自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

減齡達人勳章

littledot 發表於 21-8-4 10:06
除左住院現金,包唔包括埋醫療費用先?

聽佢sell,完全無提醫療費用、我唸只係住院現金賠償,所以覺得大病最緊要係比醫療費用,咁係咪應該買份危疾仲實際

大宅

減齡達人勳章

麟媽媽 發表於 21-8-4 11:22
我唔會買呢啲,今年是30歲,供10年保20年,即係到50歲就踢你出場,呢段時間啲毛病先走出嚟喎。
...

認同你呀!所以無即時應承,咁係咪買份終身危疾/醫療仲實際呢..

翡翠宮

畀面勳章

每日620, 私家一定唔夠,住政府就叫做幫補因病停工收入。除非係出日薪,手停口停既工種,否則我覺得呢類plan冇乜用。
日日是好日

子爵府

Ting0731 發表於 21-8-4 11:24
你當初供左幾多年,咁佢最後都係比返個本金你對嗎?

我有兩份, 一份HSBX,住院現金, 一份中銀,手術現金, 兩份都供10年, HSBX 果份第11年即比番。 中銀果份好似保多兩年,13年先比番錢。 金額係啱既。 但當年無咁好 息, 好似2定3%。 係蝕左息, 但有個保障。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

Ting0731 發表於 21-8-3 19:33
想問下大家有冇買住院醫療保險?大概月供幾錢,有幾多保障。未買過,咁岩收到富衛call,話月供$700左右,供 ...

如果供款10年,住院可以保障到80歲咁就差唔多

大宅

開心吸收勳章

Ting0731 發表於 21-8-4 11:28
認同你呀!所以無即時應承,咁係咪買份終身危疾/醫療仲實際呢..
醫保同危疾係兩樣嘢…醫保真係會賠返醫療開支畀你,但危疾就會比你一筆過嘅賠償for 你無法開工嘅生活費。
聽你嘅講法似係想要醫保多啲,如果想保障大啲,可以考慮高端醫保。我自己有用BUXX嘅高端自願醫保,每月都係幾百蚊,但賠償額有成三千萬

珍珠宮

Ting0731 發表於 21-8-4 11:26
聽佢sell,完全無提醫療費用、我唸只係住院現金賠償,所以覺得大病最緊要係比醫療費用,咁係咪應該買份危 ...
住院現金買嚟做乜? 你冇買醫療保險, 即係有咩病都唔會住私家醫院, 咁你住得政府醫院埋單都唔會靠份保險, 咁呢份保障有乜用?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

想問下大家有冇買住院醫療保險?大概月供幾錢,有幾多保障。未買過,咁岩收到富衛call,話月供$700左右,供 ...

樓主請自行了解清楚,睇你描述你呢份似係住院現金津貼,同住院醫療(赔住院及手術費),完全係兩回事。唔好攪錯。

子爵府

Ting0731 發表於 21-8-4 11:26
聽佢sell,完全無提醫療費用、我唸只係住院現金賠償,所以覺得大病最緊要係比醫療費用,咁係咪應該買份危 ...

如果只係住院現金,我唔會買!
因為完全唔包醫療開支,呢個先係最大開支,即係你只可以揀政府醫院,住院現金賠償只係補貼一下你返唔到工的日常支出!
但係你諗下,入得政府,就算做大手術,住一個星期已經叫你出院,賠償有限!
仲要只補到50歲,但啲病痛往往都係50後先開始出現

珍珠宮

虎到金來勳章

szesees 發表於 21-8-5 16:18
醫保同危疾係兩樣嘢…醫保真係會賠返醫療開支畀你,但危疾就會比你一筆過嘅賠償for 你無法開工嘅生活費。
...

請問高端醫保即係咩?

男爵府

回覆樓主:

呢 d plan 最主要係睇頭5年你認為有無需要,住院一日陪幾多,自己計。
點解明明話保20年我5年,條數要好認真計先至明。實際上佢陪到比你既錢,5年後主要都係你自己供既錢。而20年後比多8%你,即係年利率少於1%,而且要扣返你 claim 過既保險賠償,我本身都買過類似保險,出年3 月就供完,而家睇翻轉頭根本係搵笨。

呢種保險只合家庭枝柱,以防出事都唔洗負累屋企人,而且有閒錢可以供款並鎖死20年。不過重點都係睇頭5 年,後尾15年主要都係自己錢。

侯爵府

Ting0731 發表於 21-8-3 21:17
大約30歲,供十年保費,保障廿年,就算中途claim過,廿年後都扲返個本金再加8%比你,斷供就無得扲返、我就 ...

你30歲供到40歲
佢保到你50
有咩用? 好多病中年先會有
30-50最健康嘅時候亦都唔需要

大宅

開心吸收勳章

polliebb 發表於 21-8-5 19:11
請問高端醫保即係咩?
高端醫保係醫保嘅一種,不過佢個保額會大啲,同埋會包埋一啲普通醫保未必會保嘅病,同埋會有墊底費嘅選擇
我而家用緊嗰份BuXX高端自願醫保,可以扣稅之餘,癌症治療都可以全數賠償(最多賠到每年保額上限),三千萬真係咩都夠。

珍珠宮

虎到金來勳章

szesees 發表於 21-8-6 14:02
高端醫保係醫保嘅一種,不過佢個保額會大啲,同埋會包埋一啲普通醫保未必會保嘅病,同埋會有墊底費嘅選擇
...

保費會唔會好貴?

男爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

szesees 發表於 21-8-6 14:02
...

我都啱啱同阿仔買咗bupa ,三千幾蚊一年

男爵府

babych 發表於 21-8-6 17:16
我都啱啱同阿仔買咗bupa ,三千幾蚊一年

都係同佢買,點解咁平?可否分享咩plan?

別墅

我買果份月供$1400到,保障都好全面。

男爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

winwint 發表於 21-8-6 17:19
都係同佢買,點解咁平?可否分享咩plan?

呀仔果份系 保x非凡自願醫保 智選計劃2,500萬每年保障額度 ,半私家病房,因為我公司有家屬醫療,所以我揀咗4萬蚊自付費

子爵府

2024年龍年勳章

polliebb 發表於 21-8-6 16:28
保費會唔會好貴?

高端醫療保費同墊底費係一個槓桿原理,即是如果你嘅薦底費係高,相反保費就會少啲,如果你個保費係高,,薦底費有低啲,同高端醫療特點就係你只需要比一筆固定嘅薦底費,就會包曬你所有嘅醫療費用,咁當然係有個終身保額啦,同埋你買左幾多保額,例此,醫療費係10萬蚊,如你需要繳交薦底費係萬五蚊,咁你淨係只需比萬五蚊就可以得到10萬蚊嘅醫療費保障、當然如果你有兩份醫療保,就可以兩份camp足,咁就一毫子都唔使比呀

子爵府

2024年龍年勳章

joetreemo 發表於 21-8-4 09:44
樓主,你呢個係住院現金?
其實都唔算新,我十幾廿年前在銀行已經有呢啲野。不過當年既保障年期,同供款年 ...

係呀,我都幫銀行買咗份住院現金,10年後可以攞返108%嘅現金

首頁

尾頁

跳至