自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我養左幾年都未試過生,4月時其中一隻百厭星爬窗失手搞到要腳甲。日日幫佢洗傷口都留意唔到原來脫甲隔離隻手指腫晒,一直以為係因為手術後引起,直到早兩星期先發覺唔對路,脫甲位的肉肉好番晒,指甲又開始生番出嚟。但隔離隻手指肉都仲係紅紅腫腫,連隔隔離手指都係。然後另一隻貓右眼下邊有同一symptoms 先知瀨嘢
諗番起當日去脫甲,睇我隻貓前一隻貓仔係生廯,其實我懷疑係喺診所惹番來的,啲廯生係咁近做脫甲個位,好可能係剃毛器未清洗乾淨就剃我隻貓。我當初又唔知果啲係廯,誤以為係手術後正常情況,洗完傷口冇洗乾淨隻手就幫另一隻抺眼,搞到而家咁,好自責

大宅

msv 發表於 21-5-27 15:20

到咗琴晚發現有第二個位置有類似問題而家又要搵第二個醫生睇了 ...

港九寵物醫院陳醫生唔錯架,另外朋友教我買枝紫外光電筒照下,小心唔好照到佢地眼仔,我隻貓眼下位有堆綠色點果啲就係真菌啦!

大宅

妃 發表於 21-5-31 23:54
我養左幾年都未試過生,4月時其中一隻百厭星爬窗失手搞到要腳甲。日日幫佢洗傷口都留意唔到原來脫甲隔離隻 ...

真係慘,也有可能是在剃毛器感染回來,,不要自責,他們一向無出街,一去完診所回來就出事

大宅

妃 發表於 21-6-1 00:00
港九寵物醫院陳醫生唔錯架,另外朋友教我買枝紫外光電筒照下,小心唔好照到佢地眼仔,我隻貓眼下位有堆綠 ...

我也有去俾醫生照燈,兩個醫生都話吾似係癬,而家剩係食抗生素,洗傷口同搽葯膏,希望快些有中菌報告出,才能知係邊種菌

大宅

lolobabyphoto 發表於 21-5-31 23:22
我覺得如有貓貓係免疫能力唔好,最好不要沖藥水浴,貓貓怕水,沖涼又會有壓力,壓力會令皮膚有問題。我隻 ...

我而家也開始加益生菌佢食,希望可以幫下佢健康些

男爵府

果陣貓貓生癬,首先生癬位置要剃毛,醫生有開人用既粉紅色洗傷口生理鹽水,早午晚清洗,再加醫生開既藥膏,大約幾星期好返!
有用過3條毛沖涼不過覺得藥性太強,所以沖過一次咁多咋!

伯爵府

可以試吓哪個,可增強貓咪抵抗力同治貓癬!

大宅

pandafong 發表於 21-6-1 22:21

好啊等我上網搵吓邊度有得賣同資料先,多謝你分享經驗

大宅

發現有問題的地方要忍心同佢剪左D毛毛,仲要剪大泛圍D,通常有問題嗰撻皮D顏色比健康皮膚的紅一些,所以剪到見到健康的皮膚再多啲啲,方便揸藥高來吸收,一定要揸到健康皮膚的位置!要帶喇叭頭,一定不可讓貓貓lam到,揸番一兩個星期應該會好番。我的經驗:不用洗澡。注意:如不及早治療,貓貓會lam lam下果撻野,有機會損左,佢地戇居居係咁lam可能會穿窿見到D肉好恐怖的。祝貓貓早啲好番🙏🏻

男爵府

可以試下泡泡靈或者神仙水,但如果有惡化就早啲睇醫生,因為癬係可以傳染比人的,睇獸醫會比癬膏同埋叫你買三條毛藥水同佢藥浴

大宅

mobilecat 發表於 21-6-3 20:15
發現有問題的地方要忍心同佢剪左D毛毛,仲要剪大泛圍D,通常有問題嗰撻皮D顏色比健康皮膚的紅一些,所以剪 ...

多謝你分享同回覆啊

大宅

checkcheck 發表於 21-6-3 20:38
可以試下泡泡靈或者神仙水,但如果有惡化就早啲睇醫生,因為癬係可以傳染比人的,睇獸醫會比癬膏同埋叫你買 ...

好的,希望快些出中菌報告啦

伯爵府

pandafong 發表於 21-6-1 22:21

我用另一牌子的lysine都有d效

首頁

尾頁

跳至