自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

見過開好快

男爵府

係,仲要條街係佢咁,個個要讓開。讓唔緊要,但要俾時間同埋alert 人地嘛

珍珠宮

回覆 lastpass 的帖子

有朋友被撞到骨折,半年先好番,個人捉都捉唔到走左去了
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

係港鐵見過, 開得好快, 要人避佢, 架車無諗住停架喎!!!

珍珠宮

Kuri 發表於 21-8-11 15:10
我轉身時有人大喝,我以為撞到人,下意識道歉,跟手就碌過我腳趾,我先發現原來係輪椅,車速都幾快,我未嚟 ...

有時真係奈佢唔何
你鬧佢又唔得 告佢又告唔入
唔知幾時先立法管下

伯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

冇乜理由比佢哋開咁快
d「車」應該限速啦,佢哋行動不便要代步,咪比正常人行嘅步速
有乜理由可以快到跑100米金牌咁快

男爵府

iris2014 發表於 21-8-11 16:06
老問題,冇人肯出聲立法架,只靠輪椅人士自律

出聲又話人哋歧視佢哋

男爵府

我轉身時有人大喝,我以為撞到人,下意識道歉,跟手就碌過我腳趾,我先發現原來係輪椅,車速都幾快,我未嚟 ...

諗起都覺痛
好彩你無事啫,
我有次都係差少少被撞到,嗰個人飛車咁快,嚇到我停喺度行唔到,嚇死我啦

男爵府

輪椅冇試過, 但就成日比D人既喼同買餸車碌到腳...

BTW, 樓主人冇事就好!

男爵府

webjen 發表於 21-8-11 16:55
回覆 lastpass 的帖子

有朋友被撞到骨折,半年先好番,個人捉都捉唔到走左去了 ...

呢啲人真係累人累物,佢自己都坐輪椅啦,仲一啲警惕同同理心都無,想搵多啲人陪佢坐咩
咁大件事都拉唔到人,呢個人真係高手,咁叻逃避法律。

已刪除用户

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

請問痛唔痛

男爵府

試過畀買餸車碌到隻腳,我都未話佢,但啲人已經好惡咁啤埋嚟
都唔知咩世界嚟,無品到道歉都無不特止,仲惡晒。

伯爵府

C.yan110 發表於 21-8-11 17:10
輪椅冇試過, 但就成日比D人既喼同買餸車碌到腳...

BTW, 樓主人冇事就好! ...

其實電動輪椅都好重,啲腳趾仲有唔舒服感覺,但就唔算痛,希望真係無事啦!

佢碌過我至發覺係電動輪椅,根本反應唔切,可想而知當時車速幾快!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

stagea 發表於 21-8-11 16:56
係港鐵見過, 開得好快, 要人避佢, 架車無諗住停架喎!!!

我都無諗過站入面佢開到咁快!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

男爵府

我都試過,差啲撞到我過女,好快架,突然扒頭衝出黎咁。

男爵府

2024年龍年勳章

我見過有手動輪椅人士,打倒行輪椅,佢唔理你架,
你睇唔到佢係你問題,
但問題係你係我背後打倒行,
我點知?果次我比個倒後行輪椅撞到patpat,
個阿伯仲惡過我
以後見到輪椅人士我索性運路行

伯爵府

回覆樓主:

佢地會係後面叫人小心,好似應該要讓,佢開咁快應該佢自己小心

男爵府

wing426 發表於 21-8-11 17:14
抵佢一世坐輪椅

咪係。。。
咪話我哋黑心吖,係佢哋心地質素差咋,睇到人都要撞埋去真係衰

大宅

有啲輪椅真係開得好快,有咩事路人同佢自己都危險

首頁

尾頁

跳至