想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最緊要健康

大宅

Alicefrogbb 發表於 22-5-22 01:18
我知道生男生女係控制唔到既,但當有個女,自己會想第二個係仔,但偏偏第二個又係女。其實自己年紀都唔細, ...
其實生仔生女係老公精子決定, 關積唔積福咩事
同埋仔女都可以自己親生, 完全無唔同, 唔明點解仔就好過女

男爵府

2024年龍年勳章

noodle_noodle 發表於 22-5-23 09:21

可能佢擔心你生唔到仔喺男家嘅地位會低d,如果你男家 ...

唔會架 我男家呢邊得我同老公肯生bb 其他兄弟姊妹講明唔生小朋友 ,我媽都知架。我又唔係為左幫佢地男家生而生,而係我同老公都想要個bb

複式洋房

回覆 Alicefrogbb 的帖子

照你寫, 你老公都唔愛你同兩個女, 當然唔好再生啦! 女大咗仲會親媽媽多啲! 有小朋友已經好難得, 不要怨她們是女呀!

複式洋房

其實呢個年頭,生仔同女都係一樣,點解仲有重男輕女的思想?而家生仔又吾係有田地分,又吾係有好多身家可以承繼,重點係已經無養兒防老呢樣野,個仔將來結咗婚都會離開你,都好少會陪你,但生女,個女成日返來睇你,有事又會照顧你,搵到錢又會比啲媽咪洗,我覺得生女先係好命,生仔係好聽。吾應該為生仔而追。親戚都係得把口無責任,養的湊的都係自己,跟本吾使理他地點講。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我明白既,唔係重男定重女問題。有女自然想要下個係仔,有仔自然想下個係女,想兒女雙全人之常情。
我有一個女,如果再生一個當然想係仔,不過自問只養到一個。但就算比我揀,只能一個既話我事實係想要女。
不過如果我真係有能力再生一個,都係女,我又唔會好失望,覺得兩姐妹有伴都幾好,又唔駛講到認命咁誇張。女其實好好㗎,男既仲要憂心日後能唔能養妻活兒,有冇本事,女既有褔氣嫁得好就好了。

別墅

ambermonster 發表於 22-5-24 10:46
其實呢個年頭,生仔同女都係一樣,點解仲有重男輕女的思想?而家生仔又吾係有田地分,又吾係有好多身家可以 ...

生唔生,幾時生,生幾多個,都係兩公婆自己既決定,千其唔好比其他人左右同影響你既決定,就算係自己阿媽都係咁講,最終生既湊既養既都你地自己唔係佢地,由備孕到生仔到養大佢已經有壓力,唔好比佢地成為增加你壓力之一

我都好同意真係生女好過好生仔女真係顧家好多,我99成日都催我生,又話得一個仔要傳宗接代,又講笑話我唔生就叫個仔搵第二個女人生,我講返笑話好丫,我都可以去搵一個唔生既男人

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

只要係孝順既,理得佢仔定女丫。
老來有幾多會照顧老人家?女兒佔多數。
如果你真係生,而又生仔既,我不會恭喜你,鄧你兩女慘。

cc_2021    發表於 22-5-24 18:26
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

別墅

我個醫師叫我哋喺特定日子同時間行埋,佢話用狗仔式,老公屋企嗰邊心想事成,由其d長輩

不過醫師否認幫我哋一索得男,只係話提升咗懷孕率

申利:我之前係成40幾一直不孕

別墅

derrson2 發表於 22-5-24 14:47
我個醫師叫我哋喺特定日子同時間行埋,佢話用69,老公屋企嗰邊心想事成,由其d長輩

不過醫師否認幫我哋一 ...

純個人經歷分享,希望大家都心想事成萬事如意

別墅

kwhkwh 發表於 22-5-24 13:13
只要係孝順既,理得佢仔定女丫。
老來有幾多會照顧老人家?女兒佔多數。
如果你真係生,而又生仔既,我不會 ...

女返娘家多好多

禁止訪問

大宅

Alicefrogbb 發表於 22-5-22 01:18
我知道生男生女係控制唔到既,但當有個女,自己會想第二個係仔,但偏偏第二個又係女。其實自己年紀都唔細, ...

唔好諗太多,現今世代除非你係大户人家,有身家分,如果唔係最重要係好好教導你自己兩個女,等佢哋大過咗做個有用嘅人,好好孝順你。未時,就算生十個仔都只不過係傳統枷鎖嘅名氣,無用架!

珍珠宮

如果你d屋企人咁,俾我會少啲返去

民房

生仔定女係要睇男人粒精游入去果下,係仔定女喎,咁個男人意思係想講自己無積福?

首先,你要有相信自己,生仔同女根本唔係你控制架。

女人唔係生仔機器,唔好再為生仔而再生,呢種家庭早走早著,你同兩個女都唔可能地位,就算生到個仔,有地位係你個仔,而你都只係一個同房嘅妹仔咁,離婚同兩個女自己生活,要爭取返啲專嚴,同善養費。
唔係第時兩個女係咁嘅環境大,要用一生治療童年

民房

生仔定女係要睇男人粒精游入去果下,係仔定女喎,咁個男人意思係想講自己無積福?

女人唔係生仔機器,唔好再為生仔而再生,呢種家庭早走早著,你同兩個女都唔可能地位,就算生到個仔,有地位係你個仔,而你都只係一個同房嘅妹仔咁,離婚同兩個女自己生活,要爭取返啲專嚴,同善養費。

民房

民房

回覆 Tskbaby 的帖子

佢地無知識,聽左咪當笑話,生仔定女係講男人嘅精,佢個仔無能仲要周圍同人講😂😂😂

別墅

生仔生女的關鍵點係Y染色體,Y染色體只有男性的身上有,所以BB的性別是由爸爸來決定的

大宅

回覆 Sam! 的帖子

無錯,我同媽聽完2個私下都咁講,個仔問題炸麻!關個新抱咩事,講買咩未醃雞幾百蚊係咁煮都無仔生,幫佢生3件多謝都無聲仲要唱,聽落去鄧佢新抱慘

首頁

尾頁

跳至