自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

hedhed 發表於 21-12-7 15:03

中文學校定英文學校?個老師咩水平?what the hack 我小朋友 ...

中文小學,老師好後生,似係畢業無耐,明白語句有些敏感,但老師一野就罰寫檢討,我覺得反而對小朋友不太好

大宅

回覆樓主:

我個兩個成日講 what the .... "feak", what the "help" etc..... hahah!

男爵府

Charlotte_mom 發表於 21-12-7 15:06
咁實際罰咗咩?寫檢討?
其實「懲罰」好合理,自己唔知嘅說話唔好掛在嘴邊,唔知係咩就學人講其實一樣態度 ...

罰寫8句檢討的說話

珍珠宮

ANNDU 發表於 21-12-7 14:41
朋友兒子在學校給老師罰寫檢討,說他在學校講粗口,後來一問,原來他說了句英文「what the」,想問下這句是 ...

吾太禮貌
我有同自己仔女講自己吾清楚,就盡量唔好講,吾好貪得意,人講我又講,自己多分析

伯爵府

想生BB熱投

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

老師覺得意識問題
都幾嚴厲

伯爵府

回覆樓主:

意識上算係粗口,形態上唔算係

身處學校,當然係意識同形態都唔可以啦

男爵府

回覆樓主:

粗言,例如 "我頂" 算粗口嗎?

伯爵府

公爵府

ANNDU 發表於 21-12-7 15:00
咁其實小朋友根本無意識佢講尼句係咩具體意思,只系聽多左不自覺就講左出來,如果老師知道可引導佢,話佢 ...

老師叫佢寫檢討,咁都唔係啲咩嚴重懲罰啊,老師真係想佢認識有啲咩說話唔禮貌,唔應該喺學校或者某啲公開場合講。
而且老師又點會知道佢呢句說話已經習慣咗去用,定還是第一次用呢? 佢當然要小朋友做一啲嘢,深刻地記着自己呢句嘢係學校唔講得。
除非老師仲有人身攻擊舉動姐,否則老師又如何打擊佢嘅「脆弱」心靈呢?

珍珠宮

ANNDU 發表於 21-12-7 14:41
朋友兒子在學校給老師罰寫檢討,說他在學校講粗口,後來一問,原來他說了句英文「what the」,想問下這句是 ...

我覺得學校捉係話佢講嘢粗俗粗老,但又未算粗口,因為冇講到後面d字其中一個,當然唔講最好…..

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

寫檢討啫
睇標題仲以為老師爆粗

珍珠宮

ANNDU 發表於 21-12-7 15:00
咁其實小朋友根本無意識佢講尼句係咩具體意思,只系聽多左不自覺就講左出來,如果老師知道可引導佢,話佢 ...

返學校了解清楚係咪只係單純普通講兩隻what the英文就罰先 有時可能有前文或者其他行為

男爵府

moma1023 發表於 21-12-7 15:19

老師叫佢寫檢討,咁都唔係啲咩嚴重懲罰啊,老師真係想佢認 ...

點講呢,引導學習有很多方法,是否得懲罰一種呢?小朋友根本唔知亦無意識佢講的可能是不禮貌用語,老師覺得有問題可解釋佢聽點解唔講得,而唔係搞到小朋友突然被介定自己犯左很大的錯,搞到人人皆知(起碼佢同學都知)

男爵府

mike89 發表於 21-12-7 15:34
返學校了解清楚係咪只係單純普通講兩隻what the英文就罰先 有時可能有前文或者其他行為 ...

肯定係,最多咪講埋只heck字

公爵府

回覆樓主:

我仔初小,佢睇好多YouTube,有講what the 或者有時加個heck,佢知f唔講得,我有同佢講係學校連what the都唔好講,又唔係讀IS,bk依度之前都有jm post話會罰,所以我有同佢講點解唔講得
我老闆外國人,whatsapp有時嬲嬲豬鬧廠時講好多粗口,我又開speaker聽,阿仔都會話你老闆好嬲wo講咁多粗口

珍珠宮

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

ANNDU 發表於 21-12-7 15:37
點講呢,引導學習有很多方法,是否得懲罰一種呢?小朋友根本唔知亦無意識佢講的可能是不禮貌用語,老師覺 ...

其實我覺得好小事, 唔駛樣樣都要據理力爭. 我諗係意識形態上, 呢啲說話係粗鄙低俗, 咁老師制止咗, 所謂懲罰只係抄幾句野, 比我會同小朋友解釋番, 抄完就算.

想當年中六, 個期興講"醒少少當幫幫忙", 啲同學成日講, 都比老師鬧, 話唔尊重人, 之後大家就冇講喇, 其實真係小事一樁.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我女以前小學都有男同學又係咁,
成日都係咁講"what the",
咁橋一次比訓導主任"聽到, 捉左佢入房,
訓導主任問男同學,
知唔知呢句完整句子係咩, 有咩意思
男同學答唔知,
訓導主任只係叫佢下次搞清楚句子意思先好講出口,
唔好一知半解, 要明白幾時可以講幾時唔可以講

男爵府

回覆樓主:

就算國際學校 呢一句都會照罰

首頁