啊,但係仲未講得出一句句子!喺兩歲嘅時候我安排佢去見言語治療師同埋報讀N班,我認為真係幫到佢!最近interview K1表現唔錯!雖然唔係句子但係老師嘅問題佢條條都識答!
而且而家仲入讀一間心儀嘅幼稚園!所以我哋一定要積極面對問題

大宅

回覆 manman_1110 的帖子

謝謝manman_1110的分享……你小朋友可能只是語言遲緩,沒有其他問題,所以好快見到改善和加埋你既努力。
我小朋友應下月尾便做心理評估系協康會,而家在step上緊堂(剛上左一堂),主要系玩遊戲來教佢專注力,希望有幫助啦。
我都想報N班,但兼收的巳full,現等waiting list, 同時我考慮到到上playgroup我系度都好似甩繩馬騮,又走,又訓唔聽指令,到時返N實比人投訴,投訴唔緊要,系怕整傷自己(因孟孟中中),可能我太多顧慮吧……

洋房

好感動睇到呢個post😭有同路人
我仔仔都係剛2歳 但除左爸爸媽媽,其他都係呀呀的bb話。係小朋友差唔多歳半,帶左去playgroup,上左冇耐就發覺同同齡的發展已經有d距離,但心裏面同自己講唔好同其他小朋友比較。結果越來越擔心。21號去左健康院見護士,小朋友坐唔定,係甘走,護士只係話要等醫生電話,就算有事都唔係佢轉介,叫我記得留意電話。而家努力自己搵緊屋企附近的言語治療服務。身邊冇朋友有甘的情況所以又講唔到(朋友冇小朋友),先生反應都係甘上下,話番工已經好辛苦處理唔到甘多,自己都失眠左一段時間,而家調節緊自己心情,希望大家媽媽加油🥲唔知媽媽想唔想開whatapps Group傾?想就pm我 希望係晚上訓唔著的時候大家講句加油🙇🏻‍♀️

複式洋房

Curtis0917 發表於 21-5-31 13:28

我個仔2yr都唔識講爸爸媽媽,健康院比我地去排期做評估 ...

糾正我之前係到講果d野,昨天問左負責既老師,佢話每日佢會有半小時同仔仔做訓練,每兩個月明愛會有一個語言治療師過黎幫仔仔做評估,每三個月社署會有人黎幫仔仔做大小肌肉訓練,老師應該唔係語言治療師,不過係有經驗,因為學校一直有呢個服務。

大宅

Curtis0917 發表於 21-5-31 13:28

我個仔2yr都唔識講爸爸媽媽,健康院比我地去排期做評估 ...

我都想知邊間幼稚園,請pm,謝謝

大宅

update 0下: 我最近TB左支點讀筆連書比亞仔玩, 因為佢成日都跑, 坐唔定, 我好累啊...佢一開頭唔識玩, 但係日日都塞比佢玩又同佢一齊玩/我自己好誇張咁玩吸引佢過黎, 佢而家識玩啦, 當然唔會因為咁而開金口(我仲未等到個媽字), 但起碼知道支筆係可以點去咩書同卡度會有聲...(雖然LEVEL好低, 但我已經覺得有進步了)
大家都可以試下...咩都試下嘛....

但另一方面, 佢鍾意搭LIFT既情況嚴重左, 自動導航既情況都明顯左(即係一落街就衝閘咁去一個固定既路線, 條路線由一開始短, 到而家好長佢都記得, 我就算好遠好遠, 先放佢落地, 佢一樣千里迢迢咁去得返個LIFT位之後玩LIFT唔出黎...)

洋房

各位媽媽🙇🏻‍♀️
我係呢段時間搵左私人評估,評左整體發展遲緩半年左右,懷疑有自閉症傾向🥲playgroup媽媽介紹下讀緊屋企附近的密集班,讀左好好多,隻眼開始有番靈魂,仲識左好幾人同路人媽媽。岩岩都搵到屋企最近的兼收位幼兒學校,希望k1排到I位。昨日去埋心理學家轉介的精精神醫生做咩評估,暫時確定係自閉,準備等醫生再見面傾做咩訓練💪🏻個自閉評估其實個標準都幾高,我做到一半都知小朋友應該pass唔到😂各位媽媽加油!

大宅

annieoran 發表於 21-7-31 09:06
各位媽媽🙇🏻‍♀️
我係呢段時間搵左私人評估,評左整體發展遲緩半年左右,懷疑有自閉症傾 ...

請問你小朋友係邊間到上密集班咁快有位?我排緊隊仲未有得上,想知,謝謝

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

回覆 bbchumama3 的帖子

評估後政府會有唔同嘅服務俾你。依家我俾幾個資訊你,你上網search 下了解下,便會知其實啲幼兒園/幼稚園會有好多服務幫到你,唔一定全部需要自費。
首先你去了解下何謂兼收服務,如幼兒遲緩問題不太嚴重,可入正常幼兒園做融合,與正常幼兒一同學習。喺幼兒園有兼收老師照顧小朋友,在日常課程包辦唔同訓練,另外亦有社署唔同既治療師落園同小朋友做訓練。
另外有個叫到校服務,係前幾年政府新開既服務,因為以前排兼收條隊太長,政府唔想sen既小朋友輪候咁耐而錯失左訓練既時間,於是新增呢個服務,由外來既治療師落園同小朋友做訓練。同兼收服務唔同既係少左個兼收老師喺學校時刻陪住。
我唔詳細講分別,你可上網再了解下!

明白媽媽的擔憂,但返到學,有服務後,會有好多專業人士,如老師、治療師、社工等照顧小朋友,亦會做好多家長教育,教你點照顧SEN小朋友!所以呢刻,你要積極安排小朋友做評估,盡快做就可盡快安排小朋友得到服務。
題外話,萬一小朋友程度嚴重,有需要入讀特殊學校,都要好好考慮,適當的教育訓練係幫到小朋友好多,家長考慮時應以小朋友得益行先,勿介意旁人的眼光啊!
加油

複式洋房

回覆樓主:

宜家有啲兒童危疾保險係包自閉症的,我都買咗,雖然最後評估阿仔冇事,鬆咗口氣。
份保險係包中咗的話可claim每次訓練費用,好似有上限,$800/堂,都補貼都好多,我買宏X的。記得起小朋友確診之前買啊,確診咗就買唔到架喇。

首頁

尾頁

跳至